120 GODINA IM JE TEK

piše: Alfred Matijašević
foto: DVD Stružec
IMG_5376Stružec/ Izuzetan jubilej, proslavljen je prošlih dana u Strušcu; 120 godina postojanja i rada DVD-a Stružec.

Iako društvo postoji u stvari 121 godinu (osnovano je 1893. godine), voditeljstvo društva i Vatrogasne zajednice grada Popovača, usuglasili su, da je taj pažnje vrijedan jubilej, trebalo obilježiti na jedan svečaniji način no što je to učinjeno „običnom“ Svečanom godišnjom skupštinom prošle godine.

Dakako, kada vatrogasci slave svoje jubileje, onda se treba i nešto odgovarajućega prezentirati – znači, nešto treba odvježbati iliti odraditi.

Tko zna i ima s čime, uopće nije upitno – samo je pitanje kada i gdje. Pronađen je i termin, u okviru proslave zaštitnika sela – sv. Vida, predviđena je prigodna vatrogasna vježba, bolje rečeno dvije – gašenje plinske baklje ručnim aparatom, kao i združena vježba nekoliko vatrogasnih postrojbi ( spašavanje unesrećenih radnika, koji su rukujući plinskom bocom za zavarivanje, nehotice, prouzročili njezino razaranje, koja je tom prilikom, lansirana poput torpeda pogodila obližnji naftni rezervoar i prouzročila njegovo oštećenje, kroz koje je počela istjecati nafta, koja se uslijed havarije zapalila i trebala biti ugašena).

Jedan veoma zahtjevan i vrlo dobro osmišljen scenarij; dakako da je za takovo nešto potrebna i odgovarajuća scena – vatrogasni poligon, kao i lokacija Otpremne stanice u Strušcu – koji se nalaze pod ingerencijom INA-e d.d., kojoj se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na susretljivosti i veoma dobroj suradnji. A sama vježba je bila i nesvakidašnja prilika, da se i  profesionalne postrojbe INA-e u suradnji sa vanjskim postrojbama, što je moguće bolje približe mogućem scenariju gašenja naftnog rezervoara.

U gašenju naftnog rezervoara, pored unutarnje profesionalne postrojbe INA-e, sudjelovale su i druge INA-ine profesionalne vatrogasne postrojbe, Maziva iz Zagreba, i Rafinerije nafte Sisak, koje su bile potpomognute postrojbama DVD-a Stružec, DVD-a Popovača, DVD-a Donja Gračenica, DVD-a Lipovljani i JVP grada Siska, dakako uz logističku potporu JVP Garešnica.

Ovom vježbom se htjelo pokazati, sa kojom akumuliranom snagom se jedan ovakav požar može uspješno gasiti; jer zasebnim djelovanjima pojedinih postrojbi, vatrena neman se ne može obuzdati, jer su i sama sredstva za gašenje u postrojbama ograničenoga obima, izuzev, ako se zajedničkim snagama ne djeluje kumulativno. Za pripomenuti je, da su vatrogasne postrojbe DVD-a Popovača i DVD-a Donja Gračenica, djelovale u real-time, što će reći, da su putem poziva sa 112, krenule put Strušca iz svojih matičnih baza – čime se želio pokazati stvaran vremenski tijek razvoja, od uzbune do dolaska na mjesto intervencije. Vođenje radnji gašenja predvodio je Zapovjednik VZG Popovača

Prvi dio vježbe na poligonu sa plinskom bakljom, odradili su pripadnici: JVP Daruvar, JVP Garešnica, JVP Sisak, PVP INA-e d.d. Zagreb, PVP INA-e Molve i partneri, PVP INA-e Rafinerije nafte Sisak, DVD-a Donja Gračenica, dok su logistiku, osiguranje, aktivnu zaštitu i pratnju gasiteljima pružili članovi DVD-a Stružec, u čijem sastavu se nalazila i jedna aktivna vatrogaskinja. Preko dvije stotine sudionika, gostiju i znatiželjnika je popratilo ove dvije vježbe.

Nakon vježbi, upriličena je sv. Misa za žive i preminule članove DVD-a Stružec, koju je predvodio vlč. Mato Malekinušić – predstojnik Povjerenstva za pastoral vatrogasaca pri Sisačkoj biskupiji.

Potom je na Jubilarnoj svečanoj godišnjoj skupštini, nazočnim članovima društva, uvaženim kolegama vatrogascima iz drugih postrojbi i krovnih vatrogasnih zajednica, kao i gostima iz civilnog i javnog života, pročitana Povijest DVD-a Stružec od 1893. do danas, a sve to popraćeno slikopisom i videozapisom na platnu.

Ovom prilikom, svi posjetitelji su imali mogućnost uvjeriti se u sposobnosti, kompetentnosti, znanje i vizionarski rad ove generacije vatrogasaca, koja je veoma važnim odlukama dala nove smjernice budućega rada društva.

Svjesni svoje sposobnosti i voljom za što efikasnijim radom, vodstvo DVD-a Stružec je nakon dviju velikih intervencija u Rafineriji nafte Sisak (u vrijeme ratnih razaranja i kasnije havarije) uvidjelo, da je društvo hrabrošću i osposobljenošću postrojbe nenadmašno, ali ipak nedostatno opremljeno za ovakove intervencije. Odmah se prionulo osvježenju i osnaženju voznog parka, koje je rezultiralo sa trenutnim stanjem; po mnogima, ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo je jedna od najopremljenijih i najeficijentnijih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj, za gašenje požara ( i ne samo) u industrijskim postrojenjima – viđeno nedavno i u gašenju požara u zapadnom dijelu Zagreba.

Po završetku službenog dijela, uslijedio je domjenak i druženje vatrogasaca. Jedan jubilej za pamćenje starijim kolegama, a trebao bi biti i motiv nadolazećim generacijama vatrogasaca.

/Zahvaljujem na ustupljenom slikovnom materijalu./

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments