ŽIVI BILI PA VIDJELI

Odgovor na moj dopis Vladi, Hrvatskom Saboru i Vladinom ured RH za iseljeništvo

Piše:  Josip Mayer
006148-001
Nadam se da to što stoji u odgovoru koji sam dobio, neće biti tek samo jedno slovo na papiru, već da će se uskoro i na tom području dogoditi nešto što bi nas više zbližilo te dovelo zajedničkom, uspješnijem političkom, društvenom i gospodarskom napretku.

Stvarno ne znam dali još netko na ovaj način razmišlja te pokušava ono što smatra potrebnim i dobrim, predložiti i predstaviti i najvišim političkim strukturama naše države.

Osobno sam se usudio upravo to učiniti, poslati Vladi i Saboru RH svoje ideje i sugestije za društveno i gospodarsko poboljšanje.

Oni su me uputili da isto proslijedim na Vladin ured RH za iseljeništvo, što sam rado i učinio. Dobio sam vrlo pozitivan odgovor kojeg želim  javno podijeliti s mojim sunarodnjacima.

A odgovor glasi ovako:

Poštovani g. Mayer,

 najljepše se zahvaljujemo na konstruktivnim prijedlozima glede unapređenja odnosa i suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njenih granica. Kao što ste i sami primijetili, bolje upoznavanje Hrvata u domovini i izvan nje od primarnog je značaja i za bolje razumijevanje te bolju i kvalitetniju međusobnu suradnju na svim poljima. Boljem razumijevanju, u današnjem globaliziranom svijetu, najbolje doprinose mediji koji – može se reći- imaju ključnu ulogu.

 Neki koraci u tom smjeru su već napravljeni. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao središnje tijelo nadležno za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, daje potporu svim nastojanjima koja vode u smjeru boljeg povezivanja matične i iseljene domovine i na tom polju.

Upravo je prošle godine, po prvi puta pokrenuto financiranje programa i projekata Hrvata u iseljeništvu koji doprinose tome. Novi Natječaj ( za 2014. godinu), u kojem će se dati potpora takvim i sličnim projektima bit će vrlo skoro raspisan te iskreno vjerujemo da će ostvariti dio ciljeva o kojima i sami pišete.

 U svakom slučaju, Vaše prijedloge ćemo ozbiljno razmotriti te ćemo u dogovoru s našim partnerima – Hrvatskom maticom iseljenika (portal www.matis.hr),  HRT –om i  medijima u iseljeništvu ( Fenix, Boka Cropress, CroExpress, Hrvatski Glas Berlin i ostali …) učiniti sve potrebne korake u cilju boljeg i učinkovitijeg povezivanja Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske. Osim toga, nastojati ćemo i da web stranica našeg Ureda bude mjesto susreta iseljene i domovinske Hrvatske.

 Uz srdačne pozdrave, još jedanput se zahvaljujemo na Vašim sugestijama, brizi i  zanimanju koje pokazujete.

 Žana Ćorić, glasnogovornica

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

www.hrvatiizvanrh.hr

Živi bili pa vidjeli!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Osobno bi rekao sada ili nikada. Idem od toga da je Vladin ured RH za iseljeništvo,stvarno iskreno i pošteno mislio sa iseljenicima,Dok je na moj dopis dao ovu poruku. Izdvojeno U svakom slučaju, Vaše prijedloge ćemo ozbiljno razmotriti te ćemo u dogovoru s našim partnerima – Hrvatskom maticom iseljenika (portal http://www.matis.hr), HRT –om i medijima u iseljeništvu ( Fenix, Boka Cropress, CroExpress, Hrvatski Glas Berlin i ostali …) učiniti sve potrebne korake u cilju boljeg i učinkovitijeg povezivanja Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske. Osim toga, nastojati ćemo i da web stranica našeg Ureda bude mjesto susreta… Read more »

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

Dopuna bez ikakvih osobnih pojašnjavanja. Iseljenici najbolje osjećaju kako im je bilo i kako im je sada otkako za njih brine i Državni ured za…. a brojčano je “jaka momčad” : PREDSTOJNICA GLAVNO TAJNIŠTVO GLASNOGOVORNICA URED DOBRODOŠLICE SEKTOR ZA PROVEDBU PROGRAMA I PROJEKATA HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE – Služba za kulturu, obrazovanje, znanost i sport – Služba za gospodarsku suradnju – Služba za provedbu natječaja i praćenje projekata. SEKTOR ZA PRAVNI POLOŽAJ I STATUSNA PITANJA HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE • Služba za pravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine i iseljeništva • Služba za statusna pitanja Hrvata izvan… Read more »

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

Poštovani Imenjače, uopće nije potrebno “živjeti da smo vidjeli” Ovim dopisom, nepoznate mi, glasnogovornice g. Žane Ćorić, dobismo jednan uobičajeni političko- činovnički odgovor u kojem ne piše ama baš ništa. Čak se stječe dojam da takvih odgovora imaju umnoženih za svaki upit. Siguran sam da su pisma koja stižu njima puno jednostavnija, izravnija, iskrenija i toplija, a nada sve dobronamjernija s obiljem dobrih prijedloga. Ovo je uvredljivo n i š t a ! Molim zajedno,svi pročitajmo bisere iz ovog sramotno -hladnog pisma: -“Kao što ste i sami primijetili, bolje upoznavanje Hrvata u domovini i izvan nje od primarnog je značaja… Read more »