NOVA STARA PREDSJEDNICA

piše: Slavko Žebić
Osijek/ U petak, 15. ožujka 2013. godine u Osijeku je održana 2. izborna skupština Šokačke grane, izabran je novi Upravni odbor od 11 članova a za predsjednicu je ponovno, jednoglasno, izabrana dosadašnja predsjednica Vera Erl.

Potvrđeno je to dizanjem ruku, no više od načina izbora govorio je dugotrajan pljesak stotinjak okupljenih na skupštini. Unatoč snijegu, posljednjem trzaju ovogodišnje zime, okupio se znatan broj Šokaca i gostiju, no da nije tako, mnogi bi članovi a i gosti ponovno došli, baš kao i posljednjih osam godina, od osnutka Šokačke grane.

Vera Erl je u polusatnom izlaganju pobrojila sve ono što je Grana uradila u proteklih osam godina i što ju je učinilo respektabilnom udrugom, čiji su rad prepoznali i Grad i županija, ali i brojne udruge i institucije diljem Hrvatske i van njenih granica, pa kada danas predstavnici Šokačke grane idu u Pečuh, Suboticu, Sombor, Bereg ili Bač, oni idu svojim prijateljima, jer dosadašnja je suradnja učinila dostatno da ti posjeti prerastu protokolarne okvire.

Istaknula je već uhodane projekte, a takav je i Okrugli stol Šokaca i Bunjevaca, čiji 7. zbornik upravo izlazi iz tiska, a baš ta činjenica poslužila je da pohvali najnoviju suradnju i potpisivanje sunakladničkog ugovora sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

To znači da će i sljedeći zbornici biti zajednički tiskani, a najavila je i mogućnost aktivnog uključenja i Hrvata iz Mađarske, potpisivanjem sličnog ugovora sa Zavodom za znanost u Pečuhu. Inače, izdavačka aktivnost Šokačke grane priča je za sebe, a dosadašnji zbornici, Šokačka čitanka i ostale tiskovine govore o uspješnoj aktivnosti.

Drugi veliki projekt su Šokački suveniri Osijeku, koji ide već godinama i prepoznat je u Gradu i županiji, a radionice šokačkog rukotvorstva  već osmu godinu okupljaju na stotine snaša kroz čitavu korizmu.

Niz je radova pohvaljen i prihvaćen u županijskoj turističkoj zajednici, a redovite godišnje izložbe i katalozi svjedoče o dobroj orijentaciji. Treći veliki projekt je manifestacija Dani Julija Njikoša, baštinika kojemu se Šokačka grana odužila za svekoliki rad na prikupljanju, bilježenju i promicanju glazbe i običaju, te nematerijalne baštine i neprocjenjivog blaga diljem Slavonije, Baranje i Srijema.

Puno lijepih riječi izrekla je za sekcije Šokačke grane, mušku pjevačku skupinu Šokci, bećare koji su rado viđeni na svim smotrama diljem Šokadije i šire i čije pjesme ne silaze sa valova radijskih postaja, žensku pjevačku skupinu Šokice, koje žare i pale diljem Slavonije, Baranje i Srijema i prenose lijepe šokačke pjesme i još ljepše ruho, dramsku skupinu Druge, snaše koje svi poznaju na sajmovima u Osijeku i Zagrebu, folklornoj skupini koja putuje po zemlji i inozemstvu i vraća se sa smotri sa pregršt priznanja i naravno, dječju folklornu skupinu koja okuplja najmlađe, skupinu koja je zaloga dugoga vijeka Šokačke grane.

Govorila je Vera i o zadaćama u narednom periodu, poglavito o pripremi Okvirnih smjernica strategije razvitka do 2020. godine, jer Osijek se kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture, pa će svoj prinos svakako dati i Šokačka grana. A to će ujedno biti i prigoda da Grana pozove sve svoje prijatelje i diljem Hrvatske, ali i iz Vojvodine, Mađarske i Bosanske Posavine.

Na tu temu govorila je i zamjenica gradonačelnika, Danijela Lovoković i upoznala nazočne sa brojnim činjenicama. Osijek već sada vrlo ozbiljno radi na kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, jer Brusselex je već odlučio da to svakako bude jedan grad iz Hrvatske.

Kandidaturu su najavili Split i Rijeka, Varaždin se također sprema, što znači da će konkurencija biti izuzetno jaka. Osijek računa na pomoć gradova prijatelja, Pečuha i Maribora, koji su već uspješno obavili ovaj odgovoran posao.

Pečuh je svojevremeno veći dio sredstava usmjerio na izgradnju objekata u  kulturi, što je vidljivo, dok je Maribor najveći dio uložio u programe, a zajedničko im je, veći broj posjetitelja i turista i nakon obavljenog predsjedavanja. Osijek također tu vidi svoju šansu, a u gradu računaju i na vrijedan prinos Šokačke grane.
Izvješća su podnijeli svi voditelji sekcija pa donosim tek poneke zanimljivosti. Jelena Dragić voditeljica je Dječje folklorne skupine, tek nedavno osnovane, okupila je pedesetak djece osnovnoškolskog uzrasta, ali isto toliko i roditelja koja prate probe i nastupe i uključuju se u aktivnosti Šokačke grane.
Ta djeca su uzdanica Granina i zalog su njenog još dugog djelovanja na ovim prostorima. Dopredsjednik Šokačke grane, Marijan Ivić voditelj je muške pjevačke skupine Šokci, pohvalio se da je njihova skupina nastupala na dvadesetak susreta i smotri diljem Slavonije, a u posljednje vrijeme i diljem Hrvatske i van njenih granica.

U lijepoj je uspomeni gostovanje na Bećar-festu u Babinoj Gredi, natjecanju grupa u pjevanju tradicionalnog bećarca, a kapela, uz gajde, uz samicu, uz tamburaše. Zapažen je bio i nastup na Šokačkom sijelu u Županji, gdje su osvojili prvu nagradu.

Kruna nastupa svakako je gostovanje na Šokačkoj rapsodiji u Lisinskom u Zagrebu, gdje su nastupile mnoge renomirane grupe i stotinu tamburaša. Naglasio je još da su u toku radnje na izdanju prvog nosača zvuka i raduje se da će to moći promovirati već ovoga ljeta.

Inače, uradci koji su snimljeni u Radio Osijeku već se vrte na valovima radio postaja diljem Šokadije. I ženska pjevačka skupina   Šokice, nastupala je na mnogim susretima i hvali se kako su nakon muške pjevačke skupine također snimile svoj CD.

Kata Šimić, voditeljica Folklorne skupinu također se hvali da su gostovali diljem Hrvatske i diljem Bačke od Sombora i Subotice do Berega i Monoštora do Sonte i Plavne.

Pohvalila se sa ukupno 16 gostovanja, od čega im je u uspomeni Dani vina i turizma u Zagrebu, Olimpijada starih sportova u Brođancima, Berem grožđe i crno i bilo u Dražu, Drugi Njikoševi dani u Osijeku, Raspjevana Cvelferija u Đurićima i kruna ukupnih nastupanja, Vinkovačke jeseni, prošloga rujna u Vinkovcima. Dramska skupina Druge također se imala čime pohvaliti. Voditeljica Vesna Dorušak pobrojila je desetak nastupa, počev od Sajma lova i ribolova u Osijeku, gostovanja u Ritmu Šokadije Radio Osijeka i to u nekoliko navrata, predivan štand na Danima kruha, Poklade u Šokačkoj grani i nezaboravna Božićna priča, otimanje od zaborava starih dobrih šokačkih običaja o blagdanu Božića.

I Drugama je ostalo u sjećanju gostovanje na predstavljanju županija na Eko-etno Sajmu u Zagrebu, gdje Osječko-baranjsku županiju predstavljaju već godinama i gdje se Zagrepčani od ranog jutra okupe, jer kod Šokica uvijek ima i za pojesti i za popiti.

A nastup, to je priča za sebe. Druge raspravljaju o svim problemima, od poljoprivrede i sela do politike Vlade, pa bogami i Europske unije. Njihova je točka uvijek propraćena gromoglasnim pljeskom a poneko se i naljuti, tko se prepozna u divanu.

Šokačka grana usvojila je i dopune i izmjene statuta, a novina je Savjet Šokačke grane, novo tijelo sastavljeno od znanstvenika, kulturnih poslenika i stručnjaka sa svih polja u interesu još boljeg i uspješnijeg djelovanja.

Pred Šokačkom granom su novi izazovi, koje će ona s uspjehom rješavati, pa čestitke za sve dosad učinjeno i čestitke novoj, staroj predsjednici, Veri Erl.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments