BLAGDANSKO ZAJEDNIŠTVO

tekst i foto: Sonja Breljak
154Berlin/ Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, tradicionalno je misno okupljanje u berlinskoj St. Hedwig katedrali kojom prigodom se okupe svećenici i vjernici stranih misija koje djeluju u Berlinu.

I predstavnici diplomatskih zastupništava njihovih država uobičajeno se pridruže misnom slavlju i prijamu nakon toga.

Misno slavlje je predvodio berlinski nadbiskup, kardinal Rainer Maria Woelki, uz koncelebriranje svećenika stranih misija te uz nazočnost i papinskog nuncija, msg. Nikole Eterovića.  Lijepa propovjed o različitostima u jeziku i kulturi i zajedništvu u istoj vjeri.
Prvo čitanje je bilo na hrvatskom jeziku, tekst je čitala Anita Lijović. Voditelj HKM Berlin fra Petar Čirko je koncelebrirao zajedno s drugim svećenicima.

U crkvenim klupama je bilo više vjernika, i posebno više Hrvata, nego li je to bio slučaj posljednjih  godina. U ime Veleposlanstva RH, misnom slavlju u katedrali i prijamu nakon toga, nazočio je Vedran Konjevod, voditelj konzularnog odjela Veleposlanstva.

Misu je glazbeno izvanredno pratio koreanski zbor. Zbilja su to bile vrhunske izvedbe koje su udvostručile ugodan doživljaj molitve. A posebno lijepo je bilo pri kraju kad je kardinal Woelki pozdravio novog papinskog nuncija, msg. Nikolu Eterovića i poželio mu dobrodošlicu u Berlin.

Kardinal Woelki je za ovu prigodu, kao izraz dobrodošlice nunciju Eteroviću, odabrao i pozvao zbor mladih HKM Berlin. Mladi su se, prema dogovoru s kardinalom,  primakli oltaru crkve, te zapjevali na hrvatskom jeziku: Gospodine, Ti is pastir  moj, ni u čem ja ne oskudjevam ...Bili su zadovoljni i mladi, i njihove voditeljice Suzana Smolković i Anica Krstanović kao i župnik fra Petar Čirko. Bilo je to pravo iznenađenje za nuncija Eterovića, i to vrlo ugodno …potvrdio nam je to msg Eterović, u kasnijem razgovoru u vrijeme prijama. Naime, mladi HKM Berlin su na prijamu papinskom  nunciju, darovali majicu kakvu  imaju i članovi zbora a u kojoj su nastupali na Olimpia stadionu, u vrijeme dočeka pape. Uz dar je prislonjeno i pripadajuće pismo. A ono glasi:

– Poštovani mons. Nikola Eterović, neizmjerno smo bili ponosni kad smo čuli da će novi nuncij u Berlinu biti Hrvat. U Hrvatskoj katoličkoj misiji od 2002. godine održava se  Internacionalna krunica za djecu na biskupijskoj razini u misiji. Bilo nam je zadovoljstvo upoznati nuncija Endera, ali imati sada “svog” nuncija je za nas nešto jako posebno.

Velika nam je čast da nas je kardinal Woelki pozvao da Vas u katedrali pozdravimo pjesmom dobrodošlice na hrvatskom jeziku. Pored misa u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin naš zbor mladih pjeva i u njemačkim župama i na biskupijskoj razini. Pjevali smo u predprogramu  svečane  mise sa Papom Benediktom XVI. u Berlinu na Olimpijskom Stadionu. Bili smo jedini zastupnici mladih biskupije kao i stranih misija. Ali pjevati danas “našem” izaslaniku Pape na hrvatskom jeziku po želji kardinala je nešto izuzetno.

Nadamo se da će te kraj svih obveza naći i vremena da povremeno budete i među nama Hrvatima.

Dobro nam došli u Berlin u ime naših svećenika, naših obitelji i cijele naše zajednice!                                                                 Od srca Vam želimo svako dobro!

Naši svećenici i Vaš ZBOR MLADIH HKM Berlin.

Bio je to lijep doživljaj za mlade a i sve nas koji smo s njima podijelili ovo blagdansko, vjersko zajedništvo u St. Hedwig katedrali.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments