ČEMU SLUŽI RIJEČKA LUKA

Iz drugih medija …crckarije.com

tekst: Marko Sladić
crckarije_luka1S
jećam se Kvarnerskog zaljeva i riječke luke početkom 90-ih godina. Tankera, trajekata, putničkih brodova, katamarana, ribarskih brodova i remorkera, bilo je mnogo diljem cijelog zaljeva, a tek u samoj luci te u brodogradilištima 3 Maj,Viktor Lenac i Kraljevica, neću ni govoriti.

Jednom sam izbrojao 30-ak usidrenih brodova. Neki su čekali pristajanje u luku radi utovara ili istovara, drugi na remont u brodogradilištima, a treći su bili potpuno novi, tek sagrađeni u 3 Majukojima se plovilo zaljevom zbog testiranja kvalitete trupa, motora, raznih nautičkih uređaja i ostalog.

Uglavnom, zaljev je bio vrlo prometan, a iz brodskih se dimnjaka pušilo na sve strane  baš kao u Rotterdamu, najvećoj europskoj luci. Tih je godina započeo rat u Hrvatskoj te su mnoga domaća brodarska poduzeća propala, a strana za riječku luku nisu iskazivala nikakav interes. Zaljev je opustošen od brodova čime su lijepa vremena, za grad Rijeku kao lučkog grada, postala prošlost.

Često razmišljam o tome kako je rat završio još prije 20 godina te bacam pogled prema moru ispred luke – samo poneki brod na sidru koji čeka iskrcaj kontejnera.

A luka!?

Dugački lukobran otvoren je za javnost te danas služi kao šetnica. Prošireno je parkiralište, a novoizgrađeni putnički terminal nikada nije zaživio već, umjesto putnicima, svoja vrata otvara gradskoj fitness eliti.

Da! Putnički terminal, postao je najpopularnija teretana u gradu. Na vezovima su razni turistički jedrenjaci, zatim su tu još i školski brod Kraljica mira, nekoliko ogromnih jahta stranih charter kompanija, pomorski oldtimeri poput Marine, Arce Fiumanei Nine koji su  prenamijenjeni u ugostiteljske objekte te poneki ribarski brod.

crckarije_luka2Što li to znači!? Okreće li se i Rijeka prvenstveno turizmu? Ogromne dizalice, koje izgledaju poput dinosaura, jednostavno spadaju u opis Rijeke i nemoguće mi je zamisliti taj grad bez njih.

Čini mi se kako se sada želi na silu, od ove luke i grada, napraviti turistička destinacija.

Bacaju se takozvane eko kugle u more kojima će se riješiti šporkica u moru. Želi se prizvati velike svjetske kruzere koji, zapravo, ni ne mogu pristati zbog plićine mora ili ipak mogu, prema  prepucavanjima nadležnih, to više ne zna nitko.

Uostalom, ruku na srce, što li bi  turisti ovdje uopće radili?

Muzeji i galerije, mogu se izbrojiti na prste jedne ruke. Orginalnih dućančića s autohtonim suvenirima gotovo nema kao ni parkova gdje bi mogli predahnuti i uživati u pogledima na grad. Osim štandova s raznim promotivnim materijalom, drugih atrakcija u gradu nema itd.

Smatram kako bi najbolje bilo prljave ciple, koji plivaju lučkim morem, lijepo pustiti na miru kako bi radili svoj posao, dizalice osposobiti i ponovno pokrenuti, oživjeti povijesna lučka skladišta te u tom smjeru osmišljavati kako gradu vratiti dobra stara vremena.

Ipak je Rijeka industrijski grad, oduvijek bio, a u svojoj duši će to zauvijek i ostati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments