SUSRETI PUNI INSPIRACIJE

Što nam rade naši u Bosni i Hercegovini

piše: Marica Mršo Kolak
10393684_10202919259078723_9194088989168421631_nU Biloj kod Livna  je održana VI. po redu međunarodna ženska likovna kolonija tradicijske umjetnosti .

Za svu organizaciju pobrinuo se domaćin Branko Ivankovic Mito, kipar rodom iz Livna. Branko Ivanković se od 1995 godine bavi kiparstvom, osnivač je i direktor likovnih sekcija Udruge hrvatskih kulturnih društava Bosne i Hercegovine.

Modelirao je i veliko oltarsko raspelo u samostanu Petričevac u Banja Luci pred kojim je Sveti Otac papa Ivan Pavao II predvodio misno slavlje 2003. god i izradio kip svetog Ivana Merca kojeg je blagoslovio sveti otac papa.

I tako naš Mito …kucka drvo, obrađuje ga i daje mu dušu, kako rekoše mnogi ljudi. Maštao je o izradi raspela i tražio odgovarajuće drvo od oraha sedam godina i našao ga i klesao dvije pune godine. Dužina raspela je 9 metara pa je uvršteno u Ginisovu knjigu rekorda.

A sad da se vratimo na daljnu priču o nama sudionicima kolonije tradicijske umjetnosti.

Bilo nas je iz raznih gradova …Tuzla, Sarajevo, Kakanj, Zenica, Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Split i Mostar. Ova kolonija je prezentacija izvorne umjetnosti tih krajeva. Bile su zastupljene tehnike u uljima na platnu i sa akrilom enkaustika.

-Ja sam se predstavila s radovima na platu u uljima a tematika mi je bila slobodnog karaktera -ženski akt-kupačica na Vrbasu, španjolska plesačica.

Na kraju, što reći?

Takvi susreti su puni inspiracije …upoznavanje s raznim tehnikama crtanja, druženje i na kraju i sklapanje prijateljstava koja izazivaju duboke emocije. Bude i suza na kraju druženja i kod rastanaka, pa samo opet poželimo i nadamo se novom susretu i viđenju.

Sudionici kolonije su bili: Branko Ivanković Mito, Hiba Alajbegović Mustafić, Maska Art, Nataša Vukadin, Ana Jonjić Stjepanović, Azra Đokic Vejzović, Zdena Šarić Pisker, Marica Mršo Kolak, Ida Huskic, Selma Slipac i Azra Selimović.

Lijep, nezaboavan susret!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments