SUSRET SA SVETOM ANOM

tekst i foto: Alfred Matijašević
IMG_6531Osekovo/ Ovogodišnji blagdan sv. Ane započeo je trodnevicom i na sam dan sv. Ane 25. srpnja, proslavljen je veličanstveno uz bogati program poslije proštenjačke/hodočasničke sv. Mise, te u večernjim satima prigodnim kulturnim programom.

Oko crkve sv. Ane ili kako u Moslavini ovu crkvu nazivaju Majkom svih crkava Moslavine ( jer je najstarija ), postavljeni su brojni štandovi sa rukotvorinama, medičari, janjetina i odojci sa ražnja bijahu u ponudi, igračke za djecu. Dakako bile su izložene i slike sa prošlonedjeljne likovne kolonije, upriličene ovom blagdanu.

Lijepo vrijeme je izmamilo mnoštvo vjernika/hodočasnika koji su nakon prigodne procesije  sudjelovali misnome slavlju, koje je predvodio vlč. Mario Piskač, župnik iz Resnika, uz nazočnost šestorice svećenika Kutinskoga dekanata.

Mladi su uz tamburašku pratnju, te crkveni zbor uz orguljašku pratnju, pjesmom uveličali ovo slavlje, a i potpisnik ovih redaka je svojim glasom, pjevajući psalam 146, doprinjeo u obilježavanju ovog blagdana.

Na otvorenome je nastavljeno uz zabavu i prigodno natjecanje “najbolje gibanice i najboljih štrukla”, koje je ocjenjivački sud degustirao i proglasio najbolje. Najviše uspjeha su imale domaće domaćice po pitanju gibanice, dok su vatrogasci (!) iz Potoka bili najbolji u pripremi štrukla – ono što je ostalo ocjenjivačkom sudu, mogli su naravno probati i svi nazočni i uvjeriti se u odluke suda.

Sve je to bilo popraćeno ugodnim zvucima gostiju iz Zagorja i njihove šarmantne pjevačice. Kulturni dio večeri, obilježila je prva modna revija moslavačkih narodnih nošnji iz trinaest KUD-ova, dakako ni ovdje nije falilo dobre tamburaške glazbe.

Nadolazeće nevrijeme, malo je poremetilo tijek programa, ali slavlje je nastavljeno do dugo u noć.

Pa onda …do idućeg susreta sa sv. Anom u Osekovu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments