LIJEPO DA SI TU

Izvrsna propovjed kardinala Reiner Maria Wolki na susretu mladih u crkvi St Mathias gdje su trećinu crkve ispunili mladi Hrvati, članovi HKM Berlin.

tekst i foto: Sonja Breljak
naslovna fotografija: Zbor mladih HKM Berlin
IMG-20140412-WA007Berlin/ Oko crkve St Matthias u berlinskoj općini Schöneberg nedaleko Nollendorplatza, vrlo je živo u ovo, netom prošlo subotnje popodne.

Naime, okolo crkve, na Winterfeldplatzu je tržnica. Prodaje se sve i svašta, povrće, voće, predmeti kućne radinosti, ukrasi, odjeća, hrana. Ugodan je, sunčan dan, svijeta je puno, jedva je prohodna Goltzstrasse u kojoj je crkva.

Eh, tu sam u stvari često, jer ovdje, samo koji kućni broj dalje, stanuje obitelj ćosić. Tu često imamo probe našeg crkvenog zbora kojim ravna kćerka Matija a organizira mama Ančica. Naravno, sve to, mislim naše često pjevanje do zadugo u noć, strpljivo podnosi glava kuće, tata Marjan.

Istina, sad nisam u ovoj ulici jer je proba zbora već se kroz gužvu subotnje tržnice, s dobrim razlogom probijam do crkve St Matthias gdje se održava Diocezanski  svjetski dan mladih. Radi se o susretu mladih vjernika sa biskupima na koje je pozvao papa Franjo kao pripravu za Svjetski dan mladih u Krakowu 2016. godine.

Sad, svjetski dan mladih nije teško upriličiti u Berlinu jer je tu cijeli svijet. Pa i katoličke misije su pravi izvor raznolikih kultura …Talijani, Vijetnamci, Poljaci, Hrvati, Koreanci, Španjolci …

Ulazim u crkvu St Matthias. Prvi puta sam tu. – Schön, dass du da bist, poruka je mladima. Pa i ja ju osjećam. Lijepo da sam tu. Primjetim kako s lijeve strane crkve sjedi priličan broj mladih na čijim crvenim i plavim majicam piše “Mladi HKM Berlin”. Brojne poznajem, pozdravljam. Fra Ivan Macut je s našim mladima, Pa Anica Krstanović i Suzana Smolković koje vode Zbor mladih i brinu se o svim mladima kod ovog okupljanja. Crkvu ispunjavaju mladi raznih nacionalnosti, iz raznih Misija. I mladih Hrvata je sve više i više. Ispunili su trećinu crkvenih klupa. Skupilo ih se oko dvije stotine. Lijepa slika.

Program već traje. Govori pater Ulrich Kotzur, prije je bio svećenik u crkvi svetog Bonifacija, u biskupiji zadužen za dušobrižnički rad s mladima. Pa i meni je pater Kotzur dobro poznat, jedan njegov poziv upućen meni i razgovor s njim prije koju godinu, kad poradi mog novinarskog rada bijah ponegdje u nemilosti, dade mi utjehu i snagu. Vrlo cijenim njegov rad, sposobnost i volju slušati i razgovarati.

Prema programu kojeg je i pater Kotzur najavio mladi će nakon svete mise koju predvodi kardinal Wolki, raditi po tematski podijeljenim radionicama, susresti se s biskupom Marian Eleganti iz Švicarske, potom u procesiji doći do crkve svetog Bonifacija gdje će biti večernji susret, takozvani Nightfever.

Ugodna atmosfera i duhovna glazba bijahu lijep uvod u početak mise. Kardinal Reiner Maria Wolki -poznajem ga i pratim od početka njegova dolaska u Berlin. Bijah pred St Hedwig katedralom kad je primao kardinalsku službu. Držim kako ima izvrsne propovjedi, glas, držanje, sposobnost održati pažnju slušatelja i sposobnost u pravom trenutku poantirati i završiti govor. Meni je to važno. Važna i snažna poruka je ta koju pamtim, koju želim ponijeti s vjerskih okupljanja. Dogodi se ponekad i da poruka ne dopre do mene, da propovjednik oduži, ispusti poantu.

No, ovoga puta se ne razočarah. Izvrsno je propovjedao kardinal Wolki. I tako jasno, pitko, tako razumljivo, ozbiljno. Bilo mi drago da okupljeni mladi ljudi slušaju takve stvari, takve važne poruke.

Što je sreća? Znate onaj osjećaj kad ste nešto dobro uradili, sreli drage prijatelje, stekli svoja četiri zida, položili ispit, obavili kakav važan posao. Sreća, ona zauzima važan dio čovjekovih osjećaja. Ne može se ona kupiti. Na ovaj svijet svi dolazimo praznih ruku i tako ćemo ga i napustiti. Seligkeit, blaženstvo, viši je stupanj sreće kojeg ne mogu izazvati materijalne stvari. -Selig, die arme sind vor Gott, denn ihnen gehört das Himmelreicht, ili … Blaženi siromašni pred Bogom, njima pripada kraljevstvo nebesko. Što bi to značilo? Da ne smijemo posjedovati, zarađivati, ostvarivati ništa? Ne, radi se o držanju pred Bogom, o poniznosti, skromnosti, potrebe za Bogom, i iz toga o ostvarenju osjećaja potpune sreće, osjećaja blaženstva. Siromašni, ponizni pred Bogom, oni su koji poznaju tajnu nade, oni koji poznaju potrebu za Bogom i iz te potrebe koja nadilazi sve materijalno, mogu doživjeti osjećaj blaženstva. Kroz taj osjećaj Bog daje ljudima snagu mijenjati ovaj svijet, činiti ga prevednijim i boljim.

Lijepe poruke i lijepo okupljanje mladih vjernika u Berlinu. Svoje su nacionalna obilježja zajedno prinijeli naprijed kao znak pripadanja zajedničkoj vjeri. I vrlo zamjetno sudjelovanje mladih Hrvatske katoličke misije Berlin. Prigodom zajedničkog fotografiranja kardinal Wolki je zahvalio mladim Hrvatima na dolasku i sudjelovanju.

-Schön, dass du da bist! 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments