K “WELLEBITU”

tekst i foto: Sonja Breljak
003Berlin/ Bilo je to po prvi puta da netko od Hrvata, nakon osnivača Franza Krznara, zasvira u Tamburaškom sastavu Wellebit 1902. A upravo  to se zbilo u netom prošli četvrtak na redovitoj probi ovog po mnogo čemu, jedinstvenog orkestra.

Naime, k Wellebitu je na probu u restoranu “Zum Kegel” pristigla i jedna Hrvatica, 28-godišnja Sanja Križan, liječnica u, 70 km od Berlina udaljenom, Neurupinu.

Sanju smo upoznali prije nešto više od mjesec dana, nakon što nam se javila sljedećom porukom:” ...živim ca. 2 godine u Njemačkoj i ovim putem bih vas upitala da li znate možda gdje se u Berlinu može svirati tambura? Od svega iz Hrvatske, osim naravno moje obitelji i prijatelja, fali mi zvuk tambure. Svirala sam u sastavu “Cure iz centra” koji je sad prilično popularan u Hrvatskoj...”

005Eto, nakon ove poruke, Sanju sam pozvala i susrela na obilježavanju Dana državnosti u Hrvatskoj zajednici Berlin. A potom i preporučila posjetiti i poslušati tamburaše iz Wellebita, sastav koji djeluje od 1902. godine kad ga je osnovao i prve instrumente i note iz Hrvatske donio, Ličanin, Franz Krznar …

Učinismo to zajedno ovog četvrtka. Wellebit je bio oduševljen, obradovan Sanjinim zanimanjem za tamburu i njihov rad. A i Sanji se svidjelo kako Wellebit svira. Dogovoriše sagledati mogućnost i usklađivanje svirke, proba i konecerata sa svakodnevnim poslom.

Naime, Sanja Križan je liječnica. Rodom je iz Koprivnice, diplomirala na sveučilištu u Zagrebu a radi skoro dvije godine u bolnici u Neurupinu.

Za nadati je se, kako će ovaj susret kojemu smo svjedočili, donijeti jednu lijepu i dugu suradnju i glazbeno obogatiti i Wellebit i Sanju!
003

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments