POTPUNI GLAZBENI UŽITAK

Zagrebački kvartet na izvrsnom koncertu u Veleposlanstvu RH u Berlinu.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Zagrebački kvartet, iza kojeg je preko četiri tisuće koncerata na svim kontinentima i više nego li stogodišnja tradicija, svirao je u predvečerje netom prošlog ponedjeljka, u ugodnim prostorima Veleposlanstsva Republike Hrvatske u Berlinu.

Zagrebački kvartet čine: Martin Krpan, violina, Davor Philips, violina, Hrvoje Philips, violina i Martin Jordan, violončelo.

U Berlin su stigli na poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske. Na repertoaru njihova koncerta bila su djela Antuna Sorkočevića, Josepha Haydna i Antonina Dvoržaka.

Pozivu na koncert odazvao se lijep broj Hrvata i Nijemca a posebno valja istaknuti i prisustvo roditelja i djece, učenika Hrvatske nastave Berlin koje je za posjet ovom koncertu potaknula i organizirala Magdalena Došen, učiteljica i koordinatorica Hrvatske nastave Berlin, najavljujući u kratkom razgovoru s potpisnicom ovih redaka,  kako namjerava to učiniti stalnom praksom te učenicima Hrvatske nastave kojih je ove godine oko 140, i na ovaj način, prisustvom koncertima i priredbama, i konkretno približiti hrvatsku kulturu.

Valja reći, prostor Hrvatskog veleposlanstva u Berlinu je “kao stvoren” za ovakve ugodne, male i tople kulturne trenutke. Prigodne riječi upoznavanja s glazbenim gostima izrekao je, kratko i sažeto, veleposlanik Gordan Bakota, nazvavši pritom Zagrebački kvartet hrvatskom  “kulturnom perjanicom”.

Koncert je u dva navrata zanimljivo moderirao Domagoj Marić, diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, pružajući kroz razgovor s glazbenicima, publici mogućnost saznati koju informaciju više o radu i djelovanju Zagrebačkog kvarteta.

Tako smo saznali da je glazbenicima velika odgovornost biti dio i svirati u takvom kvartetu u kojemu su u preko stotinu godina svirali brojni izvrsni glazbenici ali je to ujedno i poticaj nastojanju održati kvalitetu i reputaciju koju je kroz to stoljeće postigao Zagrebački kvartet. Publika je saznala i kako je potrebna veća koncentracija pri muziciranju u ovakvom, brojem manjem sastavu, gdje su glazbenici oslonjeni i upućeni jedni na druge, nego li u većem orkestru gdje postoji i orkestrom ravna dirigent.

Kroz moderaciju i razgovor Domagoja Marića s glazbenicima, saznali smo i da jedan od člnanova Kvarteta, violinist Martin Krpan, uskoro ponovo dolazi u Berlin kao član Orkestra mladih glazbenika. Naime, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u povodu obilježavanja 30 godina njemačko-hrvatskih diplomatskih odnosa organizira 20.09.2022. godine koncert pod naslovom “Gemeinsam in der Musik” u Akademiji za umjetnost u Berlinu.

Pa, eto nove, izvrsne prigode, onima koji su se do 10. rujna odazvali na poziv Veleposlanstva RH, ponovo uživati u hrvatskoj glazbi. Dobar početak, nakon ljetnih praaznika obećava zanimljivu kulturnu jesen. Svi komplimenti idu na račun Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments