KOD “BROĐANA” ISTA UPRAVA

tekst i foto: Sonja Breljak
145Berlin/ Zavičajni klub “Brođani” Berlin e.V. je održao godišnju, izvještajno-izbornu skupštinu u prostorima kluba na adresi Marienfelde Allee 13.

“Brođani” su ovom prigodom nakon saslušanog izvješća o radu uprave i cijelog kluba te stanja riznice, o čemu su govorili predsjednik Ivan Bitunjac i dopredsjednica Elizabeta Kopić, načinili reizbor, odnosno, dali povjerenje i vođenje društva u narednom periodu, istoj upravi koja je društvo vodila i u prethodnom periodu.

Staru-novu upravu “Brođana”, pored Ivana Bitunjca i Elizabete Kopić, čine i Kaja Rosenberg, Dragan Kopić, Branka Prgić, Eva Tilch i Marina Bandov.

Skupština je tijekom zasjedanja, upoznata s radom uprave i društva te glavnim aktivnostima koje društvo poduzima radi organiziranja zabava i štandova s kojih prihod ide u humanitarne svrhe te s putevima novca kojim se pomoglo potrebnima, obiteljima s djecom i bolesnima.

140Lijepo je bilo, zajedno s Brođanima prisjetiti se uspješnih štandova poput onih na Maitanz ili onih u susret Božiću, zabava kao što je “Slavonijo u srcu te nosim” ili “Veseli se Posavino”, humanitarnih akcija poput pružanja pomoći bolesnima za trajanja liječenja te financijske potpore istoga, poput pomoći Marici Čondrić ili ove posljednje akcije “pomozimo Mislavu”.

Prema izvješću riznice, Brođani su u prošloj godini uputili humanitarnu pomoć u vrijednosti  od 5000 eura, 2000 Zlatnom cekinu, i po tisuću potrebnim obiteljima u Lekeniku i Vrgorcu te obitelji Antolović.

Akcija “Pomozimo Mislavu” je još u tijeku ali već do sada je u tu svrhu prikupljeno, što na ruke ili račun Brođana, račun obitelji oboljelog dječaka ili direktno predano na ruke obitelji dok su bili u Berlinu, oko 8000 eura.

I sam reizbor Uprave “Brođana”govori kako su članovi bili vrlo zadovoljni radom i izvješćem o radu Upravnog odbora te financijskim izvješćem o sprovedenim akcijama. I ne samo radom u društvu i za glavne zadatke već su članovi bili zadovoljni i aktivnostima koje su u prošloj godini, prije svega, članovi uprave Brođana,  poduzimali u Savezu hrvatskih društava Berlina, poput obilježavanja rođendana Marka Marulića, Blistave noći klasike, organizacije programa u vrijeme Božićnog prijama.

Razmatrao se i tijek priprema skore zabave “Veseli se Posavino” 8. veljače 2014.,  te zaključilo kako pripreme teku dobro kao i prodaja ulaznica.

Prema dnevnom redu, a pod točkom Razno, predsjednik Ivan Bitunjac je iznio i obrazložio razloge podnošenja njegove ostavke na mjesto predsjednika Saveza hrvatskih društava Berlina i istupanja Brođana iz Saveza.

Prema iznesenim navodima, razlozi za ostavku leže, prije svega u nedefiniranom odnosu Saveza i Hrvatskog svjetskog kongresa. Savez dugo godina nije ni plaćao članarinu pa se držalo i da nije više član. Nepodržan od drugih, a potaknut vijestima o honorarima članova uprave Kongresa, Bitunjac je podnio ostavku. Nemogućnost pismenog  izjašnjavanja, glasanje od 3 za, 2 protiv i 3 suzdržana još su više pogoršali situaciju te učvrstili Bitunjca u ostavci.- SD Croatia koja je bila suzdržana pri glasanju istupila je prva iz Saveza. Od članova Uprave čuli smo kako SD Croatia prema preporuci svoje krovne udruge želi biti van Kongresa. Čuli smo i da za SD Croatiju više ne dolazi u obzir niti biti u Savezu ili pod bilo kakvim krovom zajedno s političkim organizacijama, poput HDZ-a. Nakon toga je i upravni odbor Brođana podržao moju ostavku i podnio Savezu istupnicu. Poslije je istupila iz Saveza i Zajednica koja je pri glasanju isto bila suzdržana. Dakle, dva su kluba bila protiv ostanka u Kongresu, još dalja dva koja su bila suzdržana, istupila su dajući mi podršku. To govori o drukčijem stajalištu i rezultatu nego li pri glasanju, i to govori dovoljno, rekao je, između ostalog Bitunjac, pojašnjavjaući cijelu situciju na skupštini Brođana. – Moj prijedlog je bio da Savez istupi iz Kongresa i nastave i jedan i drugi normalno dalje raditi, a da društva pojedinačna, koja to žele, pristupe Kongresu ili ne ukoliko to ne žele. To je stvar svakog društva pojedinačno. No, za taj prijedlog, nije bilo dovoljno sluha.

Skupština “Brođana” imala je pak dovoljno sluha za stajališta, aktivnosti i poteze svog predsjednika te mu je tu potporu i pokazala ponovnim izborom za predsjednika društva. Vele: sad idemo dalje, imamo posla, potrebnih je uvijek puno i humanitarni rad nas čeka i zove! A i za suradnju s drugima uvijek smo otvoreni i spremni, to smo pokazali svim svojim aktivnostima na zbližavanju Hrvata i hrvatskih udruženja u Berlinu u svim decenijama našeg postojanja!

E, pa sretan rad staroj-novoj upravi “Brođana” i čestitke na (re)izboru!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments