IZMJENE SU NEOPHODNE

„Građani Bosne i Hercegovine su izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv nacionalizma, lošeg upravljanja i korupcije. Mi želimo i možemo pomoći ali samo u suradnji s legitimnim predstavnicima vlasti koji zasnivaju svoje ciljeve na demokratskim vrijednostima”.

Zajednička izjava za medije zastupnika u Njemačkom parlamentu Josipa Juratovića i Dietmar Nietana (SPD) o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini:

fr131109eurjuratovic1– Politički potezi kao i ekonomska, socijalna situacija u Bosni i Hercegovini su postali nepodnošljivi za stanovništvo. Građanke i građani su opravdano izašli na ulicu kako bi se izjasnili protiv nacionalizma, lošeg upravljanja i korupcije.

Političke elite nakon raspada Jugoslavije, nisu bile u stanju raziviti ekonomsku i socijalnu perspektivu zemlje. Umjesto toga, da bi zadržali svoju moć, koriste nacionalno konzervativnu pa i čak nacionalističku retoriku, protiv drugih etničkih ili vjerskih skupina u zemlji.

Mi osuđujemo i najmanje proizašlo nasilje i podržavamo zahtjeve većine za demokratizacijom političkih stranaka, te političku transparentnost. Također su neophodne izmjene Ustava prema standardima Europskog suda za ljudska prava i prijevremeni izbori.

Zacrtane ciljeve socijalne politike, može postići samo demokratski konstituirana stranka koja se ne temelji na etničkim kriterijima. Na početku procesa reformi, sve političke i društvene grupe moraju stvoriti demokratski način preduvjeta kako bi ostvarili gospodarsku, društvenu i pravnu perspektivu. Usput,  jako je važno staviti individualna ljudska prava i potrebe u središte pozornosti.

Mi možemo i želimo pomoći, ali samo u suradnji sa legitimnim predstavnicima vlasti, koji na demokratskim vrijednostima temelje svoje ciljeve, stoji u priopćenju pristiglom iz berlinskog ureda Josipa Juratovića. zastupnika N jemačkog parlamenta. Josip Juratović je u novom mandatu izabran u 18 Mandat Odbora za vanjsku politiku Bundestaga, ispred frakcije SPD-a, kao izvjestitelj za jugoistočnu Evropu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments