ZNATI ŠUTJETI

Kad vas vlastita djeca iznenade za vašu obljetnicu braka

tekst i foto: Sonja Breljak
059Berlin/ Akteri ove reportaže dobro su mi poznati. Naime, sugrađani smo, i to dvostrano, berlinski i bugojanski, pjevamo zajedno i u crkvenom zboru a često se susrećemo i u Hrvatskoj zajednici koje su članovi a gdje ja često vodim programe kojih od kulturnih ili zabavnih večeri.

Ljubica i Ivo Vidović, jedan su od rijetkih bračnih parova pristiglih u Berlin tamo onih nesretnih devedesetih kao i ja, a koji su se i društveno angažirali u kojem od ovdašnjih hrvatskih udruženja.

Sad, podsjetiću čitatelje kako ovog bračnog para poznajemo i jedno od troje djece. Naime, jedna od blizanki, Andreja, u rubrici naslova Dea´s Tagebuch, pisala nam je predivna pisma iz Južnoafričke Republike gdje je provodila jednu socijalnu godinu. I po njenu povratku načinismo izvanrednu večer, našu prvu Pola ure kulture naslova “Mojih 365 dana u Africi”.

I sad, što nam sad imaš o tome još napisati Sonja?- pitate se, sasvim sigurno.

E pa evo, nedavno je Andreja, zajedno sa sestrom Matejom i bratom Markom, riješila na svoj, mladenački način “začiniti” proslavu obljetnice braka svojih roditelja. I to 25-tu!

Uvijek s ponosom spominjem tu karakteristiku naših ljudi iz Bosne i Hercegovine, kako se uzdrmani, poljuljani i pogođeni ratom, izbačeni iz svojih domova i osuđeni u drugoj zemlji tražiti novi dom, nisu dali poljuljati u svom obiteljskom životu. Nije to uvijek lako kad počinjete sve iznova od nule i uz stotinu zakonskih, jezičnih i drugih prepreka. I ova priča svjedoči o tome kako rezultat – djeca koja cijene svoje roditelje i obiteljska sloga, vrijede tog truda.

Naime, ljetos još prije godišnjih odmora dobih pozivnicu, tajnu pozivnicu na (još uvijek) tajnu proslavu 25. obljetnice braka bračnog para Vidović,  za koju oni i ne znaju naravno. Dok sam pozivnicu primala iz Andrejinih ruku, njeni roditelji, Ljubica i Ivo su stajali koji metar od mene ispred crkve svetog Bonifacija. Spremih pozivnicu na brzinu u torbu. Odmah rekoh, da ću, da ćemo svakako doći. Ne bih to propustila nikako.

E, sad, valjalo je o tome šutjeti više mjeseci. U pozivnici stoji kako će večer iznenađenja biti u Hrvatskoj zajednici i da se s mogućim pitanjima nitko ne obraća roditeljima. He, he, zamislite scenu da netko od pozvanih, nakon koje mise ono kao usput priupita: -Ma je li Ljubica (ili Ivo) kad je ono ona vaša proslava? I to je moguće, zaboravi se, pa napomena ..ne obraćati se s pitanjima roditeljima nego djeci …nije naodmet.

I eto, uspjeli su svi pozvani sačuvati tajnost spremanog. A bilo nas je ihahaaj, možda i stotinjak. Dogovor je bio spremiti kakav kolač, doći u Zajednicu ranije, do 18 sati. I to je to. Tako i načinismo. Slavljenici znaju da su u Berlin stigle majke, sestre …  Misle kako izlaze na večeru u koji restoran ali nemaju pojma o velikoj proslavi koju su djeca dogovorila s rodbinom, prijateljima i Hrvatskom zajednicom, što nije bilo lako sačuvati u tajnosti jer je Ivo Vidović rizničar ovog udruženja. Često i pomaže, poslužuje kod zabava. Tako ga je i ovom prigodom predsjednik Hrvatske zajednice Ivan Salopek zamolio za pomoć pri posluživanju kod “jedne proslave” a Ivo odgovorio da ne može, zauzet je, ima godišnjicu braka i ne sluteći kako je ta “jedna proslava” upravo proslava njegove, njihove bračne obljetnice.

I tako …

Stojimo u tišini nas stotinjak. Zajednica je lijepo uređena, lijep prostor za ovakve prigode. Slušamo kako djeca vodeći uz stepenice roditelje kojima su oči trakom povezane, govore …još tri kata i tu smo, u restoranu. I ulaze s njima u prostoriju Hrvatske zajednice. Skidaju im poveze …Mi svi zapljeskasmo. O, što je bilo suza radosnica!

Iznenađenje je baš uspjelo. Bračni par Vidović zaplesao. S prijateljima i rođacima proslavili. Svirao i pjevao Tomi Gelo …a bome i drugi. Nas iz Bugojna naime, prati dobar glas da imamo dobar glas. Znalo bi se reći: ne pjevaj kad kroz Bugojno prolaziš. Ili tako nekako. Dobro, sad malo pretjerujem. U svakom slučaju lijepo se napjevasmo i zabavismo.

Uprava Hrvatske zajednice je bračnom paru Vidović ovim povodom, uručila Zahvalnice za njihov angažman …Ivin u organizaciji i radu Zajednice a Ljubicin u folkloru Zajednice. –Ostanite nam samo takvi kakvi ste i do sad bili, poručili su im predsjednik Zajednice Ivan Salopek i dopredsjednica Mira Kiš, predajući Zahvalnicu i cvijeće.

Iznenađenje večeri bio je i nastup folkloraša Zajednice. No, ovoga puta nisu izveli koji od plesova već izvanredan, šaljiv skeč o tome kako se bračni par Vidović, svojevremeno upoznao u bugojanskom kafiću Nukleus. Ostalo je povijest obitelji Vidović koja je najljepše plodove dobila u …danas već odraslim ljudima …Andreji, Mateji i Marku.

Prelijepa večer, proslava i susret koji evo i mi ovdje zabilježismo.

Isplatilo se, znati šutjeti!


kjjhgf

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments