JE LI SEITAN (ŽIV I) ZDRAV

E, ali u tome i jest kvaka

piše: Dražen Radman
Mima_SimicPetak, 9. svibnja, na dan kada je Europa slavila Dan pobjede nad fašizmom, voditeljica HRT-ove emisije ”Peti dan” slavila je, ni manje ni više, nego – seitan! Naime, Mima Simić se u spomenutoj emisiji pojavila odjevena u crnu maicu na kojoj su crvene viljuške bile posložene, tj. naslikane tako da su tvorile oblik – pentagrama. Preko tog znaka stajao je još i natpis: PRAISE SEITAN!

Što je prosječan čovjek pomislio kad je vidio ovo? Sasvim logično, pomislio je da se radi o svojevrsnoj provokaciji voditeljice, jer pentagram i seitan nisu baš omiljeni u narodu. Zapravo, slavljenje seitana (turc. šejtan = đavao) i nije nešto što spada u pristojno ponašanje.

E, ali u tome i jest kvaka. Naime, Mima zna, za razliku od većine drugih ljudi, da ona ne slavi šejtan, nego seitan (ili sejtan), vegetarijansko jelo od punog pšeničnog zrna, bogato bjelančevinama koje u prehrani nadomješta potrebu za mesom. S obzirom da je seitan prilično žilavo jelo, za rezanje je potrebna viljuška (ili više njih) i nož.

No, pitam se, ako je već to tako, što onda tu ima raditi pentagram? Čini se da je njegova svrha ovdje sasvim bezazlena: usitno isprovocirati neuki puk, navući ga na njegovo neznanje, a onda, kad se malčice naljuti, reći mu pravu istinu i – slatko mu se nasmijati.

Zbilja, u moru doista opakih stvari u našem društvu, ovo je prilično bezazleno poigravanje
s gledateljima. Ili ipak nije?

Kao kršćanin, vjerujem da postoji stvarni i živi Bog, ali i da postoji stvarni i živi šejtan, tj. sotona. Ako sam u pravu, onda Mima ima problem, bez obzira što se to nje ne tiče. Njen problem onda nisu kritike onih ljudi koji ne odobravaju njena svjetonazorska izražavanja,
pa i ovakve vrste. Njen problem je, u tom slučaju, vrlo nezgodna i ‘izgubljena pozicija’ pred Bogom.

Barem za sada.

Zašto tako mislim? Odgovor i potvrdu sam, među ostalim, dobio na kraju iste emisije kada je bila riječ o pojavi masovnog nestajanja pčela. Naime, nakon osvrta prof. Šibera na spomenutu temu, voditeljica je odjavila emisiju, naoko, sasvim ležernim i bezazlenim riječima: 

-Ovo je odlična emisija koju treba završiti. Evo, možda je vrijeme da ljudska vrsta, sa svim ovim temama, jednostavo izumre. Laku noć! Uživajte!

Ako postoji Bog, onda ova izjava nema veze s Njim. Možda ima veze s jednim običnim, ali žilavim i pravim seitanom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments