BORCI I ŠVERCERI

Je li bilo i lažnih antifašista?

piše: Emil Cipar
Čehoslovačka-brigada-Jan-Žiška-koncem-1944.-2-650x478Čitam po portalima: na današnji dan (21.travnja) je davne 1945. oslobođen Slavonski Brod od fašističkih okupatora.

Skupila se tim povodom mala grupica uvjerenih antifašista i polaganjem vijenca  na spomen kosturnicu obilježila taj dan. Očito antifažizam nije više u modi.

Eeee …nekada je bilo vrlo unosno biti antifašist, kao što je danas atraktivno biti hrvatski branitelj, pa makar i lažni.

Je li bilo i lažnih antifašista?

Ne znam …nisam to istraživao ali za jednoga znam. To je tetak moje majke Jozef Kral zvani Pepik.

Prije rata živio je Josef Kral sa ženom Anom i djecom u Malici pored Dervente i bavio se poljoprivredom, kao i njegova brojna braća i sestre. Jedna sestra njegove žene Ane bila je Helena …moja baka.

Kada je izbio rat, dva tetina najmlađa brata …František i Tonda Kasparek priključiše se partizanima, a kraj rata su dočekali u češkoj partizanskoj brigadi „Jan Žiška“.

Jozef se bavio poljoprivredom i švercom. Govorilo se za njega da …bilo čim se on bavio, zna izvući korist.

Ali sa švercom mu se nije baš posrećilo. Bar je tako izgledalo tada, u studenom 1944. Sa dvije bačve pune rakije, sakrivene u sijenu na konjskim kolima uhvati ga ustaška patrola na savskom mostu i smjesti u zatvor u Slavonskom Brodu. Ostali zatvorenici bili su uglavnom politički …komunisti, ili njihovi simpatizeri.

Saveznici su tih dana često bombardirali Slavonski Brod iz aviona i dogodi se da jedna od tih bombi padne na zatvor i Jozef Kral, zvani Pepik pri tome izgubi život.

Nakon rata Kralovi i Kašparci vrate se u Češku, a sa njima i Jozefova žena i djeca. Vrate se svi, osim moje bake koja je umrla prije rata.

Negdje 60-tih, posjeti nas teta Ana, Jozefova žena i njen stariji sin Jan. Htjela je posjetiti Jozefov grob, a i gradski arhiv.

Na groblju je položila vijenac na istom mjestu gdje je to danas učinila grupica brodskih antifašista.

U arhivu je dobila dokument iz kojeg se vidjelo kako je Jozef poginuo u ustaškom zatvoru u Brodu.

****

Ja sam par godina kasnije posjetio rodbinu u Češkoj. Većina njih živjela je tada u mjestu Hrabětice u okolici Znojma.

Živjeli su kako se tada već živjelo u Češkoj, ali bilo je primjetljivih razlika u kvaliteti života među njima. Bolje su živjeli Tonda i František Kasparek, jer su imali nekih privilegija zbog sudjelovanja u NOB.

Najbolje je živjela teta Ana Kralova …Jozefova žena i njena djeca. Ona je s potvrdom koju je dobila u arhivu u Slavonskom Brodu uspjela dokazati kako je njen Pepik u borbi protiv fašizma dao svoj život.

Boračka mirovina, zaostaci, privilegije kod kupovanja auta, stipendije za djecu palog borca… nakupilo se toga.

Kako rekoh za Jozefa se govorilo da …bilo čim se on bavio, zna izvući korist.

Eto …istina: Jozef je čak i svoju smrt vrlo dobro unovčio.

PS: Ovo nije nikakav dokaz za povijest. Obična je to crtica iz života koja kaže da je među antifašistima i velikim borcima za slobodu naroda bio i pokoji švercer.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments