U ZLU IMA I DOBRA

Pozitivan primjer rada Stožera civilne zaštite RH

piše: Žarko Delač
U sveopćoj pomami i histeriji vezanoj uz širenje bolesti općeprihvaćenog naziva Koronavirus, brojne su informacije i aktivnosti posve pale u drugi plan.

O predsjedanju Hrvatske Europskom unijom i blagodati ovom uobičajenom rotacijom među EU članica nema više ni  riječi. Brendiranje države, turistička promidžba, demografska pustoš ili strane investicije više nisu predmet interesa niti kod specijaliziranih novinara i medijskih redakcija.

No, virus će kad-tad izgubiti bitku s medicinskim djelatnicima i stožerima civilne zaštite ali pitanje je hoćemo li i kada dobiti bitku za prosperitet, jednakost, pravednost i dobrobit naše domovine.

Očigledno je kako u kriznim situacijama naše službe i društvo u cjelini primjereno reagira, solidarnost i empatija su na visokoj razini, a većina od nas se ponaša se vrlo odgovorno i savjesno. Tome su zasigurno značajno pridonijele odluke i propisi  koje svakodnevno donose stožeri civilne zaštite te osobito njihov nadzor i kaznena odgovornosti u provedbi.

No, već sada postoji bojazan da će se po završetku ove izvanredne situacije sve vratiti na staro. Političari će bez sankcija i kazni nastaviti sa svojim koruptivnim djelatnostima, financijski mešetari utajivati porez, šverceri krijumčariti ljude, ekološki neosviješteni sugrađani zagađivati okoliš… Stoga se nameće jedini logičan zaključak da mi još nismo zreli za demokraciju i tekovine liberalnih zakona već drakonske i stroge mjere. U stvari nije problem u mjerama već osobama koje bi svojim stavovima, razmišljanjem i ponašanjem prihvatila većina naših sugrađana kao primjer u svakodnevnom radu i životu.

To znači da se autoritet ne smije i ne može graditi trenutačnim obnašanjem neke funkcije ili dirigiranim imenovanjem, već izgraditi znanjem, odlučnošću i dobrim namjerama.

Imajući to na umu i izvuku li političari u prvom redu iz toga neke pouke, moći se reći kako se poslovica  da je “u svakom zlu i neko dobro”,  još jednom potvrdila u praksi.

Očekujući završetkom aktualne korona pošasti upravo takve rezultate, može se već sada reći kako su članovi Stožera civilne zaštite RH na dobrom putu da to i potvrde.

Dokaz je tome njihov predani rad, nesebična požrtvovnost i profesionalnost  te osobito upečatljivost poruka koje izgovaraju u javnom prostoru. Ne ugledaju li se aktualni saborski zastupnici u njih siguran sam kako će članovi novog saborskog saziva od jeseni o tome sigurno morati povesti računa. Naravno žele li uopće postati saborski zastupnici ili obnašatelji najodgovornijih funkcija u državi. Tada ćemo sa smiješkom i zadovoljstvom gledati na ovu sadašnju krizu jer je pridonijela profiliranju humanih, društveno osviještenih i slobodnomislećih političara.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments