BIT ĆE VINA ZA DUŠU

piše: Željko Mužević
Jur10D0i1070_berba-2309146
„Ah, ta Sveta Klara“-pisao je Emil Cipar u travnju i lipnju na SBplusu i Hrvatskom Glasu Berlin opisujući sadnju vinograda u Stupničkom brdu na predjelu nazvanoj po ovoj svetici koja je prije 800 godina, zahvaljujući velikom obiteljskom bogatstvu, imala sve preduvjete da bude član ondašnjeg jet seta.

Umjesto toga izabrala je boravak i samostan, molitvu i rad, pomoć siromašnima, a napose siromašnim djevojkama. I zajedno s Franjom Asiškim osnovala 1212. jedan od najstrožih crkvenih redova klarise.

Ovoga rujna, tu nedaleko kapelice Svete Klare koja je, kažu, u više navrata spasila od tuče stupničke vinograde opet su se okupili Jurčići, Kauzlarići, prijatelji, susjedi…Ne na sadnji već u berbi.

Svi su tu osim Emila Cipra. On je negdje u osječkim i brodskim bolnicama ali na samo jednom odjelu, Odjelu za život.

– Super je danas, ne boli išta. Dal’ su Jurčići berbili, dali je bilo što?- pitao je preko mobitela.

Berbili jesu, al berbe skoro da i nije bilo. Sve je bilo završeno za par sati. Urod sa 1500 trsova brzo je sakupljen u kašete, izmuljan i ostavljen da čeka na daljnju obradu.

Najviše vremena utrošili smo na ručak, juhu s domaćim rezancima, pohanu piletinu, svinjetinu, pečenu janjetinu, orahnjače i makovnjače, raznorazne salate i umake što su spravile vrijedne ruke Slavičine. I naravno prošlogodišnje vino, dobro crno vino Sirac ostavljeno za ovakve prigode – iz podruma Slavice i Ivana Jurčića.

Vino za prijatelje je vino s dušom – rekao bi Emil

-Ma, urod je manji barem za 40 posto. Najmanje desetak posto još je uništila trulež koju nismo mogli zaustaviti zbog vremena i kratkih rokova. smo berbili dan-dva kasnije štete bi bile još veće – govori Ivan Jurčević.

– A dobro je da smo dobili i ovo. Kvaliteta će biti prosječna. Neće biti puno vina, ali za rodbinu i prijatelje će biti dovoljno- sa dobroćudnim smiješkom na licu priča Ivan dok prebire po, meni do tada nepoznatom, grožđu Syrah (Shiraz, Sirac, Sirah, Balsamina) ili kako ga sve ne krste od Australije do Južne Amerike. Kod nas je to relativno rijetko zastupljena vrsta i još nije dobila pravo građanstva koje itekako zaslužuje.

-Eheeej, ma to vino diže, ma diže iz groba- veselo tumači Mika Jurčić(69) iz nedalekog Jurčića dola, inače zvonar kapelice Svete Klare, dokazujući svojom živošću i blagoglagoljivošću da u njegovim riječima ima itekakve istine. Kao i u vinu.

I tako u Brodskom Stupniku poznatom po graševini koju je prvi donio i na ove brežuljke zasadio općinski bilježnik Ivan Alinjak rodočelnik poznate brodske obitelji Alinjak koja je iznjedrila više značajnih članova koji su udarili svojevrsni pečat kulturnom i športskom životu Slavonskoga Broda – na predjelu Sveta Klara pravo građanstva postupno stječe grožđe „Širak“.

Da, umalo zaboravih napisati da su Jurčići berbili doslovce između dva pljuska. Dok berba nije završena nije pala ni kap kiše. Prije i poslije je padalo.

Ah, ta Sveta Klara!

Jur10D0i1070_berba-23091439

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Ah ta Sv.Klara

Vino za prijatelje je vino s dušom – rekao bi Emil, i sam bi tako rekao.
Neka nam Sv.Klara – koja je poznata žena puna vjere i svetog duha,bude na snazi u teškim Emil-ovim danima.

slavonac
slavonac
9 years ago

I sam sam nekada imao vinograd. Ova Željkova
praktički reportaža, za kakve je on stručnjak, na
trenutak me vratila u dane berbi koje su uvijek
prekrasni događaji, koji bar na kratko okupljaju
ljude i čine ih većim prijateljima i boljim ljudima.