POZIV NOVIM POLAZNICAMA

“INITIATIVE SELBSTÄNDIGER IMMIGANTINNEN” NA DJELU

tekst i foto: ISI e.V
Poduzetnice migrantkinje drugačije otvaraju i vode vlastite tvrtke, nego njihove njemačke koleginice“ – istaknula je danas gradonačelnica općine Tempelhof Schoeneberg, Angelika Schöttler, prilikom posjete Udruzi Initiative Selbständiger Immigrantinnen ISI e.V.I doista je tako“– potvrdila je koordinatorica Udruge, Irina Luschnikowa. Razlozi za to su raznovrsni, ali jedan koji svakako nije za potcjeniti je vlastito migrantsko iskustvo, koje ostavlja traga. Naime, migrantkinje tijekom stvaranja egzistencije u novoj drzavi, skupljaju znanja i iskustva, koja im u velikom mjeri pomažu pri otvaranju vlastite tvrtke.

„Migrantkinje su hrabre, kreativne, ali i obazrive kada se odlučuju biti vlastite šefice. One sa velikom pažnjom planiraju buduću tvrtku, misle na mnoge detalje i traže informacije koje su im od pomoći. A, migrantsko isustvo im utoliko pomaže, jer su već jednom prošle put stvaranje nove egzistencije i ne fali im hrabrosti u tome” – ističe nadalje Luschnikowa.

ISI e.V. je u tom slučaju prava adresa za njih, jer udruga radi na jedinstvenom principu – migrantkinje pomažu migrantkinjama. Naime, to geslo udruge, osnovane jos 1990. godine, nije se mjenjalo svih ovih godina. „Sve predavačice u udruzi su žene, migrantkinje. Zašto je to bitno? Pa, zato sto su one stekle iskustva, koja ih povezuju s polaznicama naših tečajeva. Iskustvo migracije, strahovi, nedoumice, sve nam je to poznato i zbog toga mnogo bolje razumijemo žene koje dolaze kod nas“ – istice Renata Šikić, zadužena za odnose s javnošću i dodaje: „U našim tromjesečnim tečajevima uče sve što im je potrebno za otvaranje tvrtke: knjigovodstvo, pravne norme, marketing, poslovni njemački jezik i mnogo toga drugoga. Tečajevi traju tri mjeseca i prilagođeni su različitim potrebama u zavisnosti od toga s kojim predznanjem polaznice dolaze kod nas.“

Tečajevi za osnivanje vlastite tvrtke ili poznatiji kao „Existenzgründungskurse“ počeli su ovoga tjedna i ima još nekoliko slobodnih mjesta. „Ukoliko želite otvoriti vlastitu tvrtku, bez obzira na djelatnost, kod nas ste na pravom mjestu. Jer mi smo raznoliki kao i ovaj grad.“ A, danas su to potvrdile i bivše sudionice tečajeva, koje su prezentirale svoje proizvode. U prostorijama udruge su se tako mogli vidjeti proizvodi od kašmira, filca, raznorazne poslastice, ali i tvrke specijalizirane za kompjuterske proizvode, grafičke tvrke kao i prevoditeljice. „Radujemo se uvijek novim polaznicama i njihovim kreativnim idejama, koje mi tijekom tečaja upotpunjujemo i tako u zajedničkom radu stvaramo bazu za vlastitu tvrtku“ – zaključuje  Renata Šikić.

Za radoznale i zainteresirane: web strana udruge Initiative selbständiger Immigrantinnen.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments