VJERA LJUBAV I DOMOVINA

Pokažimo koliko nas ima!

piše: Emil Cipar
10345980_10203871037313253_15589142146824465_nU Njemačkoj živi oko 200 000 osoba s hrvatskom putovnicom. Namjerno nisam napisao Hrvata, jer putovnica ne iskazuje nacionalnost.

Koliko je Hrvata u Njemačkoj?

Teško pitanje, jer mi do sada, a imam dosta godina, nije jasno tko se može nazvati Hrvatom. Jesu li to katolici, jesu li to članovi hrvatskih društava u Njemačkoj, jesu li to profi-Hrvati koji hodaju od zabave do zabave i s rukom na srcu i uzdignute glave pjevaju Lijepu našu?

Ako je suditi po članovima hrvatskih društava onda je u Njemačkoj oko 20 000 Hrvata, uključujući i brojne mrtve duše, jer mnoga hrvatska društva postoje samo na papiru, njihova luč se odavno ugasila, ali tu i tamo dignu se iz groba kako bi nekoj kvazi-organizaciji dali neki legitimitet.

Između 20 000 i 200 000 koliko bi nas trebalo biti je jedna znatna masa koja pored nas živi i radi i ne pojavljuje se pred očima hrvatske javnosti u Njemačkoj.

Kakvi su to ljudi? Jesu li uopće Hrvati u smislu tumačenja Hrvatstva kakvog čitamo sa hrvatskih web-stranica u Njemačkoj.

I nama na Hrvatskom glasu Berlin koji nikada nismo brojali krvna zrnca naših suradnika i čitatelja, je ova velika grupa prilično nepoznata.

Kako prepoznati Hrvata u Njemačkoj uopće?

Evo jedan test!

Sredinom svibnja dogodile su se u Bosni, Srbiji i Slavoniji velike poplave, koje su nanijele neprocjenjivu štetu. Pisali smo o tome.

Bilo je za očekivati kako će Hrvati u iseljeništvu pomoći. Drugi dan nakon objavljivanja naše kolumne KAKO VAS NIJE SRAM GOSPODO stigla je u moj inboks sljedeća poruka od čitateljice Milene Dressler iz Hamelna u Njemačkoj:

-Postovani ! Svidja mi se Vas dijalog pa sam stoga izabrala bas Vas da Vas zamolim za pomoc. Ove godine se odricem godisnjeg odmora u korist Gunje i molila bi Vas za savjet na koji ziro racun da posaljem 1000 € da bi to doslo u prave ruke najpotrebnijima. Nemojte mi molim Vas sto zamjerit jer od srca zelim pomoci. Unaprijed zahvaljujem.

Milena Dressler položila je test sa bravurom. Bravo Milena!

Još jedan primjer:

Dijana, Sandra, Robert i njihovi prijatelji, neki “andegraund Hrvati”, koji možda ne igraju nogomet u Croatiji, ne plešu u folkloru u Zajednici, ne pjevaju u crkvenom zboru HKM Berlin, ali evo tu su, šta je najvažnije, kad treba pružiti ruku pomoći, naši sunarodnjaci, naši sugrađani.  Kažu: – Gledali smo vijesti o poplavljenim područjima, o štetama u našoj Slavoniji, plakali smo i rekli kako nešto moramo učiniti.

I učinili su puno ovi nepoznati Hrvati. Na fejsu su objavili sljedeće:

-Samo se srcem dobro vidi, samo se srcem dobro čuje …idi za srcem svojim, ono zna najbolje … Fala svima koji slidu svoje srce, i pomažu.

I da ne nabrajam dalje. Ljudska nesreća u poplavljenim područjima, ne samo u Hrvatskoj mobilizirala je val solidarnosti. Odjednom smo uspjeli pokazati koliko nas ima. Dijana, Sandra i Robert surađuju sa Hrvatskom zajednicom, sa Brođanima…

Dijana, Sandra i Robert položili su test. Bravo i za njih.

Ciljana pomoć se skuplja, pakira slaže i vozi onima kojima je u ovom trenutku najviše potrebna.

Hrvatska kulturna zajednica i Brođani položili su test. Bravo!

I mnogi drugi uz njih. Bravo!

Dakle …sad znamo. Samozatajna, tiha većina Hrvata ipak postoji i možemo na nju biti ponosni.

A profi-Hrvati?

10341582_10203870950871092_1171409274573780191_nDok Milena Dressler iz Hamelna, Dijana, Sandra i Robert iz Berlina i mnogi drugi, tihi i samozatajni, pomažu stradalima, Hrvatski iseljenički kongres, koji je sastavljen od zvučnih imena koja se sva nalaze u Hrvatskom iseljeničkom leksikonu, priprema svoj iseljenički kongres u Zagrebu koncem lipnja. Oni se bave važnim temama, bar tako se da isčitati iz njihovog programa. Poplave u tom programu nisu predviđene.

Hrvatski svjetski sabor piše otvorena pisma svim javnim osobama za koje oni misle da ne rade dobro svoj posao. O poplavama u Slavoniji naravno ne.

A što nam radi Hrvatski svjetski kongres Njemačke? Onaj HSKNj koji zastupa 400 000 od 200 000 Hrvata u Njemačkoj.

Njihov prisjednik Mijo Marić, sastao se na sjednici državnog savjeta u uredima Vlade Savezne Republike Njemačke s državnom ministricom Özoğuz. Tema: poplave u Slavoniji?

-Ma dajte molim vas!

Pa neće valjda eks-predsjednik, a sada prisjednik „krvariti“ na „globalom nivou“ za tako banalnu stvar kao što je tamo neka poplava u tamo nekoj Slavoniji. Ovaj alfa-Rvat, nakon što je uspješno oslobodio Berlin od udbaša, titoista, jugonostalgičara i Saveza Hrvatskih društava, sada pokušava rasturiti Bundestag i Veliku koaliciju, jer tamo nema velikih Hrvata.

I kako njemu i dolikuje, organizira Hrvatske svjetske igre u Zagrebu, a Hrvatima u Njemačkoj, mislim: Pravim Hrvatima u Njemačkoj se obraća cirkularnom porukom:

Drage Hrvatice i Hrvati (u Njemačkoj)!

Prijavite se još do 01.06.2014 za Hrvatske svjetske igre (21.07. – 26.07.2014)! 

Pokažimo koliko nas ima!

Ljeto dolazi i naš lijepi grad Zagreb Vas čeka! Ne propustite sportsko natjecanje, zabavu, druženje, upoznavanje Hrvata iz cijelog svijeta i nezaboravno vrijeme zajedništva u Zagrebu!

-Pokažimo koliko nas ima! …piše tako prisjednik Marić.

Pa nema vas baš tako puno gospodine Mariću. Vjera, ljubav i domovina iskazali su se na humanitarnoj pomoći. Da ste „Poštovane Hrvate i Hrvatice“ zamolili da u tom vremenu u kojemu će te se vi u Zagrebu „ugodno družiti sa gospodinom Thompsonom i gospodinom Nikom Kovačem“, da ste ih zamolili za jednu akciju saniranja šteta od poplave u Rajevom selu …recimo, bilo bi ih daleko više.

Niste položili test Hrvatstva gospodo iz Hrvatskih svjetskih kongresa i Hrvatskih iseljeničkih sabora. Ostali ste ono što ste bili: jadni, mali, neshvaćeni egocentrici, koji su sami sebi dovoljni.

I Veliki Hrvati koji pred kamerama i mikrofonima „volunterski krvare“ za hrvatsku stvar. I to ste naravno ostali.

Jadno!!!

Još jednom bravo za Milenu Dresler, Dijanu, Sandru, Roberta i bezbroj drugih, zbog kojih sam ponosan što sam Hrvat.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica
8 years ago

Iz članka pršti humanost ali i ogorčenje zbog Velikih Hrvatina. I pouka: mnogi pravi Hrvati su tihi i skromni, ne zna se za njih tako dugo dok nije potrebno pomoći, iskazati empatiju i humanost. Vrijedilo je pročitati taj članak.
Također sam uživao i čitajući komentar Josipa Mayera koji lijepo ukazuje da nisu Hrvati ksenofobičan narod nego samo da su ksenofobi najglasniji i stvaraju privid da svi mrzimo drugačije od nas (zapravo, od njih).
Ja sam mali Hrvat i zato su me te stvari razveselile.

Josip Mayer
9 years ago

Pokažimo koliko nas ima! …piše tako prisjednik Marić. A što je sa onim velikim takozvanim turbo Hrvati? O, ima ih među nama,koji su veliki na glasu a mali u djelima, prepoznajemo ih na svakom koraku, prate nas u stopu, a koji put i gaze po našim glavama. I da se ne zaboravi; na sve one ljude druge nacije, koji su Hrvatskoj pomagali i koji joj i dan danas pomažu,bilo to novčano,matrijalno ili je ćak podržavaju moralno. Napomena:Hrvatska je bila u sklpu bivše socijalne države sa svojh šest republika, prje od Njemačke multi nacionalna zemlja,i dan danas postoji u Hrvatskoj ljudi… Read more »

katica kis
katica kis
9 years ago

Oprostite, zaboravih ono najvažnije:
Dobrim i pravim Hrvatom se može nazvati (pored ostalog) onaj koji govori, njeguje i čuva svoj materinjski jezik HRVATSKI.
Do viđenja u domovini Hrvatskoj.
Katica

katica kis
katica kis
9 years ago

Koliko ima Hrvata u svijetu? To bi možda mogla objaviti naša konzularna predstavništva širom svijeta. Vjeruje se da nas polovica živi u Hrvatskoj, a polovica rasuta po cijelom svijetu. Koliko je netko DOBAR Hrvat, na to pitanje može svatko sam odgovoriti: 1)Koliko se angažira za hrvatsku stvar i za braću Hrvate, materijalno i moralno 2) Koliko pomoći pruža potrebitim Hrvatima u domovini i svijetu 3) Koliko se bori za prava i demokratsku samostalnost Hrvatske 4) Kako ispovijeda kršćansku vjeru svojih predaka Hrvata 5) Koliko poštuje hrvatske zakone i pravila u domovini i svijetu 6) Koliko se angažira za očuvanje slobode… Read more »

Josip Mayer
9 years ago

Upravo mi pada na pamet

Neki kažu da su se mali hrvati krstili dok su bili mali, a veliki nakon 1990. Pustimo šalu kraju,onda nam se je stvarno potrebno upitati, koji su to kriteriji po kojima je netko dobar Hrvat, a netko nije? Ili tko je onda taj veliki ili pravi Hrvat, i tko to u stvari pomaže i koliko nas ima, koji stvarno iskreno volimo Hrvate i Hrvatsku.