U SPOMEN MUKE I SMRTI KRISTOVE

tekst i foto: Sonja Breljak   …foto album

177Berlin/ Bio je to jedini dan u godini kada u crkvi nema svete mise. Obredi Velikoga petka bili su po prvi puta istovremeno u crkvi svetog Sebastiana kao i u crkvi svetog Bonifacija.

Ovu potonju, na Mehringdamu, ispunili su brojni vjernici (kao i onu na Weddingu) što je opravdalo ideju o dva istovremena obreda u dvije crkve.

Obredima Velikoga petka spominjemo se muke i smrti našega Gospodina Isusa Krista koji je bio lažno optužen, osuđen, mučen i naposljetku pribijen na križ na kojemu je izdahnuo polažući svoj život za nas. Oltar je bez križa, svijeća, cvijeća i oltarnika.

Služba Muke Gospodnje sastoji se od službe riječi, pjevanja Muke, otkrivanja i ljubljenja križa te svete pričesti.

182U čitanju i pjevanju Muke po Ivanu sudjelovao je Mješoviti zbor HKM Berlin dok su solisti bili: fra Frano (Isus), Ivica Hrupec (Evanđelist), Stipo Milanović (Pilat), Boro Čulina (Petar), Marko  Bogut (sluga) i Sonja Breljak (vratarica). Posebno su skladu cijelog obreda, sviranjem dirigiranjem i solo pjevanjem, pridonijele: Ana Draganović i Matija Ćosić te uz fra Franu, i fra Edvard Sokol i đakon Nikola Horst Kaya te brojni ministranti.

Uvjereni smo da je tako uspješna i skladna izvedba i organizacija Obreda Velikoga petka bila i u crkvi svetog Sebastiana.

U subotu, 15. travnja je Uskrsno bdijenje  u crkvi svetog Bonifacija u 18 sati a u crkvi svetog Sebastiana u 18 sati ( takozvana Dječja polnoćka) i 23 sata. 

185

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments