ŠTO JE VRIJEDNOST U BIJELOME SVIJETU

Iz naše arhive/ objavljeno 04.02.2012.

Poznati hotel Kempinski Bristol, svečano obilježio značajnu obljetnicu – 40 godina službe Miroslava Harašića

Epilog: –Nedugo nakon ove pripovijesti, glavni lik ove priče, Miroslav Harašić, uz svečani je oproštaj, otišao u zasluženu mirovinu ali i danas, nakon punih 45 godina od dolaska u hotel Kempinski Bristol, na molbu uprave, surađuje u svojstvu -savjetnika.

tekst i foto: Sonja Breljak …
foto album ispod teksta
Berlin
/ Izlazim iz podzemne željeznice na stajalištu Ullandstraße. Nedaleko, tek nekih stotinjak metara dalje, u poznatoj, trgovačkoj ulici Kurfuerstendamm, zastajem pred izlogom. Malo sam uranila, do dogovorenog vremena u hotelu Kempinski, imam još 15 minuta. A ja volim biti točna, upravo onoliko koliko to vole i Nijemci.

Pogled u izlog …da vrijeme brže prođe… krznene bunde… e da, cijena svake je preko dvadeset tisuća eura …Ma daj …mislim u sebi …bolje ipak da ranije stignem!  Pa korakom ubrzah preko ulice.

Tu na broju 27, već 60 ljeta obitava, luksuzni Kempinski hotel Bristol Berlin, iz poznatog lanca Kempinski, najstarijeg …110 godina tradicije …takve vrste u Europi. I ovaj berlinski, od takva je ugleda. Njegovih pet zvjezdica svjedoče o statusu u branši koju predstavlja i uslugama koje nudi. No, eto, nismo tu radi hotelske obljetnice duge šest decenija već jedne druge, osobnije, nama bliže, hotelu očito isto tako važne.

Naime, uprava hotela, zamjenik direktora Björn Volz, pozvao nas je na obilježavanje 40-te obljetnice rada jednog njihova djelatnika.

Zamislite! Tim povodom izdali su i priopćenje za tisak, pozvali novinare, upriličili svečanost, dodijelili priznanje, pohvalili se, podičili, proslavili.

A zašto i s nama? …pitate se.

E da, riječ je o četrdeset godina rada u berlinskom hotelu Kempinski Bristol, našeg Miroslava Harašića!

40 godina u službi zvijezda“ …tako je susretljiva Rabia Valtin, voditeljica presse odjeljenja Kempinskog, naslovila priopćenje za tisak. A zamjenik direktora se, toliko pohvalno izrazio o njihovom, po godinama službe, najiskusnijem suradniku, da graniči s nevjerojatnošću.

Nezamislivo je ovo mjesto bez Harrya ..tako u Kempinskom zovu Miroslava Harašića …on je naša vrijednost, naša dragocjenost …tvrdi Volz. I dvije dame preko čijih stolaca su prebačene upravo onako skupocjene krznene bunde kakve netom u dokolici pogledah, dvije stalne gošće Kempinskog, gospođe Ingrid Roberet i Lilli Vachama, izrekoše uvjerljivo kako je Harry …duša Kempinskog!

Razgovor smo vodili u Goblen sali, takozvanom dnevnom boravku Kempinskog, gdje stalni gosti uz pucketanje vatre iz kamina, provode vrijeme, časkaju, dočekuju prijatelje, objeduju, rade, odmaraju …

Miroslav Harašić je šef ove sale ali i više od toga. Na njegovoj posjetnici stoji …Manager Gobellin Hall …voditelj, upravitelj, u praksi, domaćin ovog prostora.

–To je njegova pozornica. Četrdeset godina u Kempinskom on služi, dočekuje zvijezde. A ovdje je on sam -zvijezda ..tvrdi zamjenik direktora Kempinskog.

Konačno, tko je Harry za kojeg u luksuznom, berlinskom hotelu imaju toliko pohvala?

Danas …uglađeni gospodine, lijepih manira, poliglot, otvoren, srdačan, ugodne, vesele naravi, temperamentan a opet smiren …

Miroslav Harašić, rođen je 1946. godine, u Starom Gradu na otoku Hvaru. Otac pomorac a mati kućanica. Polazio je hotelijersku školu u Splitu ...odlična škola, tvrdi i danas …započeo ugostiteljsku karijeru u hvarskom Heliosu ..i eto, onda se u sve to umiješala ljubav …

Miroslav je na Hvaru upoznao berlinčanku Karlu i život je dobio drugi smijer i drugi sadržaj. Prije 40 godina postao je stanovnik Berlina. I prije 40 godina …točnije 1. veljače ….jer takvi datumi se pamte zauvijek …započeo je s radom u Kempinskom.

Javio sam se u Kempinski. Načinili su sa mnom predugovor i uslovili početak rada tek dobijanjem vize. A to se brzo riješilo. Krenuo sam na posao 1. veljače 1972. godine. Karla i ja imali smo tog dana još samo 50 maraka. Počeo sam u Kempinskom kao konobar. Tako krenuo, radio, brzo napredovao …a rad i trud se eto i  isplatio. 

Posebno je primjećeno njegovo ugodno ophođenje s gostima i poznavanje jezika. Kao najstarijem po službi u Kempinskom, poznate su mu brojne hotelske pripovjesti i angedote. Poznaje brojne, ugledne goste  ali i oni njega. Posluživao je i bio svojevremeno domaćin gostima kao što su: Romy Schneider, John Travolta, Elisabeth Taylor, Sophia Loren, Richard Burton …brojnim pjevačima, glumcima, političarima. Prošao je put od konobara, do voditelja grill restorana pa do današnjeg …upravitelja Goblen sale u Kempinskom. Za mnoge kolege, od 130 zaposlenih …pogotovo one mlađe koji tek započinju s poslom …Miroslav Harašić je sa svojih 40 godina pripadnosti Kempinskom, uistinu, poput prave zvijezde. –On je naša dragocjenost, tvrdi direktor Volz. –On je duša ovog hotela, tvrde ugledne, stalne gošće.

Generalna direktorica Kampinskog, Birgitt Ullerich, predajući priznanje i cvijeće slavljeniku reče:- On je u tako puno godina, ugostio i očarao bezbrojne ugledne goste. Želimo mu zahvaliti i jubilej proslaviti. Prije svega, možemo zahvaliti supruzi Karli, pravoj berlinčanki, da smo dobili ovako, iznad svega profesionalnog i dobro raspoloženog kolegu. Ona ga je sedamdesetih godina „donijela“ s godišnjeg odmora kao suvenir! …duhovito je izrekla generalna direktorica.

Jedan od direktora Kempinskog  još je osamdesetih godina u hotelskim dokumentima, o Miroslavu Harašiću napisao:- Vrlo nadaren za jezike. Dobar trgovac i od naših gostiju vrlo priznat i omiljen. Rastanak s njim bismo požalili.
Do rastanka nije došlo. Miroslav Harašić  ostao. I to punih 40 godina.  A poslodavac na tome i danas pokazuje zahvalnost.

Miroslavu Harašiću čestitamo ovu vrijednu obljetnicu. I Kempinskom, kojemu su ljudi, posebno oni s iskustvom …najveća vrijednost ..dragocjenost …duša hotela.

Vjerujete li, dragi čitatelji u  istinitost ove  priče?

Vjerujte! Takva je do posljednjeg slova!


Epilog: –
Nedugo nakon ove pripovijesti, glavni lik ove priče, Miroslav Harašić, uz svečani je oproštaj, otišao u zasluženu mirovinu ali i danas, nakon punih 45 godina od dolaska u hotel Kempinski Bristol, na molbu uprave, surađuje u svojstvu -savjetnika.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Draga Sonja,
eto što je vrijednos u bijelome svijetu.Biti razgovoran,pošten i točan,uredan,ne biti nikome zavidan,još manje na nekoga ljubomoran.Tosu te glavnije ljudske vrjednote.Gospodin Miroslava Harašića sa svojom dugogodišnjom radnom aktivnošću, svakako je zaradio čestitku i pozornost mnogih.Ali i Vi Sonja sa svojom lijepo sastavljenom pričom.Vjerujem da Hrvatska ima još više takovih i sličnih vrijednih ljudi u domovini i u iseljeništvo.Samo nam ih je potrebno pronaći i na neki mogući način ene koji to žele,- javno istaknuti.

Mate Kovačević Mandunka
Mate Kovačević Mandunka
12 years ago

Niki terniki ka da su sumnjali u tebe, i niko da napomiene da se lavuro prvenstveno o našemu Maloseljaninu a tek onda Paizanu .. Oldavno imon saznanje da si nojkvalitetniji ugostitelj sa ovega škoja, sa velon flicon za lavur, čak i sa viškom humora, vrhunskima kamarijerskim motima i sa velin takton sa judima.. Ni aštucije ni falilo, a u temu lavuru je tuko bit.. Sa svakin si odma ka da ga poznaješ cili život, olma uspostaviš prisnost bez obzira o kojemu je jaziku rić. U poslu nojfiniji kamarijer, a privoto zajebant 🙂 Čestiton ti na životnemu uspjehu kojega si postiga… Read more »

Đurđica Plančić
12 years ago

Dragi Mirko, tvoj životni put i postignut profesionalni uspjeh u svjetskim razmjerima, mnogima od nas služit će kao primjer kako se postiže respekt i ostvaruju zavidni rezutati, kada se poslu koji ti je zadan pristupa s dužnom ozbiljnošću, voljom i ljubavi. Tvoj uspjeh svima je nama na čast, ponos i diku.

Đurđica Plančić, Gradonačelnica Grada Staroga Grada

Ecija Tomas Palaric
Ecija Tomas Palaric
12 years ago

Dragi Mirko,
iskrene cestitke i zelim ti da se ponosis sa svojim dostignucem.
Nije lako, ali ti si to dokazao.
Svako dobro ti zelim i vidimo se kada zatopli.

STJEPAN KNEGO
STJEPAN KNEGO
12 years ago

BRAVO DUNDO . ČESTITKE OD TVOJIH NIKAD ZABORAVLJENIH KNEGA IZ DUBROVNIKA.

Margita Vučetić
Margita Vučetić
12 years ago

Bravo Mirko!Ovo je uspjeh! Tvoja vrlo uspješna karijera u trajanju od punih 40 godina u hotelu stoljetne tradicije! Hotel Kempinski Bristol,sjajan hotel s visokim kodeksom ponašanja prema radu, radnim obvezama i prema ljudima u susretu.Kempinski je luksuzan i u odnosu na svojeg hvaljenog i primjernog djelatnika.Ovakva fešta, s toliko lijepih riječi pohvale za svojega sposobnog i šarmantnog šefa Gobellin Hall-e, nadasve čovjeka, uistinu je događaj za pamćenje, ali ne samo slavljeniku već i svima nama. Rekla bih, tvoja proslava radne obljetnice je ogledni primjer uspjeha izvan granica Lijepe naše; još više i pravi poticaj za njezine trudbenike ali i za… Read more »

MIRJANA VLAHOVIĆ
MIRJANA VLAHOVIĆ
12 years ago

Dragi Mirko,
čestitke na tvom dugogodišnjem radu, da tebe i tvoju obitelj prati Božji blagoslov, od srca želi Mirjana Vlahović sa obitelji.
Pozdrav iz paiza

Visko Haladić
12 years ago

Drogi naš Mirko, jedna ovakova vijest učini me puno zadovojnin ode u Splitu kad vidin kako naš čovik “store generacije” imo manire koje svi u svitu cinidu i zbog čega si u temu bilemu svitu čovik ipo. Štajun je od čestitonja pa ti se i jo pridružijen a voli bi kad bi se puno svita u Paizu i okolo ugledalo u ono ča svi u tebi cinidu i da bar dilić tega prineseš i u naš kroj u kojemu ćeš, nodon se, doć u penžijun. Tvoj životni uspjeh je dokaz da se svukuda u svitu more uspit ako si dobar… Read more »

Zdenka Klarić Franičević
Zdenka Klarić Franičević
12 years ago

Mirko, moje iskrene čestitke za dugotrajni staž, i stil života a ovom prilikom i pozdrav cijelom timu Kempinski iz Kaštela … Zdenka Klarić Franičević

Jurica Dužević
Jurica Dužević
12 years ago

Mirko,ponosni na tebe i tvoj rad ,a tebi čestitke na ispunjenom i priznatom životnom putu !
Sretno !

vinko duzevic
12 years ago

Gosp. Mirko! iskrene cestitke…
Rekli ste mi ovo lito “jos malo” znaci to je to..
sve pohvale i sve najbolje!
Vinko Duzevic

Vinko Franičević
12 years ago

Dragi Mirko!
Čestitamo od srca i želimo svako dobro.
Đurđa i Vinko,
a čestitkama se pridružuju Bila i Sivi, te svi djelatnici rekreativnog parka “Žbravura”

Tonči Dulčić
Tonči Dulčić
12 years ago

Mirko iskrene čestitke u ime starograjanih na velikom
uspjehu u životu i stečenom povjerenju osoblja hotela, O zaboravi son BRAVO HER FLIC.
Tonči Dulčić Viskica