S PRVE “ŠTRKIJADE”

piše: Marija Matijašević

IMG_4321Popovača/Prva naša “Štrkijada” – Moslavački štrk, održana je 10.05.2014. u Domu kulture u Popovači. Skupilo se nas 28-mero, pa se posložili okolo i u domu, na crtanje.

Tema nije bila zadana i svatko je mogao slikati što i kako želi …ulje, akvarel, tempera …Oni koji su bili zaduženi za piće i jelo slabo su mogli crtati, pa smo uradke donijeli već gotove i poklonili ih udruzi.
Da pojasnim što znači štrkijada; vezano je to uz ime naše udruge u čijem nazivu se spominje ime “štrk”, koje je izvorno njemačko i glasi Storch. A pošto u našim kajkavskim predjelima nekada govorilo i njemački, tako je i mnoštvo izraza u narodnom govoru preuzeto i lako modificirano (da ne kažem iskrivljeno) našlo svoje mjesto – pa tako i štrk.
Obilazeći umjetnike nešto se i nauči, steknu se poznanstva i vidi se nešto novo, nešto drugačije. Sve u svemu predsjednica je sve super organizirala …doručak, pa poslije slikanja ručak, odojak, salata i kolači, moslavačka vina …
Lijepo smo se podružili, razmijenili iskustva sa novim prijateljima iz raznih krajeva, Zagreba, Nove Gradiške ( a, sreli smo i nekoliko starih znanaca iz Rešetara itd. itd.).
Nastali su unikati, vrijedni i nezaboravni, te tako ovu novu udrugu obogatili za budućnost.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments