SRAMIM SE

piše: Marija Kukić
O,  koliko čovjek može voljeti! Koliko je ljubavi  u srcu ljudskom! Sve te ljubavi različite su. Drugačije se ljubi dijete, roditelj, brat ili sestra, drugačija je ljubav prema bračnom drugu … Drugačijom vrstom ljubavi voli se rodbina, rođaci, prijatelji, znanci.

Ljubi se i vlastito gnijezdo i mjesto na kojemu je ono sagrađeno. Zavičaj, domovina… o, koliko ljubavi nosi čovjek za njih u svom srcu!  O toj ljubavi progovorio je Euripid:

„Nikada se nemoj umoriti u davanju domovini.“

Kako je samo naša domovina lijepa!  Raznolika. Planinska. Brdovita. Brežuljkasta. Primorska. Nizinska. Kako se ovi njeni predjeli razlikuju! Koliko se razlikuje i mentalitet ljudi u svakom  ovom djeliću  Lijepe Naše! Koliko ljubavi i poštovanja svaki od nas  u srcu nosi za domovinu!

Ne volim ni razmišljati, a još manje pisati o drugačijim osjećajima prema njoj. No,  ovih dana u novinama, na radiju, na televiziji i svim ostalim medijima, slušam, gledam …ružne i nemile scene koje se događaju u našem sportu i među našim „navijačima“.

Sport treba zbližavati ljude, razvijati i njegovati zajedništvo, razvijati pozitivne  navijačke naboje.  Navijači trebaju zdušno navijati za svoju ekipu, veseliti se pobjedi, biti ponosni na sportske uspjehe, diviti se žaru i izgaranju igrača na terenu kada nastupaju  za svoju Hrvatsku. I tko kaže da se mora uvijek pobijediti?

A onda jedna šačica „navijača“ napravi cirkus europskih razmjera. Ma, vole li oni sport? Vole li oni ovu našu prelijepu Lijepu Našu? Pokazuju li oni svojim ponašanjem da im je sport važan? Znaju li oni  kako svojim neprimjerenim ponašanjem sramote sve nas poštene, čestite, časne domoljube koji  bulje u televizijske ekrane i crvene se od srama?

Stidim se! Stidim. Neka budu naši promotori, naši ambasadori u svijetu, a ne huligani kojima na stadionima nije mjesto! Njima treba zabraniti dolaske na sportske manifestacije.

A ovo s Dinamom i Hajdukom? Zar i to nije sramotno? Zar to ne zaslužuje svaku osudu? Zar se tako voli domovina, zemlja iz koje su ponikli i stasali igrači i uprave oba tima? Zar se tako pokazuje ljubav i poštovanje prema domovini?

 „Tko pljuje na rodna vrata, tuđa će ga po petama tući.“  (Ante Dukić )

Jedna je Hrvatska. Tako željno i dugo očekivana. Sada, kada je imamo, bez obzira  kakav život u njoj živjeli, sada bismo morali ljubiti svaku njenu stopu, svaki kamen, cvijet, potočić, livadu, svako i najudaljenije selo i najmnogoljudniji grad, svakog njenog čovjeka jer …

„I najzaslužniji duguju domovini više nego ona njemu.“ (Jakob Burckhardt )

Sramim se, ljudi, sramim se!

Ne svoje prelijepe Hrvatske ni njenih divnih krajeva i ljudi. Sramim  se onih koji nas diljem naše zemlje i svijeta sramote svojim neprimjerenim, neljudskim ponašanjem i izgredima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
9 years ago

Jos je zalosnije da se Dalmatinci solidaziraju sa huliganima.
I to izjednacavanje Zagreba i zagrebcana sa cijelom politikom koju je izabrao Hrvatski narod je u najmanju ruku smijesno.
Da Dalmatinci nevole Zagrebcane to vec odavno znamo ali ovo usporedivanje sa Beogradom je vise nego bezobrazno, u biti nemam rijeci za to.
Gospon Ivo nekak ste izasli iz svoje sredine sa ovim tekstovima u vezi Hajduka i Dinama…ja se izvinjavam kaj sam tak iskrena..i :'(

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Slavonac nije se solidizirao cijeli Split. To su laži, njih je bilo 39 u Zagrebu i nisu htjeli iči na utakmicu, kada su vidjeli liste, koje su došle iz Dinama, a ne od policije. Tu je bilo preko 3000 navijača koji su htjeli vidjeti utakmicu i koji su prešli skoro 400 Km, a organizator nije bio u stanju utakmicu za samo pola sata prolongirati poćetah i to je bio problem, zbog kojeg je Hajduk odbio nastupiti. U Njemačkoj je nedavno utakmica poćela 90 min kasnije, onda kada joj je policija dala dozvolu, jer utakmice se igraju zbog gledatelja, kojih u… Read more »

Josip Mayer
9 years ago

Nije ovo prvi puta.

Kada bi oni voljeli domovinu onda je nebi sramotili,za ovo što se momentalno u hrvatskom nogometu događa,teško je i pronaći neku prigodnu riječ,osim sramota.A da ih je imalo sram ili da ga imaju,sramili bi se doživotno.
Sramit bi se trebali skupa sa njima i svi oni u društvo i politiki, zar ne,koji su tako dugo čekali, da se sramota opet dogodi.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Kada se Dinama i Hajduka tiće onda se trebaju gospoda u Zagrebu sramiti, jer ono što rade sa klubovima iz Splita, koji su oba preko 100 godina i daleko najstariji klubovi u Hrvatskoj. Ti klubovi nemaju svojih predstavnika u rukovodečim tijelima HNS. Bojim se da bi se moglo dogoditi, ono što se je događalo 1964 i 65-te kada su auta sa Beogradkim registarskim tablicama završavala u more. Na zidovima već stoji Z A G R E B = B E O G R A D Nije lijepo, ali ne možeš Dalmatincima stalno skakati po glavi. Daleko je sve ovo stiglo… Read more »

slavonac
slavonac
9 years ago

Ne pratim mnogo sport, ali ovo sa nogometom
jest zaista nešto čega se treba stidjeti. Ne znam
pozadinu cijeog sukoba ali mi se čini da su u Za-
grebu upravo poučeni iskustvom iz Milana poduzeli
velike mjere sigurnosti. No sada ispade da su svi
krivi osim huligana s kojima se solidarizirao sijeli
Split, što je jako tužno.