KAKVA JE BUDUĆNOST EUROPSKE UNIJE

piše: Žarko Delač
eu-zastavaNa početku najnovijih europarlamentarnih izbora odjednom smo kroz medije informirani kako je u porastu euroskepticizam i čak smo od pojedinih političkih lidera čuli kako se zalažu za izlazak svojih država iz Unije.

Kako je moguća takva metamorfoza samo godinu dana nakon što su hrvatski euroskeptici bili pribijani na križ, a politika nam je servirala jedino i apriorno ulaženje u EU?!

Čast iznimkama ali kompletna politička vrhuška i najveće stranke nisu vidjeli drugi izlaz ili svjetlo na kraju tunela.

Što nam to govori? Govori nam o pomanjkanju političke zrelosti i mudrosti, zaokupljenošću političara drugorazrednim temama isprepletenim osobnim ciljevima te utjecaju raznih lobija i struktura kojima je interes ulazak u Europsku uniju.

Zamislite samo koilik je broj EU činovnika, zastupnika, konzultanata, prevoditelja i pratećeg osoblja čiji je jedini proizvod donošenje  neobaveznih smjernica, uputa, direktiva ili preporuka. Sva ta činovnička oligarhija nije u stanju riješiti stanje u Ukrajini ili im barem pružiti kakvu takvu pomoć.

Od jedinstvene europske politike, sigurnosti i obrane nema ništa. Čak je i situacija s bankarstvom i gospodarskim pitanjima neefikasna jer se sva energija troši na stvaranje nekakve političke, nadnacionalne umjesto gospodarske unija. A to je potpuno pogrešno na tlu koje je povijesno naseljeno raznim narodima i nacionalnostima koje su unijele duboke korijene u životu i radu svake države.

Zar treba podsjetiti i na jedan primjer koji je bio eksperiment i na našim prostorima? Usporedba sa SAD-om potpuno je bespredmetna i neodrživa što svakom političkom analitičaru ili zagovorniku EU države mora biti jasno.

Zbog toga, ukoliko će Unija nastaviti istim smjerom kao i do sada, njena budućnost neće biti sjajna i sigurno će nakon pridruživanja članica započeti i obratan proces.

Gdje smo mi u tome i koliko će naši europarlamentarci o tome voditi računa vidjet ćemo narednih godina. No, siguran sam kako će Ruža Tomašić ubrzo imati moćan lobi i veliki broj saveznika u EU parlamentu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

NIKAKVIH VIJESTI S ISLANDA, JE LI? Kako to da se prekida program čak i kada muha proleti u, recimo, Egiptu, ali nemamo nijedne udarne vijesti o tome što se događa na Islandu? A na Islandu, ljudi su natjerali vladu da podnese ostavku, glavne banke su nacionalizirane, odlučeno je da se ne plaća dug stranim bankama, a okupljeno je i javno vijeće koje sastavlja novi ustav. I sve to izvedeno je na potpuno miran način. Cijela pobuna protiv sila koje su kreirale aktualnu globalnu krizu provedena je tiho i to je valjda razlog što o svemu nije brujila javnost, niti je… Read more »