ZAJEDNO U MOLITVI KRUNICE

tekst i foto: Sonja Breljak
155Berlin/ Ima tome osam godina, kako je idejom Stipe Milanovića u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin započela godišnja molitva krunice međunarodnog karaktera.

Kako se to odvijalo i kako je to teklo svih ovih godina iza, najbolje se može vidjeti i pročitati u svojevrsnoj monografiji koju je tiskao organizator  a koja kroz fotografije i zapise priča o povijesti i razvijanju te ideje.

Molitva krunice okupila je i ovoga puta djecu i svećenike raznih misijskih zajednica, raznih nacionalnosti. Žamor i dječja radost ispunili su crkvu svetog Sebastiana u večernjim satima netom prošlog petka.

Tko se bavi organizacijom bilo kakavog događaja zna koliko truda je potrebno za izvedbu tako masovnih događaja. Svaka čast Anici Krstanović, Suzani Smolković, svećenicima, pjevačima, roditeljima,  djeci …svima!

Moto ovogodišnje međunarodne krunice bio je: Obitelj će biti, ono što si ti!

Poseban, drag gost ovog skupa bio je papinski nuncij, Nikola Eterović.

Djeca su molila krunicu na latinskom, mađarskom, koreanskom, hrvatskom, poljkom, njemačkom, arapskom …

Iz raznih misijskih zajednica djeca su došla u pratnji svojih svećenika, roditelja,

Po završetku molitve krunice, papinskom nunciju i svećenicima je uručena monografija krunice kao dar. A jedan primjerak namijenjen je i papi Franji. Papinski nuncija, Nikola Eterović, obećao je monografiju dostaviti do pape Franje.

Poseban je ovo bio događaj i po tome što su se u crkvi ovom prigodom sastali i dosadašnji župnik fra Petar Čirko koji je već primio novu dužnost u Düsseldorfu i novi berlinski župnik fra Frano Čugura.

Monografiju krunice je fra Petru predao Gabriel Krstanović.

Na kasnije pitanje: -I Gabriel što ti je rekao fra Petar?
Gabriel je odgovorio: Ništa. zagrlio me je. I vidio sam mu suze u očima.

Liep događaj završio je u dvorani HKM Berlin gdje su se svi zajedno okrijepili i zasladili slasticama što su ih priredili sami vjenici. Bolje reći …vjernice!

Primjerak izvrsno uređene i urađene  monografije predan je kao dar i novinarima, pa i potpisnici ovih redaka, koji su sve godine iza pratili, izveštavili i fotografirali  ovaj lijepi vjerski događaj.

Želimo projektu Međunarodne krunice još puno  ugodnih i masovnih okupljanja kao i plodnih monografija kroz koje možemo pratiti odrastanje cijele jedne generacije mladih Hrvata u Berlinu. Na tome hvala organizatorima, svećenicima i vjernicima koji su ovaj projekt čvrsto držali u svojim rukama i nisu žalili rada i trudna na njegovu osmogodišnjem ostvarenju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments