BLAGO KAPETANA MORGANA

Postoji li uopće to blago u Istri

Cvergla (Črčkarije.com)
crckarije_morgana1Prije otprilike 9 godina, pričala sam s poznanicom koja je tada radila za jednu turističku agenciju. Poslovno je bila u Dalmaciji nekoliko dana te se vratila ljuta i razočarana organizacijom našeg turizma.

Naime, za vrijeme svojeg “istraživačkog” boravka, nabasala je na niz običaja, ali i legendi, o kojima se samo sramežlijvo šaputalo, a moglo bi ih se iskoristiti u promidžbene svrhe.Gusar Henry Morgan, upravo je odlična tema za to, a legendu o tome kako je bio u Istri, svakako bi trebalo servirati turistima. To bi, vjerujem, bila nota koja fali u toj grani.

Henry Morgan, rođen je oko 1635. godine. Nagađa se kako je rođen u Welsu. O njegovom djetinjstvu također se ne zna mnogo, ali u krajnjoj liniji, za priču to i nije toliko važno.

Njegov životopis obiluje pljačkama, osvajanjima, izuzetno okrutnim pričama, ali kada to sve smjestimo u 17. stoljeće, dodamo postojanje dokumenta punomoći kako se u ime Engleske smije boriti protiv Španjolaca koji su mu, po uhićenju, garantirali kako neće biti ubijen (pa je uglavnom izlazio iz zatvora), onda nije ne čudno to što si je u svom “Curriculum vitae” dodao plemićku titulu.

Svojim osvajačkim pohodima, svoj kućni budžet bogatio je na račun Kube, Cartagene, Granade…

U jednoj je fazi, iz nekog razloga, navukao na sebe bijes Engleza jer su oni organizirali potragu za njim i njegovim blagom. U ovaj dio priče ulazi Istra: Sa svojim jedrenjakom… kako stoji u legendi…

Morgan se, sa svojim odanim gusarima, zavukao u sam kraj dubokog Limskog kanala, a svoje je blago sakrio u Dvigradu (u to vrijeme, Dvigrad je bio gotovo napušten). Otad, mnogi su pokušali pronaći njegovo blago. Ostaje vječna nedoumica je li on stigao do Dvigrada i postoji li uopće to blago.

Ako je ikad postojalo, zasigurno je i on nešto ponio sa sobom kako ne bi ostatak života proveo, i umro, na Jamaici kao nekakav bogec. Jedna se zanimljiva priča još uvijek pripovijeda u Istri, a govori o tome kako je u selu po nazivu Mrgani, koje se nalazi  u blizini Dvigrada, a koje je u starim kartama često nazivano i Morgani, nekoć živjela loza Morgana. Još i danas, tamošnji stanovnici, spominju potragu za blagom kapetana Morgana.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments