ZA ČIJE BABE ZDRAVLJE

tekst i foto: Sonja Breljak
121Diedersdorf/ Petak, subota i nedjelja …tri dana u kojima se smjenjivala kiša, vjetar, sunce …

Dva od ta tri dana, djelomice provedoh u Diedersdorfu, seocetu pokraj Berlina gdje se iza dvorca Diedersdorf održavao prvi međunarodni piknik nacija.

Inicijativom Veleposlanstva Republike Hrvatske, na međunarodnom pikniku i druženju četrdesetak nacija, sudjelovala je i Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica.

Članovi Zajednice, predvođeni predsjednikom Ivanom Salopekom, uložili su puno truda i rada u trodnevno predstavljanje.

Istina, štand je bio besplatan ali trebalo je sve nabaviti, prevesti, postaviti, na štandu raditi, pa nabavljeno i pripremljeno i prodati.

A kome?

Piknik nije niti blizu bio posjećen kako se to naviještalo. Pa se može reći kako je tek posljednjeg dana, u nedjelju, livada oko dvorca Diedersdorf, oživjela uz ponešto veći broj posjetitelja.

Organizator ovog okupljanja je “City Stiftung Berlin”, u suradnji s Diplomatskim magazinom.

Program na natkrivenoj pozornici je bio zanimljiv. Pjevali su predstavnici raznih nacionalnosti, sudjelovali predstavnici raznih diplomatskih predstavništava. Štand naše Zajednice posjetio je predstavnik diplomatskog predstavništva Kosova. Uz domaću rakiju,  s predsjednikom Zajednice je nazdravio dr Andreas Jahn, referent u njemačkom Bundestagu. Isto kao i njemački glumac Wolfgang Bahro koji se od 1993. godine kao  dr Hans-Joachim, Jo Gerner, pojavljuje u popularnoj seriji Gute Zeiten Schlechte Zeiten. Susret je ovjekovječen fotografiranjem s folklorašima Hrvatske zajednice.

A oni, folkloraši, predvođeni Ankicom Prskalo, osvjetlali su obraz izvrsnim nastupom na pozornici, izvedbom slavonskih plesova.

Zapjevalo se i kasnije i na štandu uz harmoniku Damira Kozarića, zaplesalo s Ukrajincima sa susjednog štanda te oko 18 sati nedjeljne večeri priveo kraju trodnevni nastup na pikniku nacija u Diedersdorfu.

Ostalo je nejasno, zbog čega je organizator ovog okupljanja uveo naplatu ulaznica od pet eura što nije uobičajeno kod sličnih zabava na ulicama i trgovima Berlina?

I ostalo je nejasno, kako to da inicijator nastupa hrvatskog udruženja na ovom okupljanju, Veleposlanstvo RH u Berlinu, nije, kako su to učinili diplomatski predstavnici drugih zemalja, posjetom ma bilo kojeg svojeg člana, ma i pet minuta u ta tri dana, udostojili volontere, članove Hrvatske zajednice koji su na ovo predstavljanje utrošili svoje slobodno vrijeme, trud, rad i sredstva. Bez ikakve zarade kojom bi poduprli rad svog udruženja, financiranje prostorija  ili aktivnosti folklora.

Žalosti (baš žalosti) takav odnos prema hrvatskim udruženjima i volonterima, pa moram, onako “po narodski”,  da pitam:

– Za čije je to bilo babe zdravlje?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments