SAME DA JE SRCU VESELE

tekst i foto: Alfred Matijašević …foto album ispod teksta
Donja Stubica
/U prigodi Dana grada Donja Stubica, na blagdan Presvetog Trojstva, tamošnje Kulturno-umjetničko društvo “Stubica” se svojom svečanošću uključilo u proslavu. Poklon Gradu bijaše: 1. Festival folklora, pod originalnim motom – “Same da je srcu vesele”. Predsjednica KUD-a “Stubica”, g. Renata Dolenec i njezini prijatelji iz i oko KUD-a, pozvali su deset KUD-ova iz nekoliko županija i satkali divan program, kojega su željeli predstaviti svojim sumještanima; no nije ostalo samo na tome, upriličen je i mimohod gostujućih društava gradom, kako bi svojim sugrađanima priuštili i visualan ugođaj i svu ljepotu narodnih nošnji.
Taj dogođaj je naravno mogao dovesti do pravoga užitka samo ispred pozornice, na kojoj je zablistala sva ljepota kulturne baštine, koju gaje i predstavljaju gostujuća društva ovoga festivala. Kroz program večeri je vodila g. Senka Susović, Zlatni glas Radija Stubica, kojoj je i sam gradonačelnik Juraj Srebačić na pozornici, pozdravljajući goste – povjerio, da ne može “preboliti” što, zbog službenih termina, nije bio u mogućnosti nazočiti mimohodu gostujućih društava, a čuo je, da je “bilo neopisivo lijepo; te, da Donja Stubica ovakav dogođaj još nije doživjela”.
Mi, KUD “Stružec”, bili smo izuzetno počašćeni, biti pozvani i sudjelovati na ovome festivalu u Hrvatskome zagorju, u Gradu Donja Stubica, koji se spominje već 1209. godine u povelji ugarskog kralja Andrije II županu Vratislavu, iz koje je vidljivo, da je Stubica bio prostorno najveći posjed u vlasništvu Vratislava – između Gornje Stubice i Stubičkih toplica.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments