NAKON BERLINA – KÖLN

Dosadašnji berlinski nadbiskup kardinal  Woelki imenovan je nadbiskupom Kölnskim

tekst i foto: Sonja Breljak
biskup
Vatikan-Berlin-Köln/ Berlinskog nadbiskupa, kardinala Reiner Maria Woelkia je jučer, 11. srpnja, papa Franjo imenovao nadbiskupom Kölnskim. 

Tim povodom je kardinal Woelki, obraćajući se vjernicima berlinske nedbiskupije, između ostalog rekao:  

-Nakon samo tri godine kako sam postao nadbiskup, papa Franjo me imenovao nadbiskupom od Kölna. Iako sam o mom imenovanju informiran prije nekoliko dana, još to nisam sasvim unutar mene preradio. Svjestan sam velike časti i odgovornosti koja je s tim povezana. Ali isto tako idem teška srca jer ste mi svi srcu prirasli. Berlin je za mene postao druga domovina. Veoma rado sam bio vaš nadbiskup, rekao je kardinal Woelki, imenujući svojim zamjenikom prelata Tobiasa Przytarskog.

Zvanični oproštaj od kardinala Woelkia je u Berlinu, 7. rujna 2014. a zvanični ulazak u službu nadbiskupa u Kölnu je 20. rujna 2014. Bit će to obilježeno svečanim misnim slavljem u Kölnskoj katedrali koje počinje u 10 i 30 sati.

DSC011921Kardinal Woekli je u dosadašnjem berlinskom službovanju više puta posjetio Hrvatsku katoličku misiju u Berlinu. Posebno je svo vrijeme svog službovanja vrlo poticao i često susretao Zbor mladih hrvatske katoličke misije Berlin koji je posljednji nastup i susret s kardinalom Woelkiem imao za nedavne centralne proslave Tijelova kada je Zbor mladih otpjevao par pjesama na pozornici na Gendarmenmarktu.

Nečiji odlazak nije razlog za prekid prijateljstva. Odlaskom se to prijateljstvo širi, produžava, upoznaju nova mjesta i ljudi. Tako će, nadamo se i Zbor mladih HKM Berlin, u kojoj prigodi posjetiti kardinala Woelkia u Kölnu i možda i zapjevati na kojem misnom slavlju u prelijepoj Kölnskoj katedrali a i kardinal Woelki će se sasvim sigurno, često sjetiti mladih Hrvata koji srčano pjevaju i mole, te topline s kojom je susret s mladima i sa svim hrvatskim vjernicima, uvijek proticao.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments