REALNI TURIZAM KUCA NA VRATA

Hrvatska se predstavlja na 53. izdanju Međunarodne turističke burzeu Berlinu

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Aleksandra Brnetić i HTZ
sajam 3Berlin/ – Ja sam optimist bez obzira na sve dosadašnje razgovore. Buking će biti kasnije, to smo već upozoravali. U svakom slučaju očekujemo brojku koju smo imali prošle godine. Stalno smo upozoravali na to da se trebamo vratimo na jedan realan turizam, na odgovorni turizam. Stalno upozoravam da ne idemo sa smanjivanjem cijena i da budemo strpljivi. Znam da je to igra živaca u ovom trenutku. Za tri do četiri tjedna moći ćemo reći kakva je definitivno situacija što se tiče njemačkog tržišta.

sajam 1Tako je na Međunarodnoj turističkoj burzi reagirao hrvatski ministar turizma Gari Cappelli na uznemirujuće vijesti o usporenim rezervacijama iz inozemstva za glavnu sezonu i o zahtjevu nekolicine stranih organizatora putovanja za smanjenje cijena od 10 do 15 posto.

Razgovarajući s novinarima na hrvatskom štandu, koji je i ove godine velik, živ, prostran i prozračan, Capelli je naglasio da od Njemačke očekujemo dva milijuna i devet stotina tisuću gostiju što smo imali prošle godine.

sajam 2Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić razumije želju touroperatora za smanjenjem cijena u Hrvatskoj, ali smatra da je prednost Hrvatske u kvaliteti ponude koja raste te da se goste može dobiti i s više sadržaja za istu cijenu. On i Capelli zadovoljni su brojkama u predsezoni i za podsezonu, one su u plusu i potvrđuju pozitivan trend.

– Mi i danas imamo negdje 12 posto turista i 6 posto noćenja i ovaj mjesec je daleko jači i bolji nego prošle godine, kaže Capelli.

Kako su srpanj i kolovoz problematični, ili kako Staničić to uljepšano kaže otvoreni, Hrvatska turistička zajednica prošli je tjedan donijela odluku o dodatnih 10 milijuna kuna za promotivne akcije. Staničić je istaknuo da su konkretne marketinške akcije dogovorili već s TUI-em. Kaže da na taj način žele Hrvatsku učiniti još vidljivijom na globalnom tržištu, ali i na njemačkom tržištu koje je nama najvažnije.

Usredotočili su se na marketinške kampanje na digitalnim platformama. U Hrvatsku će dovesti još više agenata tako da vide destinacije, da se upoznaju s proizvodima i s onim u što se ulagalo u proteklom periodu kako bi to kvalitetnije prodavali na tržištu. To su svi partneri i turoperatori prihvatili vrlo pozitivno, tvrdi Staničić.

Direktor HTZ-a za Njemačku Romeo Draghicchio tvrdi da je u ovom trenutku buking za Hrvatsku bolji nego za neke druge zemlje. Njemu se njemački partneri nisu žalili na cijene. Kazao je i da se povećava promet iz sjeverne Njemačke prema Hrvatskoj, najviše uvođenjem novih aviolinija. I ove će godine biti novih linija, iz Njemačke barem desetak. Draghicchio vjeruje u bolje sutra, ali uz veći angažman.

Nije samo Hrvatsku pogodio negativnisajam 8 trend. Stenje gotovo cijela Južna Europa. Uz Egipat i Tunis Turska je opet omiljena turistička i do sada ima veći buking iz Njemačke više od 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Nikakvo čudo ako se zna da turska lira danas vrijedi oko 50 posto manje u odnosu na euro nego prije četiri godine. S druge strane, globalno gledano, ukupni rast rezervacija putovanja iz Njemačke trenutno iznosi samo jedan posto.

I za Italiju je manje rezervacija, kao i za Španjolsku, ali je ona zbog pada već najavila određene akcije. Hrvatska, Crna Gora i Slovenija su na dobroj ruti i zbog grupnih tura kineskih i drugih turista s dalekih tržišta, poručuje glavni tajnik Europskog udruženja putničkih agencija-ECTAA Michel de Blust i nadodaje da je za Hrvatsku i za ovu godinu vrlo optimističan.

Za Tursku se govori da će biti apsolutni dobitnik 2019. godine u europskoj industriji putovanja koju inače obilježava zabrinutost oko brexita, jačanje populizma i usporavanje ekonomskog rasta diljem svijeta.

Veliku diskusiju i val kritičkih primjedbi o ljudskim pravima izazvao je i nastup malezijskog ministra za turizam, umjetnost i kulturu, Datuka Mohamaddina bin Ketapia. Malezija je zemlja partner ovogodišnjeg ITB-a, zemlja u koju turisti hrle zbog živopisnih hramova, tropske klime i nebrojenih prekrasnih plaža, ali i zemlja u kojoj je islam državna religija.

Ketapi je govorio na press konferenciji uoči otvaranja sajma. U jednom je trenutku izjavio da u njegovoj zemlji nema homoseksualaca. Nakon toga je odbio odgovoriti na pitanje jednog novinara da li Židovi i homoseksualci mogu bez straha putovati u Maleziju. Rekao je da on zbog takvih pitanja nije ekstra doputovao u Berlin.

Do subote u podne na paralelnoj manifestaciji ITB Berlin Kongress gotovo 400 stručnjaka raznih disciplina raspravlja o gorućim problemima današnjeg globalnog turizma. Žele pronaći rješenja za sukobe koji u mnogim turističkim središtima izbijaju zbog prekomjernog broja gostiju i u potrazi su za mogućnostima za sprečavanje prijetećeg klimatskog sloma.

Ovo je 53. izdanje berlinske Međunarodne turističke burze koja će u pet dana, od srijede do nedjelje, okupiti više od 10 tisuća izlagača iz 181 zemlje sa šest kontinenata. Do zadnjeg su centimetra popunili 26 paviljona. 80 posto izlagača na ITB-u su stranci i očekuje se više od 100 000 stranih stručnih posjetitelja, kojima će se tijekom vikenda pridružiti deseci tisuća privatnih posjetitelja, pretežno domaćih.

Hrvatsku turističku ponudu tradicionalno predstavlja Hrvatska turistička zajednica (HTZ) s još 20-ak suizlagača, turističkih tvrtki i zajednica. Uz štand HTZ-a, koji se nalazi u paviljonu 1.2, grupiralo se još desetak drugih izlagača koji se samostalno predstavljaju, svaki na svome štandu. Među njima su Atlas i adriatica.net grupa, Kvarnerski zaljev, Zadar i Zadarska županija. Prvi put se samostalno predstavlja i Splitsko-dalmatinska županija. Partnerima i posjetiteljima se predstavljaju nudeći im autohtone sireve, pršut, vina i koktel – Srce Jadrana.

U srijedu je hrvatske izlagače posjetio hrvatski veleposlanik u Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman.

sajam 5Na posebno dizajniranom štandu, broj 216., smjestila se Rijeka, koja se, kao hrvatski grad koji dogodine nosi titulu Europske prijestolnice kulture, posjetiteljima predstavlja kao europska luka različitosti.

Za sve posjetitelje sajma koji će posjetiti riječki štand, Rijeka je pripremila i veliku nagradnu igru – tombolu, u kojoj je glavna nagrada dva noćenja za dvoje u jednom od Jadran Hotela u Rijeci, i to u vrijeme otvorenja programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, 1. veljače 2020. godine.

Na sajmu je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

sajam 6Uz ovu nagradnu igru organizira se i kolo sreće, koje se okreće svakim danom u 12 sati, u 14  i u 16 sati.

Posjetitelji mogu osvojiti neki od uporabnih predmeta koji simboliziraju Rijeku –kabanicu za poznatu riječku kišu, lopte za igru na riječkim plažama ili pak platnene torbe koje najavljuju veliku riječku godinu kulture.

Na riječkom štandu se prikazuje i kratki film o Rijeci koji je režirao hrvatski redatelj Dalibor Matanić, a koji se snimao na atraktivnim riječkim lokacijama te dočarava simboliku luke različitosti.

Na štandu su izložene i fotografije kulturnih objekata koje Rijeka obnavlja i priprema za 2020. godinu.

Među njima su, primjerice, fotografije Titova broda Galeb koji Rijeka obnavlja u brod-muzej. Ili, fotografije prekrasne riječke barokne palače u kojoj je neko vrijeme bila upravna zgrada tvornice šećera u Rijeci, a kasnije tvornice motora i dizalica.

sajam 7Hrvatska je na ITB-u paviljonu 1.2, a najbliži je ulaz s južne strane Sajma, iz Jafféstraße.

Sajam je otvoren do nedjelje, 10. ožujka, od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice je 15 eura, s popustom za učenike i studente 8 eura.

Adresa sajma: Messegelände Berlin ExpoCenter City, Messedamm 22, 14055 Berlin (S-Bahn, U-Bahn).

sajam 1

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments