PROLJEĆE U REŠETARIMA

Jedan značajan događaj

Pripremio: Emil Cipar
078Književno likovno društvo “REŠETARI“ iz Rešetara organiziralo je druženje pjesnika, članova KLD REŠETARI, pjesnika nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj i  pjesnika pjesničkih udruga iz Hrvatske povodom  Tjedna Europe i Dana Općine Rešetari pod nazivom: Osmo Rešetaračko proljeće

Pokrovitelji  pjesničke manifestacije VIII. REŠETARAČKO PROLJEĆE  bili  su Veleposlanstvo Republike Češke, Brodsko-posavska županija Slavonski Brod i Općina Rešetari.

Glavni sponzor  VIII. REŠETARAČKOG PROLJEĆA bila je Tvornica koža „PSUNJ“ Rešetari.

Pjesnička  manifestacija REŠETARAČKO PROLJEĆE imala je sljedeći program:

-otvorenje Izložbe likovnih radova  slikara Josipa Pintarića Puce, samoukog slikara iz Nove Gradiške.

-predstavljanje knjiga, Damira Pilka: Riječ po riječ… ljubav i poneka ruža i Vere Antolić: Nova u starom vremenu                             

-predstavljanje zbornika: VII. REŠETARAČKO PROLJEĆE

-VIII.  rešetaračko proljeće

-druženje sudionika.

020Program Rešetaračkoga proljeća počeo je otvorenjem Izložbe likovnih radova Josipa Pintarića Puce, samoukog slikara iz Nove Gradiške od nazivom „Mojih 87 godina“.  Izložba je postavljena u novom prostoru – Galeriji Petrović.

O radovima izloženim na ovoj izložbi govorili su Ivan De Villa i sam autor, a izložbu je otvorio Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari.

Prva promovirana knjiga je knjiga Damira Pilka Riječ po riječ… ljubav i poneka ruža. Zatim je uslijedila promocija knjige Nova u starom vremenu  autorice Vere Antolić za koji je osvrt napisala i pročitala Snježana Josipović. Nakon toga predstavljen  je zbornik pročitanih radova na prošlogodišnjem VII. rešetaračkom proljeću.

Odabrane stihove iz knjiga čitali su članovi Književno  likovnoga društva «Rešetari»: Lidija Puđak, te sami autori.

066VIII. rešetaračko proljeće, pjesnička večer, održana je u  prostorima Općine Rešetari u prostoru KLD-a  REŠETARI uz brojne posjetitelje i obožavatelje hrvatske riječi te cijenjene goste:

Sve prisutne u ime KLD-a “Rešetari” pozdravio je predsjednik Ivan De Villa. Među brojnim prisutnim bili su i počasni gosti, koji su ovom događaju dali posebni značaj:

Dunja Penić,  Brodsko – posavska županija, Slavonski Brod

Ivan Slišurić, izbornik i stručni savjetnik KLD-a Rešetari.

Tanja Novotni Golubić, dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije, Bjelovar

Libuše Stranjikova, predsjednica Saveza Čeha u republici Hrvatskoj

-Josip Ostić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška

Ivo Sedlaček, predsjednika Mjesnoga odbora Rešetari.

Ružica Vidaković pozdravila je skup u ime Brodsko – posavske županije. Izrazila je divljenje  organizacijom ove priredbe te je naglasila da se i Brodsko-posavska županija treba aktivnije uključiti u realizaciju takvih programa. Posebno je naglasila je kako je potrebno izdvojiti više novca za održavanje ovakvih  priredbi te proglasila Pjesničku večer otvorenom.

022Zatim su na pozornicu izlazili pjesnici te čitali svoje pjesme.

Prvo su se predstavili pjesnici nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. Pjesnici češke nacionalne manjine kojima su ove godine bilo posvećeno VIII. rešetaračko proljeć:  Libuše Stranjikova, Tanja Novotni Golubić, Vera Vistidova, Alena Rajsova i Mirko Knjižek. Ukrajinska manjina zastupio je Pavao Holovčuk, a radovi nacionalnih manjina Makedonaca, Talijana i Roma biti će uvršteni u VIII. zbornik jer sudionici tih skupina radi novčanih problema nisu se mogli pojaviti u Rešetarima.

Zatim su se predstavili pjesnici iz osam županija, i to: Ružica Todorović, Ivan Došlić, Lidija Barić, Mirko Dubočanac i Joza Bebrinski iz Slavonskog Broda, iz  Gunje: Pjesničko književno društvo „TIN UJEVIĆ“, iz Vrbanje:  Marija Vukoja, Skupina „DVORAC” – Ljubica Širić, Ivka Rosandić,  HKD „MANUEL” Feričanci  Zlatko Rođak-Babo, Radionica pjesnika „ČEPIN-VALPOVO” Franjo Kopecki, Ivan Benakte.

Iz Sesveta je stigla Lidija Puđak, iz Ivanić Grada: Štefica Vanjek, te iz  Zagreba Damir Pilko,Vera Antolić, Božica Drakulić, Juraj Bokunić i Stjepan Anđelo

075

Na kraju su nastupili članovi Književne sekcije  292  KLD „REŠETARI“ 2 Vesna i Radomir Dumičić, Marija Radošić, Snježana Josipović – Kelly, Veronika Devčić, Ljubica Sedlaček, Stjepan Adžić, Ivo Matijašević, Katarina Čavlina i Dragica Kordas.

Sve pročitane pjesme bile su vrlo kvalitetne, što je brojna publika često nagrađivala pljeskom.

Veoma zapažen bio je i nastup Pjevačkih skupina: „Slavča“ iz Nove Gradiške, Pjevačke skupine Češke besede Nova Gradiška i okolica te Pjevačke skupine Češke besede Općine Lipovljani koji su prekrasno otpjevali nekoliko starogradskih pjesama i čeških pjesama .

Nakon Pjesničke večeri uslijedio je domjenak  za sve sudionike u prostorijama KLD-a REŠETARI,  a druženje koje je uslijedilo potrajalo je do dugo u noć. Izražena je želja svih sudionika da se ovakvo druženje održi i sljedeće godine.

Ivana Prakaturović i Morana Plavac bile su velika pomoć u lekturi i korekturi svih tekstova koji su objavljeni na VII. rešetaračkom proljeću, a Ksenija Ajanović na uspješnoj tehničkoj pripremi knjiga.

Ova manifestacija ne bi se mogla organizirati bez svesrdne pomoći brojnih ljubitelja pučke umjetnosti. Među njima su:  tajnici Upravnoga odbora KLD Rešetari, Marija Mlađen, voditeljica  Književne sekcije „ 2 9 2“, Snježana Josipović, te: Kata Dokuzović, Zdravko Lucić, Senan Pletilić, Senka i Mariji Radošić i brojni drugi.

Posebno je važna činjenica da je ovaj događaj našao punu podršku i kod Zlatka Age, načelnika Općine Rešetari te Milke Perković i Ružice Vidaković.

Uz sve podrške i veliko zalaganje svih članova KLD Rešetari moguće je bilo VIII Rešetaračko proljeće postaviti na kalendar najvažnijih kulturnih događaja brodsko-posavske županije u 2014. godini i uputiti poziv:

Vidimo se dogodine!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments