POMOĆ ZA OPSTANAK

 Iz priopćenja Državnog ureda za Hrvate izvan domovine

piše: Žana Ćorić, glasnogovornica
U ponedjeljak, 28.srpnja 2014., Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini susreli su se u Sarajevu sa nadbiskupom metropolitom, vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. 

Sudionici sastanka razmijenili su mišljenja o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, hrvatsko izaslanstvo je kardinalu Puljiću predstavilo i uručilo katalog projekta koje je Republika Hrvatska realizirala u posljednje dvije godine u sklopu Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Između ostalog radi se o 56 većih, strateški važnih  projekata za Hrvate u BiH,  u iznosu od 35 milijuna kuna.

Hrvatsko izaslanstvo je naglasilo da je, u sklopu tog programa pomoći Hrvatima u BiH a kojeg provodi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, između ostalog, financirana izgradnja studentskog doma u Sarajevu, doma za starije i nemoćne osobe u Kupresu i Banja Luci. Financirane su i bolnice i domovi zdravlja u Mostaru, Livnu, Novoj Bili, Jajcu, Kupresu, Novom Travniku, Kreševu, Neumu, Vitezu, Odžaku i Ljubuškom i Orašju te škole u Posušju, Žepču, Uskoplju, Bihaću, Novom Travniku, Usori, Kiseljaku, Tomislavgradu i Stolcu.

Istaknuto je da su od 2012.godine, po prvi puta značajnije financirani projekti Hrvata u Republici Srpskoj koji omogućuju njihov značajniji povratak i održivi ostanak u tom dijelu BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o stanju nakon nedavnih poplava te o mogućim modalitetima suradnje i pomoći stradalima na poplavljenim područjima. Posebice je naglašena važnost potrebe praćenja raspodjele sredstava prikupljenih na nedavnoj donatorskoj konferenciji za BiH održanoj u Briselu. Istaknuto je kako je važno da ta financijska sredstva budu ravnomjerno  raspoređena na sva stradala područja.

Na sastanku je naglašena i važnost predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini koji će se održati u listopadu 2014.godine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Sa okupljanje dnevnika,dvosmjerno na HTV 1 programu, više bi se o mnogo čemu znalo: Što se radu u državnom uredu Republike Hrvatske za Hrvate u Hrvatskoj, a što za BiH,i cijelu hrvatsku dijasporu.,otpale bi i razne manipulacije političara o sakupljanju poena raitinga u svoju korist.Stigli bi: MODERNOM EKONOMIJOM U BOLJU ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST
Sve to bi dobro došlo i nama i mlađim generacijama koje nam dolaze u susret.

Drazen Katic
Drazen Katic
9 years ago

Odlican clanak gospodjo Coric. Vrlo cesto citam u novinama, gledam na TV-u ili u internetu koliko je jak interes Republike Hrvatske za Hrvate u BiH. Pritom ponekad cak izaboravim da Hrvati zive i u drugim zemljama na svih 5 kontinenata. Da li je nakon okoncanog rata u BiH ekonomsko-politicki polozaj Hrvata koji tu zive tezi od polozaja Hrvata koji zive u Vojvodini, Argentini, Juznoafrickoj Republici, Novom Zelandu itd? Da li je investiranje Hrvatske drzave u podrucja naseljena Hrvatima u BiH opravdano i da li je to pravedno s obzirom na ostale zemlje u kojima zive Hrvati, a investira se manje… Read more »

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

Državni je ured prošle godine potrošio 61,3 milijuna. Najveći dio tog novca otišao na plaće i materijalne troškove. Skoro pa 14 milijuna kuna. Zaposlenih je 59 (!) a ostaje nejasno što radi, Savjet Vlade za Hrvate izvan Hrvatske. Ad,inistracija se u RH tako gomila, izmišljaju uredi i savjeti – a sve s ciljem povećati pojedincima osobna primanja u državnoj upravi. Službeno iz Vlade tvrde da će se i ured i sav jet više pobrinuti za iseljenike koji prema statistici Svjetske banke godišnje u domovinu pošalju 1,4 milijarde dolara, a neslužbenim kanalima, procjenjuje se još toliko. Lijepo je da se država… Read more »