SPOMEN PARK ZVONIMIRU MILČECU

tekst i foto: Ivek Milčec
100_2898Zagreb/ U subotu,22. studenoga na zagrebačkoj Trešnjevci, svečano je otvoren park u spomen hrvatskome novinaru, književniku i kroničaru hrvatskoga glavnoga grada, Zvonimiru Milčecu.

U nazočnosti zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, Zvonimirove udovice Verice, kćerke Ane sa djecom Janom i Ivanom, sestre Slavice i ostale rodbine te velikog broja Zagrepčana ploču sa imenom parka otkrili su piščeva unuka i unuk.

Uz mnoge radio i tv izvjestitelje otvorenju su prisustvovala i izaslanstva facebook grupa u kojima je Zvonimir Milčec bio član a vrlo često i autor popularnih ZG-štikleca. Tako su u ime velike fejs grupe Starozagrebački izrazi svečanosti nazočili voditelj Željko Benci, počasni voditelj Ivek Milčec i adminka Brankica Hercog. Uz njih nazočilo je još nekoliko čanova i članica ove popularne grupe. Isto tako nazočan je bio i Ivan Brnčić, voditelj fb grupe Zakaj volim Zagreb.

Zvonimir Milčec u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj i spisateljskoj karijeri napisao je, osim romana za djecu-Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa još vrlo popularna djela-Pozdrav iz Zagreba, Zadnja pošta Zagreb, Zagreb je Zagreb, Pozdravi doma, Galantni Zagreb, Povratak bana, Od Zagreba su ljepše samo Zagrepčanke, Volite li Zagreb i da ne nabrajam dalje. Za svoj zaista bogat novinarsko-spisateljski opus nagrađen je mnogim nagradama i priznanjima a napoznatija i najveća svakako je Nagrada Grada Zagreba(1994.)

Književnik i rođeni Zagrepčanec Zvonimir Milčec svoju veliku ljubav prema rodnome gradu prenio je u svoja djela koja će biti zapisana zlatnim slovima hrvatske književnosti.Većina knjiga izašla mu je u ponovljenim izdanjima (od dva i pet, pa do petnaest izdanja), u ukopnoj nakladi oko tristopedeset tisuća primjeraka. Prevođen je na ruski i poljski, a neke su knjige poslužile kao predlošci za televizijske dokumentarne serije, igrano-dokumentarne filmove i kratke umjetničke filmove, za koje je napisao scenarij.

Osim spisateljstva, sudjelovao je u inicijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici, bio je aktivan u povratku Fernkornovu spomeniku banu Jelačiću, a zahvaljujući njegovoj inicijativi i organizaciji, Zagreb se 1988.odužio Augustu Šenoi postavljanjem brončanog spomenika Marije Ujević u pjesnikovoj rodnoj Vlaškoj ulici.

Zvonimir Milčec je u jednom mandatu bio vijećnik Skupštine Grada Zagreba sa čime je zaokružio svoj književni i društveni rad za što je (posmrtno) nagrađen Parkom koji od jučer nosi njegovo ime.

Međutim,  mi Bukovčani, kao i mnogi zagrebački Purgeri mišljenja smo da je Komisija za imenovanje ulica i trgova, morala pronaći u našem i Zvonimirovom Gornjemu Bukovcu jednu ulicu ili dječje igralište koje bi nosilo ime književnika i zaslužnog Bukovčana, Zvonimira Milčeca.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments