MANIFESTACIJA ZAJEDNIŠTVA

Priopćenje Državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske: – Otvorene 3. Hrvatske svjetske igre – zajednički projekt domovinske i iseljene Hrvatske

piše: Žana Ćorić, glasnogovornica Ureda
unnamedZagreb/ Svečanim programom u kojem su se predstavili sudionici i natjecatelji sa zastavama zemalja iz kojih dolaze, na trgu Josipa bana Jelačića u Zagrebu, otvorene su 3. Hrvatske svjetske igre –amatersko športsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive.  

Ovogodišnje Igre okupile su preko 750 sudionika iz 25 zemalja svijeta, s 5 kontinenata.

Igre je otvorio g. Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora.

U ime Vlade Republike Hrvatske, pokrovitelj ovogodišnjih Igara bio je i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je za sudionike i natjecatelje osigurao smještaj i prehranu tijekom trajanja Igara.

unnamed (1)Pozdravljajući na otvorenju, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske svima njima je zaželjela dobrodošlicu u Lijepu našu.

Naglasila je da su Hrvatske svjetske igre ne samo manifestacija sportskog duha već događaj koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine.

Ovo su službeno treće hrvatske svjetske igre, no i po mnogo čemu su prve. Prve su za mnoge od vas, prve su otkad je naša domovina u EU. No,  prve su i po tome što se organiziraju u punom zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske. Naime, ove svjetske igre su projekt od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku te su njegovu realizaciju poduprle sve značajne institucije Republike Hrvatske – od predsjednika države i Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te posebice Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske„ – naglasila je predstojnica Krstičević i dodala kako je ovakva uspješna zajednička suradnja moguća jer postoji zakonski i institucionalni okvir.

Predstojnica Krstičević je na koncu poručila da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao središnje tijelo nadležno za ovo područje, podupirat i dalje svaki oblik konstruktivne i učinkovite suradnje s Hrvatima izvan Hrvatske  te u tom duhu nastaviti promicati i realizirati aktivnu državnu politiku i brigu Republike Hrvatske prema hrvatskim zajednicama u svijetu.

Ovo je prilika za susrete i druženja, prilika povezivanja Hrvata izvan domovine  i jačanje međusobnih veza i zajedništva. Svim sudionicima Hrvatskih svjetskih igara, organizatorima, pokroviteljima i prijateljima Igara upućujem čestitke i želim uspješne i nezaboravne ovogodišnje Hrvatske svjetske igre!“ – zaključila je predstojnica Krstičević.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lidija
Lidija
9 years ago

Hvala svim organizatorima koji se brinu o mladim sportasima.
Velicanstveno otvaranje Igara u Zagrebu
Svakako da ima i kritike…..
Pa kome nije dobro neka pokusa sam nesto bolje organizirati.

Josip Mayer
9 years ago

Osobno i sam vjerujem, da bi se moglo i više ,ali za to nam trebaju,jači mediji,kao alternativa, mostova i poveznica..

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

Svaka čast. Kad ne znaš išta korisnije organiziraj športska natjecanja, folklorne priredbe…..
E, to je ono za čim najviše žudi 3.000.000 hrvatskih iseljenika i što ih žulja !
Pun pogodak. Uništa.