LJUDI KOJI SVIJET ČINE BOLJIM

Piše: Željka Diklan

Jakov i Slavica Baričić iz Sv. Filipa i JakovaKad nešto radiš, radi to svom svojom snagom i srcem. Položi u to cijelu svoju dušu i daj mu pečat svoje ličnosti. Budi aktivan, energičan i vjeran pa ćeš postići svoj cilj. Ništa veliko nikad se nije postiglo bez entuzijazma“, američki filozof, esejista i pjesnik Ralph Waldo Emerson.

Utrka predškolaca - dječaciHrvatski povratnici Slavica i Jakov Baričić nakon 36 godina rada u švicarskom kantonu Valais u gradu Sierre vratili su se u Hrvatsku u svoje rodno mjesto u Sv. Filip i Jakov. Sada su u mirovini, ali ne miruju. Tu su već 12 godina i mnogo su doprinijeli ovom mjestu svojim aktivnostima i velikim entuzijazmom. Sve što rade ovi supružnici je hvale vrijedno jer daju sebe srcem i dušom. Sve za sport i djecu. Sav njihov veliki rad i trud je besplatan. Njihov entuzijazam izvire iz samopouzdanja, iz unutarnje stabilnosti i iz vjere u sebe.

Jakov Baričić i mještanin Šime Stanić osnovali su atletski klub „ Rogovo“ u Filipjakovu. Okupili su djecu i odrasle. Aktivni su tijekom cijele godine. Članovi kluba redovito sudjeluju na natjecanjima diljem Hrvatske i osvajaju nagrade. Možda upravo među ovim mladim naraštajima ima i budućih olimpijskih nada.

Tijekom ovog ljeta održane su 9. srpnja 11. atletska utrka „Cvjetnom obalom“ te druga 8. atletska utrka 13. kolovoza. Pokrovitelji  utrka su filipjanska Općina, Turistička zajednica i Udruga „Napredak“.

Za odrasle 8 km duga stazaZadnja 8. atletska utrka odvijala se povodom blagana Sv. Roka i Dana Općine Sv. Filipa i Jakova. U utrci sudjelovali su domaći i strani gosti, a također i Filipjanci. Neki gosti  upravo „tempiraju“ svoj godišnji odmor u vrijeme utrke, posebno roditelji s malom djecom. Odrasli trče 8 km prema crkvi Sv. Roka koja je izvan mjesta. A duljina dječjih utrka je prema uzrastu. Sva djeca koja sudjeluju u utrci dobiju medalje, a posebno nagrađena su prva tri mjesta.

Proglašenje pobjednika odvija se na pozornici tijekom prigodnog programa. Nakon podijele nagrada najboljima, slijedi druženje uz besplatnu hranu i piće. Sve to vodi se pod budnim okom nasmijane gđe. Slavice Baričić.

Cijela filipjanska riva bila je do kasno u noć puna turista, sportaša i domaćina koji su znali prepoznati kraljicu sportova.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments