KAKO JE U BERLINU

Berlin/ Prema zdravstvenoj upravi, u nedjelju (subota: 203) registrirane su 74 nove infekcije Corona virusa . To je znatno manje nego proteklih dana, ali treba to uzeti s rezervom jer svi zdravstveni uredi ne izvještavaju o trenutnim podacima nedjeljom.

Aktivnih slučajeva je tenutno 2146. vrijednost novih infekcija na 100 000 stanovnika u roku od sedam dana – takozvana incidencija – ostaje nepromijenjena na 37,8. U posljednje vrijeme je ova vrijednost, koja je važna za analizu procesa zaraze, kontinuirano rasla.

Najviša je u općini Friedrichshain-Kreuzberg s 58,9, zatim općina  Mitte s 57,0 a slijedi Neukölln  s 56,7 novih infekcija na 100 000 stanovnika. U ostalim općinama je trenutno ta vrijednost ispod kritične granice od 50.

Od izbijanja pandemije u proljeće, 15.647 ljudi oboljelo je od Covid-19 u glavnom gradu. Smatra se da se 13 270 pacijenata oporavilo. 231 osoba je preminula od bolesti povezane s korona virusom.

Na snazi si u dalje epidemiološke mjere držanja fizičke distance, nošenja zaštitne maske u javnom prijevozu, trgovinama i javnim i državnim ustanovama, ograničenje okupljanja i pojačana higijena.

Berlin nije samo glavni grad Njemačke već je s 3,7 milijuna i grad s najvećim brojem stanovnika.

Pojedinačno, možemo biti skeptici, sumnjati u sve i svakoga, može nam se ne sviđati epidemiološke mjere ili možemo virus banalizirati i olako uzimati, no to nam ne umanjuje zajedničku i pojedinačnu  odgovornost u užem i širem socijalnom  okruženju i svim društvenim konataktima.

Citiramo riječi berlinskog nadbiskupa Heinera Kocha koji je ovo ljeto, u jeku mjera i borbe protiv korone, imao uspješnu operaciju srca:

Možda je ovo vrijeme korone upravo vrijeme da ponovo učimo demokraciju. Ne radi se samo o našoj slobodi nego i o slobodi drugih, ne radi se samo o našem zdavlju nego i o zdravlju drugih.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments