POKAŽIMO SRCE

Hrvati s Kosova trebaju našu pomoć

pripremio: Emil Cipar
DONACIJA_GORICA1-060209Domovinski rat u Republici Hrvatskoj te rat na Kosovu 1999. godine bio je uzrokom preseljenja Hrvata iz kosovskih mjesta Letnice, Vrnaokola i Šašara u Voćin, Đulovac i druga mjesta u Hrvatskoj. Egzodus Letničana s Kosova u Hrvatsku dogodio se napose nakon Kosovskoga rata. Prije Domovinskoga rata u župi Letnica živjelo je više od 6.000 Hrvata vjernika, a danas je u njoj ostalo samo 50 starosjedilaca kojima se pridružilo 150 novodoseljenih katolika iz Stuble, Kabaša i Peštera.

Hrvati iz kosovskih mjesta Letnice, Vrnavokola, Šašara i Vitine davne 1999. godine preseljeni su u Hrvatsku i odlukom Vlade smješteni u prognaničko naselje u Dumačama kod Petrinje.

Tada ih je tamo došlo tristotinjak, njihov je smještan proglašen privremenim i alternativnim i svi su dobili status izbjeglice i hrvatsko državljanstvo.

Po dolasku u Hrvatsku, tadašnja Vlada i predsjednik Tuđman dali su im velika obećanja i činilo se da će vrlo brzo ostvariti san o sretnom životu u matičnoj zemlji. U nadi da će imati pravo na potpuni program obnove, oni među njima koji nisu imali sreće da budu organizirano smješteni u neko od mjesta u kojima su za njih podignuta nova naselja poput primjerice janjevačkih Hrvata u Kistanjama ili pak da usele u otkupljene kuće poput Đulovca, godinama su čekali na rješenje stambenog zbrinjavanja.

Za njih su konačno sagrađene 42 kuće u Dumačama, nalaze se tik pred useljenjem, od kojega ih dijeli tek nekoliko tehničkih sitnica. Tako bi ovoga ljeta i posljednji nezbrinuti Hrvati s Kosova mogli uživati u toplini vlastitoga doma. No, da bi to bili zaista topli i ugodni domovi, potrebno je daleko više, prije svega stvari kojima će ih ispuniti, a koje su mnogima od njih zbog neimaštine nedostupne.

Kako žive kosovski Hrvati koji svoje zadnje dane pred useljenjem u svoje nove domove provode još jednom preseljeni, ovoga puta zaista privremeno, iz Dumača u nekadašnje prognaničko naselje Mala Gorica kod Petrinje, istražio je Tomislav Šikić, novinar Hrvatskog radija.

Glas Hrvatske i Tomislav su nam se obratili za pomoć:

Draga Sonja,

na Glasu Hrvatske u tijeku je Mjesec dobrih djela. Sutra idemo u posjet Hrvatima s Kosova koji su još od 1999. godine smješteni u izbjegličkom centru kod Petrinje, a nisu imali sreću da im se osigura stalni smještaj sve do danas. Nakon silnih obećanja i svih zamislivih i nezamislivih peripetija kroz koje su prošli, uskoro će useliti u novosagrađene domove u Dumači.

Tamo idem kako bih snimio reportažu o njima te kako bismo u emisiji u četvrtak objavili poziv za pomoć, prije svega njihovoj djeci, koja tamo žive u vrlo teškim uvjetima. Dogovorili smo se da pozovemo da pomognu da djeca DOŽIVE ono što njihovi vršnjaci imaju pod normalno. Dakle, da im se pomogne pa da dobiju neke knjige, igračke, da im netko možda daruje izlet u školu u prirodu u koju svi idu, a oni tu priliku nemaju, da netko tko ima uvjete za to pozove npr. dvoje ili troje od njih na ljetovanje i slično.

Ono što bih tebe zamolio je da, ako je moguće, poziv na pomoć Hrvatima-Letničanima s Kosova uputite i preko Hrvatskog glasa Berlin i to, ako je moguće, i prije emisije, kako bi oni koji mogu pomoći, to možda već bili spremni objaviti tijekom emisije. 

Dakle, poziv za pomoć, a svi koji mogu ili žele pomoći neka nam to jave putem Facebook profila Glas Hrvatske, Twittera ili e-maila: glas.hrvatske@hrt.hr.

Pozdrav i unaprijed hvala,

Tomislav Šikić, Glas Hrvatske.

Dakle: uskoro će i posljednji Hrvati s Kosova useliti u nove hladne domove daleko od rodnog kraja u kojemu su stoljećima živjeli. Kako je to živjeti u nepoznatom svijetu to najbolje znamo mi.

Ne možemo im nadoknaditi njihovu domovinu, ali možemo u njihove nove domove unijeti malo topline i pokazati im kako ipak nisu sami.

Ako želiš pomoći, ne pitaj zašto to nije učinila vlada, država, sabor, crkva… ovaj ili onaj. Igračka, knjiga, pismo, poziv da Uskrs provedu u tvome domu, ako si u to vrijeme u Hrvatskoj, ne koštaju puno, a njima to puno znači.

Svoju spremnost za pomoć pošalji na uredništvo Glasa Hrvatske, ali što prije kako bi to u četvrtak u emisiji moglo biti objavljeno.

Za korisnike facebooka, ovdje je link na stranicu Glasa Hrvatske: https://www.facebook.com/GlasHrvatske?fref=ts

Označi stranicu sa „sviđa mi se“ i već si član velike hrvatske umrežene zajednice.

Za svaki slučaj …e-mail još jednom: glas.hrvatske@hrt.hr.

Pošaljite svoj prijedlog za pomoć i u četvrtak u 20.15 uključite Prvi program Hrvatskog radija, kada počinje emisija Glasa Hrvatske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments