CIRKUS PAR EXCELLENCE U BERLINU

“Mi smo večeras ovdje sto posto promašili temu”

piše: Sonja Breljak
Porterovih_pet_sila_540Berlin/
3-2-3 ….reći ćete, pa šta je to?

E, to vam je rezultat glasanja članica Saveza hrvatskih društava Berlina i odgovor na pitanje: ostaje li Savez član Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke ili ne?

Tri društva su bila “ZA”, dva su glasala “PROTIV” a tri predstavnika su bila suzdržana. Eto, sad vam je poznat epilog priče, znate kraj ovog kazališnog komada, pa možemo početi od početka. Ma tko će ići tako daleko, unazad sedam osam godina, kad se zbio taj Savez § Kongres spoj, vratimo se na početak posljednjeg događaja -nedjeljni Sastanak Saveza hrvatskih društava, održanog u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice…

-Sastanak zakazan za  9. 12. pomičemo za dan ranije, nedjelju, 8. prosinca u 19 sati. Tako je glasila poruka pristigla SMS-om 26. studenog, od dopredsjednika Saveza hrvatskih društava Berlina Ivana Sučića, koji vodi Savez u vrijeme dok je predsjednik Ivan Bitunjac u ostavci. Njegova ostavka je uslijedila nakon preglasavanja prema kojemu je Savez, iako je prema izjavi predsjednika Bitunjca, proljetos  jednom već donio odluku o istupanju, opet izglasavao i izglasao dalji ostanak u članstvu Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke.

Sad hitam na novozakazani, nedjeljni sastanak gdje se nakon predstavljanja aktivnosti, objave članstva i prikazivanja financija od strane Kongresa ima donijeti konačna odluka ostaje li Savez i dalje član kongresa ili ne.

Tako je barem glasila zadnja rečenica iz zapisnika prošlog sastanka Saveza. Rano izjutra tog dana uputih emailom upit dopredsjedniku Saveza, je li sastanak otvoren za novinare i goste. Da se ne bi dogodilo kao posljednji puta, odluče da je zatvoreno za novinare a onda se na sastanku pojave gosti. Sad evo, do 16 sati istoga dana, nema odgovora na email poruku pa šaljem SMS. Opet ništa. Kad tamo u 18.29 stiže SMS poruka i odgovor na moje pitanje glasi: –Otvoren! Pametno, otvore sastanak pet do 12!

Početak nedjeljnog sastanka (kazališnog komada) bio je s podnošljivim zakašnjenjem: Od devet društava iz sastava Saveza, osam je nazočno a jedno (NK Bugojno) nije. Zapisnik ne vodi nitko. Niti tko pita tko će ili neće.

Ja pa ja

A onda, svjetla reflektora na pozornicu. Tu je nositelj  glavne uloge u ovom kazališnom komadu: Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa. Uloga mu odgovara. Sam na sceni. On i Kongres. Znak jednakosti između. Al smo se nagledali slajdova, fotografija …projekt ovaj, projekt onaj, Mijo Marić ovdje, Mijo Marić ondje, s gđom Merkel, na putu prema uspjehu …u gremiju ovom i onom, Nijemci bi rekli …überall ili über all.

Tijekom izlaganja ne čusmo ime niti jednog člana iz sastava Kongresa, niti jednu aktivnost kojeg od društava, niti kakav plan da se takvo što podupre. Ali zato se počesto spomenulo ime Stipe Puđe, koji: “piše ovo i ono” (“manipulacije”) a potom i ime našeg portala. Prava rafalna paljba iz svih oružja a sve to pred nedužnom publikom:

Zbog nje mi večeras sjedimo ovdje, samo zbog nje, tako je uzvikivao Marić, upirući prstom u pisca ovih redaka, glavnu urednicu  Hrvatskog glasa Berlin spočitavajući pisanje na portalu…

Izdavač i glavna urednica hrvatskog glasa Berlin sam ja, Sonja Breljak. Stojim iza svih suradnika i svih objavljenih tekstova na portalu. Glas je uredno registriran kod odgovarajućih nadležnih službi i institucija u Berlinu kao elektronska novina  …uspjeh dometnuti u sred rafalne paljbe o nama kao onima koji podapinju na putu fantastičnog uspjehu Mije Marića zvanog Kongres. Na udaru Mije Marića našao se tu večer i njemački parlamentarni zastupnik, Josip Juratović. -Evo, ovo je Wilsch, njemački zatupnik i pravi prijatelj Hrvata a ne onako mlak kao naš Juratović, ponavljao je Marić.

Stvarno, bila je to dobra prezentacija, ne Kongresa već osobe.

Mi smo večeras ovdje sto posto promašili temu, oglasio se i Ivan Bitunjac ukazujući da su cilj izlaganja o Kongresu trebale biti ne pusti hvalospjevi već prijedlozi i planovi u kojima se može razaznati povezanost Saveza s tim projektima i potreba ostanka u Kongresu. -Pa i iznijeti imena članova Kongresa, pa financije …nadomećem ja.

Kako god, nakon izlaganja, diskutiralo se. Ponekad i žučnije. Ne dobismo odgovor na neka konkretna pitanja, između ostalih i ono o članovima Kongresa. Nemušti odgovor o zaštiti podataka kao razlogu neimenovanja članica Kongresa, teško da pije vodu i kod male djece. Ipak, predstavnik jednog društva u zanosu uzviknu kako ga i ne zanima tko su ostali članovi. Eto, mene znatiželja još nije napustila.

Čudna neka većina

A onda se pristupilo glasanju, nakon što je traženo a onemogućeno tajno, pismeno izjašnjavanje: tri glasa “Za” ostanak u Savezu dali su: HDZ, “Mažuranić” i KK Croatia, dva glasa su bila “protiv” – “Brođani” i Društvo prijatelja dopunske nastave, a tri opet   suzdržana – Hrvatska zajednica, Tijarica i SD Croatia” Čudan zbroj. A čudne i okolnosti dolaska do tog broja.

Naime, predstavnik jednog društva ne izgovori za ovog dugog sastanka, niti jednu riječ. I podiže  ruku uvis za “suzdržan”. A drugi opet, razbolje se baš na taj dan pa kratko prije sastanka uputi predstavnika koji  opet nema pojma o okolnostima pa za svaki slučaj, podiže ruku za “Suzdržan”.

Eto, zbroj od 3 prema 2, dovoljan je za prolaznost, odnosno ostanak Saveza u Kongresu …rekoše.

Kad se ovo objavilo, Ivan Bitunjac je predao svoj mandat, bolje reći, izjavio da ostaje pri ostavci.

Žalosna slika rada i odnosa udruženja berlinskih Hrvata u Savezu hrvatskih društava. Izabraše karijeru Mije Marića na uštrb života i rada volontera Ivana i sličnih Ivanu. Bilo bi zanimljivo saznati koje su se sve radnje, telefonski i ini razgovori odigrali ovih dana iza kulisa i kako su to neki naprasno zašutjeli a neki drugi brzinski  promijenili stavove. Kud je prošla baka s kolačima?

U nezgodnoj situaciji je u ovom trenutku i zavičajni klub “Brođani” jer stoji pred odlukom kako dalje nakon Ivanove ostavke na mjesto predsjednika Saveza. Hoće li klub slijediti svog predsjednika? Ili će se pronaći kakav kompromis?

U cijeloj priči i nema pobjednika. Ima samo povrijeđenih. 3-2-3- pirova je to pobjeda. Treba vidjeti da li će i kako ovu situaciju društva i Savez prevladati. Nešto naučiti. I hoće li iz ovih situacija kakvu pouku izvući i Kongres. Ne gradi se kuća takve vrste na karijeri pojedinaca. Ne moraju nestati do anonimnosti sva društva i udruženja da bi Kongres bio veći, jači. Bilo bi dobro svesti se u realne okvire umjesto uzgajanja megalomanstva. Sigurno da je  hrvatskim udruženjima u njemačkoj potrebna krovna udruga. Ali kakva? I pod čijim vodstvom? Valjalo bi o tome za mišljenje pitati članice Kongresa.  Ali, tko su članice?

Sastanak je završen. Prošao kako je prošao. Materijala za razmišljanje i pisanje koliko voliš. Pojedinci vele …ne bi da se o tome piše, da se širi. E, kasno, imam crno na bijelom: –Otvoren!

Dok izlazim, Mijo Marić i dalje sipa optužbe na moj račun. Svemu sam ja kriva. –Ti si njima godinama kljucala u glavu ...ja sam ovo, ja sam ono, bez kraja i konca.

Stara poučna priča kaže ovako o onima što drže vlast: kad prvi puta od preuzimanja vlasti, zapadneš u krizu i narod gunđa, okrivi onu vlast od prije. Tako i bilo, rekao …upalilo. Kad je kriza došla i po drugi puta, posavjetovaše ga: Sad okrivi vanjske i unutarnje neprijatelje. Upalilo!

Savjetodavci sad vele: Dva puta si imao što reći kao razlog krize …treći puta nema, vrijeme je otići.

Nekima je vrijeme otići.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Sonja nemojte me nasmijavati možda se još netko sjeti pa napravi film od toga svega. Ako to učini za humanitarnu pomoć i sam ću mu pomoći. I meni je poznato nezadovoljstvo po raznim pričama u grupicama i skupinama. Pa ispada da se naši pojedini klubovi i društva igraju svjesno ili nesvjesno udruga. Vode klupsku politiku kao prije 60 godina ne misleći pri tome što ih čeka, a problem je uvijek skoro istog tipa “riznica”. To su u stvari naši zajednički novci. Najprije iz toga postanu sve glasnije priče, a kad netko eksplodira, stigne i u novine. Onda su svi drugi… Read more »

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

Draga Sonja, Bravo tebi i tvojim suradnicima na objektivnom obavjestavanju i nedajte se od takvih kao sto je gospodin Maric i njemu slicnih ometati u vasem radu. Ja sam sad razocarana, kako je moguce da nakon takvog glasanja tri za, dva protiv i cak tri suzdrzana moze da se donese odluka o ostajanju Berlinskih klubova u savezu. Tri suzdrzana je previse za ovaj omjer. Ja kao clan Hrvatske kulturne i sportske zajednice Berlin sam misljenja da bi o tome trebali odlucivati svi njeni clanovi. Prema tome trebalo je prvo da se sretne cijelo clanstvo i da donese odluku sa biranjem… Read more »