MARIJA IZ MOJIH SJEĆANJA

U sjećanje na Mariju Kukić, lektoricu Hrvatskog glasa Berlin koja nas je napustila prije godinu dana. Hvala Ti, Marija, na lektoriranju, na pažnji prema Glasu a još više na rijetko viđenom, dragocjenom prijateljstvu kojemu nema ovozemaljskog kraja.

Iz naše arhive/ objavljeno 16.08. 2018.

piše: Stjepan Poljaković

11827258_882547501816016_1716524998_oPostoje obećanja dana u šali za koja se nadate da ih nećete skoro ili nikada ispuniti.

Jedno od takvih obećanja dadoh našoj i mojoj Mariji ( Kukić, pokojnoj, lektorici Glasa, op.u.)

Kada se  onomad u zadnjem razgovoru našalila da ide snimit glavu „da vide ima li što u njoj“ odgovorih da preuzimam na sebe oproštajni govor od kojeg će se i umjetno cvijeće suzom orositi.

Iako mi je bilo sumnjivo što je relativno…

više

TIRAMOL

tekst: Marija Juračić
vesZnate li što je tiramol?

To je onaj dvostruki konop na koloturi, razapet između dviju kuća male, uske kale, visoko iznad glava prolaznika na kojem se suši rublje. Daje poseban ugođaj tim uskim, popločanim uličicama, svjedoči da iza kamenih zidova i zelenih škura još ima života, da se u njima još diše, misli i vješa rublje da ga bura osuši i raznese miris friškine i autentičnosti, da sva ta milina nije tek sterilna turistička razglednica ili objekt na prodaju.…

više

SVE BOJE ISELJENIŠTVA

tekst i foto: Sandra Marelja-Muić
sandraU maloj izložbenoj dvorani zadarske Kneževe palače  prošlog srpnja je otvorena amaterska izložba slika i nakita umjetnice Maje Usmiani koju posjetitelji mogu vidjeti do 12. kolovoza ovog ljeta.

Gospođa Usmiani godinama živi u Americi i njena izložba „Šarolika estetika svakodnevnice“   prva je Majina izložba postavljena u rodnom gradu.

Nakon što je davne 1985. napustila Zadar i otišla u New Jersey, ova diplomirana …

više

STVARANJE PJESME

Djoko Erić
pisanje-pisem-5U meni kada pjesma poteče
Dok čini mi se da ja je pišem
Meni se ona sama izreče
Ja kraj nje samo uzbuđen dišem

Otisak njezin riječi budu
Na papir slova ko muve hvatam
Polažem u njih svu nadu ludu
Otvorit da će nečija vrata…

više