NAŠ BERLINSKI SLAVLJENIK!!!

PROSLAVA  ČETRDESETE OBLJETNICE  HRVATSKE  KATOLIČKE  MISIJE
piše: Sonja Breljak

Istina, može se slobodno reći da naš slavljenik, Hrvatska katolička misija Berlin, ove godine u stvari slavi 41. rođendan. Jer, toliko je godina iza nje. No, radi zauzetosti, ne stiže se prošle godine obilježiti ta okrugla, 40-ta  obljetnica. A za proslavu i obilježavanje dobrih stvari, nikada nije kasno…
Kako mora da su se radovali brojni hrvatski radnici u Berlinu, kada se s proljeća 1969. godine, u Berlinu pojavio, danas pokojni,   fra Anđelko Validžić. S njime  započinje povijest organiziranog, misionarskog, misijskog rada i  djelovanja  naših fratara  i časnih sestara franjevki u Berlinu.
Njemu se kasnije pridružio fra Ante Beneta, potom pristigao za voditelja i fra Dane Milas… Lista  voditelja i dušobrižnika koji su duže ili kraće vrijeme proveli s hrvatskim vjernicima u Berlinu sadrži imena 30 dušobrižnika, 25 časnih sestara te u prosjeku 15 000 duša, što dišu, misle i mole hrvatski.
Prve svete mise održane su u Berlinu, na Mehringdammu, u ulici Yorkstrasse, u crkvi svetog Bonifacija. Godine su to u kojima je Berlin, podjeljeni grad. Onaj zapadni dio u kojemu žive i rade Hrvati i gdje djeluju hrvatski svećenici, okružen je  zidom.
Kasnije … 1973. godine… Hrvatskoj katoličkoj misiji je na upotrebu i raspolaganje, na radostan i  dug  vjerski i misijski  život, predan centar u ulici Stresemannstrasse broj 66. Hrvatski dom u dalekom Berlinu, gdje su Hrvati po  brojnosti vjernika, odmah iza Poljaka, postala je crkva svetog Klemensa.
Ključeve novih misijskih prostorija primio je u ruke  tada otac Bernard Dukić, delegat za hrvatske svećenike u Njemačkoj .
Useljenje u nove vjeronaučne i druge prostorije, dogodilo se 1975. godine. Tu je vjerski  život Hrvata  i HKM doživjeo čak trideset narednih ljeta.
U tim su prostorijama Hrvati doživjeli brojne značajne dane i godine, osnovali mnoga društva ….folklorna, kulturna, sportska, zapjevali, molili, družili se …dočekali samostalnost i državnost svoje domovine, radovali se domovinskom ozračju i domaćoj, hrvatskoj riječi, toplini rodne grude koju su u Misiji osjećali. Osjećaj je to, kao kad otvarate kućna vrata. Dom.
Odlazak iz ovih prostorija, nakon tri decenije, nije bio lagan…
Odlukom Berlinske biskupije, Hrvatska katolička misija Berlin je 2005. godine, prešla na drugu adresu, u crkvu svetog Sebastiana, u Weddingu.
Hrvatski svećenik, voditelj Misije, ovdje je od te godine, ujedno i župnik njemačke župe svetog Sebastiana s kojom hrvatski vjernici dijele, odnosno zajedno koriste crkvene i  misijske prostore. Prvo je to takvo iskustvo u Njemačkoj da jedan hrvatski svećenik vodi i ravna istovremeno i hrvatsku i njemačku vjersku zajednicu. Berlinski primjer, pokazuje dobre rezultate, pozitivne odjeke kako za Hrvate tako i za Nijemce.
Na četiri je adrese Hrvatska katolička misija u Berlinu tijekom svoje više od četiri decenije duge povjesti,  imala svoje prebivalište. Slavilo se  u to godina, oko 35 000 svetih Misa, te 4 388 sakramenata sv. krštenja. Prvu svetu pričest  u našim je crkvama primilo 2 907 djece a sakrament svete krizme 2 882 mladih.  Velik je broj vjenčanja a još veći priprava za brak i sakrament ženidbe u dragoj nam Domovini.
Budućnost Misije u Berlinu stoji na čvrstim nogama. Integrirana u njemačko društvo, djelujući uporedo s njemaćkom župnom zajednicom, njegujući hrvatski jezik u mladih vjernika, Hrvatska katolička misija u Berlinu može mirno a budno,  gledati u dane koji dolaze.
-Bog nas je obdario svakim dobrom te napose dugim i zdravim  životom od 40 godina a još smo tako mladi, kaže se u najavi programa proslave 40-te obljetnice djelovanja.
Župnik fra Petar Čirko te dušobrižnici fra Rade Tolić i fra Stipe  Čirko, Župsko vijeće na čelu s Marijom Kolak i brojnim aktivistima, voditeljima zborova, folklora  i drugih aktivnosti koje djeluju u sastavu Misije, priredili su bogat, trodnevni program proslave.
U petak, 19. studenog, na rasporedu je kulturni program.
Nastupaju grupacije koje djeluju ili su djelovale u HKM …folklor, zborovi, klapa, razni izvođači…  Program počinje u 20.00 sati. Ova priredba  će se održati u ATZE Musiktheater, na adresi Luxemburger Strasse 20, 13 353 Berlin.
U subotu, 20. studenog je na redu zabavni program.
Bit će organiziran koncert popularnog pjevača, Dražena Zečića. Početak programa je od 20.00 sati. Cijena ulaznice je 15 eura. A koncert će biti održan u Loewe Saal, na adresi Wiebestrasse 42, 10553 Berlin.
U nedjelju, 21. studenog, trećeg dana obilježavanja 40. obljetnice, vrijeme je za “duhovni program”.
Svečano misno slavlje ćbit će održano u 12 sati u crkvi svetog Sebastiana na Weddingu, Feldstr. 4, 13355 Berlin.
Svetu misu će predvoditi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Nakon misnog slavlja slijedi recital koji će izvesti gosti iz Domovine, fra Josip Grbavac, ravnatelj  franjevačke klasične gimnazije u Sinju i Tomislav Martić, glumac iz Zagreba.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments