EVELIN NOVAK U “ČAROBNOJ FRULI”

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Bila je to 199. izvedba “Čarobne frule” u berlinskoj Staatsoper od premijere izvedene prije 16 godina.
Pa opet, Schüller Theatar, gdje je Staatsoper nedavno privremeno preselila radi  dugo čekanog i prijeko potrebnog renoviranja matične kuće u Unter den Linden,  bio je potpuno pun.
Žeđ berlinske publike za ovom izvrsnom, tri sata dugom, opernom izvedbom, nije ni nakon toliko izvedbi, jenjala.
Uvijek iznova, publika u ovom djelu Wolfganga Amadeusa Mozarta, otkriva novu ljepotu, nove mogućnosti i nove glazbene i ine užitke. Nedavno postavljena ponovo na repertoar, “Čarobna frula” mami izvrsnom scenografijom, koreografijom i kostimografijom. A ponajviše  glazbenim i glasovnim bogatstvom.
U to bogatstvo je utkan i glas naše Evelin Novak, stalne članice berlinske Staatsoper. Čarobna je Evelin u novom izdanju “Čarobne frule”. Istina, nije to glavna uloga opere poput one koju nose Alexandar Vinogradov kao Soprano, Martin Homrich kao Tamino, Ana Durlovski u ulozi kraljice ili Adriane Queiroz kao Pamina, no tako je zamjetna i poletna uloga prve Dame noći  koju pjeva i inscenira naša Evelin,  da je nemoguće ne uočiti predivne glasovne mogućnosti mlade Hrvatice.
U jednom trenutku, izlazeći sa scene, jedna od Dama je publici, doviknula:– Auf wiedersehen, a druga …pogodite koja!:
– Do viđenja!  Ugodna operna večer …ugrijala je srca i malog broja Hrvata koje zamjetismo u dvorani Schüller Theatra. Dirigent orkestra berlinske Staatskapelle, Alexandar Soddy, redatelj August  Everding, scenograf Fred Berndt, zborovi, pjevači, statisti …ostvarili su i oživjeli izvsno Mozatovo djelo. Užitak je u njemu, usred njemačke metropole, u svjetlu pozornice i pod pljeskom publike, diviti se i našoj opernoj divi, mladoj Evelin Novak, pred kojom je dugi niz godina, novih predstava, ugovora. Na tom putu joj i Hrvatski glas, želi i dalje, puno uspjeha.
Program Staatsoper: http://www.staatsoper-berlin.org/de_DE/calendar

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments