VIŠE OD IGRE

tekst i foto: Sonja Breljak
002Berlin
/ Dok sričem ovo par riječi, prošlo je pola noći. No, vani, u berlinskoj noći, tek su oživjele ulice. Pukne još koja petarda ali neće dugo, Nijemci su vrlo discipliniran narod. Slavit će ali ne tako glasno, Kudammom će sigurno načiniti auto korso i bit će silno, silno ponosni.

Govorim o pobjedi u polufinalu nad ekipom Brazila.

I mi smo se u našem dnevnom boravku, udobno namjestili gledati nogometni okršaj. Heeej, Brazil i Njemačka, nije šala!

Negdje do dvadesete minute navijam zdušno za Njemačku a poslije …

E, poslije je suosjećanje s domaćinima prevagnulo. Govori se o povjesnom danu za njemački nogomet i realno sanja osvajanje prvog mjesta.  S druge strane govori se o nacionalnoj tragediji, plač, očaj, beznađe. Jedan od igrača uputio je javnu ispriku svim Brazilijancima.

S puno, puno emocija, ušli su Brazilijanci u susret, otpjevali zajedno nacionalnu himnu i krenuli osvojiti svijet. Jer im je obećano, jer su obećali …ali ne ide to samo tako. U tim su emocijama i sagorjeli.

I daj sad to izdrži. Ta pobjeda obećavana je svekolikom puku kao dar, radost, nagrada, utjeha, rješenje svih problema. Igrači u šoku …tri gola u tri minuta. Gledatelji u šoku. Nacija u šoku. Svi su već s tom pobjedom računali, njome bi provizorno zaliječili koju od bolnih, svježih rana …nezaposlenost, beznađe, teško stanje gospodarstva.  Pobjeda, siromaštvo, prvenstvo, nacija, nogomet …sve se pomiješalo. I eto sad taj poraz …

Sad je na djelu nacionalna tragedija. Emocionalni kolaps. Kojem su prethodila prevelika očekivanja. Razočarano plaču mali. Veliki se osjećaju prevarenima.

I mi smo ponekad skloni ponašati se poput Brazilijanaca. I izjednačiti sportsku, nogometnu  pobjedu s najvećim nacionalnim uspjehom a poraz dubokom nacionalnom tragedijom.

Nikako stići sami sebi i drugima otkriti i dokazati sljedeće: Nogomet je sport, tek igra. Nekad, kao u ovoj noći kad je rezultat Njemačka-Brazil: 7:1 …dođe kao da je i više od toga.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Pisat će to i u povjesti nogometa SP-a,

Sa njemcima nema šale.
Dokle Hrvatska još uvjek tuguje u gorkim porazu 3:1 sa Brazilom,
Njemačka slavi uz senzacionalnu pobjedu 1:7 i povjesno djelo.