POTICAJ NAJMLAĐIMA

Proširena ponuda za djecu u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin

IMG_7191Berlin/ Ove godine nova vjeronaučna i pastoralna godina započela je na jedan drugi način.

Na Malu Gospu u prijepodnevnim satima održan je prvi Susret za djecu i prva obiteljska misa. Od ove školske godine u ponudi za djecu je osim susreta za djecu, obiteljske mise, te redovitog vjeronauka i pripreme za Prvu Pričest i Mali folklor, dječji zbor, te za najmlađu djecu jezična radionica.

Na vjeronauku i u svim aktivnostima  “živi” se pokrenuta  inicijativa „MI GOVORIMO HRVATSKI“ – kako bi se djeci pomogli u njegovanju i produbljivanju hrvatskog jezika. Radi se različitim metodama koja su prilagođena djeci,  te se i na taj način želi pomoći obiteljima na očuvanja nacionalnog, duhovnog, jezičnog i kulturnog identiteta.

OBITELJSKE MISE se održavaju svake prve nedjelje u mjesecu u crkvi sv. Sebastiana u 11.30 sati. Djeca sjede bližu oltara, čitaju molitvu vjernika, mole Oče naš zajedno oko oltara, a župnik fra Edvard Sokol na jedan jednostavan i djeci razumljiv način u propovijedi približava, pogotovo djeci, Riječ Božju. Tim roditelja – Janja Kovačević, Tanja Kasalo, Ivana Pelivan, Stipe Milanović – preuzima organizaciju i brigu oko djece.

SUSRETI za DJECU od 1.-7. razreda održavaju se svakih 4-6 tjedana, subotom, kad nema vjeronauka. Cilj susreta je da se djeca upoznaju i druže, prodube svoje znanje o vjeri, te o kulturnoj i jezičnoj baštini. Susreti sadrže igre upoznavanja, teambuilding igre, jednu vjersku temu, pjesme, tradicionalne igre i plesove. U izvedbi svega ponuđenog uzimaju se u obzir različiti uzrasti djece. Na prvom susretu vjerska tema je bila Blažena Djevica Marija, na drugom sv. Franjo i franjevci. Svaki susret završava jednom “igrom moje bake i moga djeda” – iz projekta Hrvatske Matice iseljenika “Igračka u srcu” u kojem su i djeca HKM sudjelovala. Jezične igre su također sastavni dio susreta, kako bi djeca što bolje proširila svoj rječnik i poboljšala govor.

Do sada su u pripremi za susrete bili uključeni mnogi roditelji koji Župnom vijeću (fra Edvardu, fra Miji Šabiću i i Anici Krstanović) kao koordinatoru Susreta za djecu uvijek stoje na raspolaganju – između ostalog Kristina i Ana Prevoznik, Ana Bašić – koji pripremaju tradicijske igre, Ivana Kalajica  i Bojana Višević koje se brinu oko igra za upoznavanja.  Sljedeći susret djece će se održati u subotu 15.12.

IMG_7623U novoj vjeronaučnoj godini osnovan je nakon par godina stanke i novi MALI FOLKLOR. Voditeljica folklora je Marija Knezović.

Folklor je započeo sa svojim radom 22.9. s jednom trosatnom “radionicom Mali folklor” kako bi djeca što bolje upoznala što zapravo znači plesati u folkloru i što je to tradicijska baština. Na radionici je sudjelovalo oko 40 djece u dobi od 6-12 godina. Radionicu je, uz novu voditeljicu Mariju, predvodila Anđelka Marić, dugogodišnja voditeljica malog folklora HKM Wuppertal, te jedna od najiskusnijih i uglednih strucnjaka za rad s mlađim skupinama folklora u Njemačkoj. Anđelka je “dijete”  HKM Berlin, bila je prva voditeljica malog folklora u misiji Berlin. Kada se preselila u Wuppertal nastavila je i dalje djeci i mladima s puno ljubavlju približavati hrvatsku tradicijsku kulturu. Rado se odazvala pozivu iz svoje bivše misije.

“Djeca su tri sata marljivo slušali i bili znatiželjni da nauče prve korake folklora. Djeca su voljnog i otvorenog srca za folklor. Mališani se jako trude, da nauče korake i da budu što bolji.Trudit ću se maksimalno da djeci prenesem barem dio one moje ljubavi prema Domovini, pjesmi i plesu. Folklor spada u našu tradiciju. On je sastavni dio naše hrvatske baštine koju želim prenijeti na mlađe naraštaje”, izjavila je voditeljica Malog folklora Marija Knezović.

06.10.2018 održana je prva proba “malog folklora” u dvorani HKM Berlin. Za mali folklor se prijavilo 40 djece, i taj broj neprestano raste. Nakon jesenskog odmora, od 10.11.2018 će se redovno svake subote u 13.30 sati održavati proba Malog folklora u misijskoj dvorani. Sva djeca od 1. do 5. razreda su rado pozvana.

JEZIČNA IGRAONICA ZA NAJMLAĐE (do 6 godina) se održava jednom mjesečno prije obiteljske mise u 10 do 11 sati u misijskoj dvorani.  Radionicu pripremaju majke Dijana Marić, Ana Jurišić, Bojana Višević i Martina Renić. “Igra, pjesmice, brojalice, slikovnice… za naše najmlađe na Hrvatskom jeziku” je sadržaj koji želi “pružiti podršku roditeljima da djeca od najranije dobi usvajaju hrvatski jezik”.

Ana Begić, studentica teologije i glazbe, vodit će novi DJEČJI ZBOR koji će redovno animirati obiteljsku misu. Dječji zbor je na obiteljskoj misi u listopadu već animirao s nekoliko pjesama sv. misu. “Prelijepo je bilo čuti dječje glasove”, izjavio je župnik fra Edvard te pozvao roditelje da dovedu svoju djecu na probe dječjeg zbora, koje se održavaju nedjeljom prije mise u crkvi sv. Bonifacija (Yorckstr.) u 12 sati, te svake prve nedjelje u mjesecu, prije obiteljske mise u crkvi sv. Sebastiana.

Kao i protekle dvije godine suradnici za pripremu za PRVU SV. PRIČESTI su Ivana Kalajica (studentica teologije), Ines Igel (studentica religiozne pedagogije) koji s voditeljom fra Edvardom pripremaju i drže katehezu. Novi suradnik od ove školske godine je i Ivan Gelo. Koordinaciju su preuzele majke prvopričesnika Tanja Kasalo i Ivana Pelivan, te i drugi roditelji pomažu kad treba. Ivana i Ines su od početka novog koncepta za pripremu prvopričesnika, koje je izradilo Župno vijeće s učiteljicama Anitom Luig i Katarinom Pocrnja, uključene u izvedbu ulažući svoje stručno i metodsko znanje.

VJERONAUK za djecu prvog i drugog razreda vodi već nekoliko godina učiteljica Franciska Bijader, a vjeronauk za 4.-7. razred absolventica teologije Ana Draganović. Njihovo ulaganje stručnog znanja i slobodnog vremena na dobrobit djece rasterećuje subotom svećenike koji imaju i krštenja i vjenčanja.

Za vrijeme vjeronauka fra Edvard i Stipe Milanović imaju ZA RODITELJE MJESEČNU PONUDU na vjerske teme (kratka izlaganja, razgovor ili meditacije). U listopadu je bila tema sv. Franjo.

Prije dvije godine smo u novom pastoralnom planu u Župnom vijeću stavili fokus na rad s djecom i mladima. Lijepo je vidjeti kako smo ove godine mogli ostvariti sve planirane ponude. Posebno mi je drago što se uključilo puno ljudi različitih struka, znanja i iskustava – upravo to čini Crkvu i jednu živu zajednicu”, rekla je predsjednica župnog vijeća Anica Krstanović. “Hvala svima na uloženom trudu i vremenu na dobrobit drugih. Pozivamo i druge roditelje da se uključe u rad s djecom” izjavio je župnik fra Edvard Sokol.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments