NA DOBRO NAM BOŽIĆ DOJDE

Izvrstan prvi Božićni koncert Ženskog vokalnog sastava DueDeni

tekst i foto: Sonja Breljak
046Berlin/ Jedna predivna, lijepom pjesmom i ugodnim druženjem ispunjena večer je iza mene. Prvi Božićni koncert Ženskog vokalnog sastava DueDeni, održan u crkvi svetog Sebastiana, u potpunosti je uspio.

Djevojke, njih osam ...Josipa Ljubas, Ivana Bagarić, Marija Budimir, Juliana Kelava, Neda Grubišić, Mirjana Begić, Andrijana Prlić i Katarina Budimirpredivno su pjevale. Naslušali smo se prekrasnih, dobro poznatih a uvijek rado slušanih, i u višeglasju skladno izvedenih, pučkih božićnih pjesama.

Večer je započela u tami, tek uz plamen svijeće a među njima i one prve adventske. Crkvom se razlegla dobro poznata Tiha noć ili Stille Nacht koju je zapjevala Katarina Budimir. Potom su se pojavili DueDeni pjevajući Dobra večer ovem stanu Gospodine moj.

-Božić …Što Božić predstavlja za mene, za tebe? Zapravo, što predstavlja za sve nas? Trebalo bi to biti vrijeme mira, ljubavi, radosti …vrijeme kad nas sve zajedno okuplja naš Spasitelj, Sin Božji, maleni Isus Krist. Tako i je, okupili smo se ovdje ususret Božiću, jednom od najvećih kršćanskih blagdana, na koncertu “Na dobro nam Božić dojde ...rekoh između ostalog nakon prve, ulazne pjesme Duedena, jer, zajedno s Anom Kolak, bijah voditeljica ove večeri.

Sve nazočne kratko je i lijepo, na oba jezika, pozdravio naš župnik, fra Frano. Potom je uslijedila prava rijeka izuzetno lijepih božićnih pjesama koje su, rekoh ….nastajale stoljećima dok nisu dobile svoj današnji oblik. Plod su hrvatskog pučkog genija, potvrda izuzetne   kulturne raznolikosti, koja se prenosila s koljena na koljeno i tako su postale prepoznatljiva općedruštvena svojina.

Kyrie Eleison, Zdravo budi mladi kralju, Kad se Isus ditić u Betlem porodi, Radujete se narodi …samo su  neki od 14 naslova izvedenih pjesama na prvom Božićnom koncertu DueDena u crkvi svetog Sebastiana. Na kraju …a koncert je prošao dok dlanom o dlan, zahvalnost voditeljice DueDena, Marije Budumir, kako svećenicima na pomoći, tako i voditeljicama Ani Kolak i Sonji Breljak te autorici moderacije, Zorici Zorić.

Nastavak ove divne večeri, ovog prvog, nadamo se ne i posljednjeg, a potpuno uspjelog Božićnog koncerta DueDena, zbio se neposredno nakon koncerta, u dvorani HKM Berlin.

Naime, djevojke su, podržane i od župnika, priredile slanu i slatku okrjepu. Vrhunac je bila bijela torta na kojoj je pisalo: Na dobro nam Božić dojde koju je uradila članica DueDena Andrijana Prlić. Bilo je lijepog druženja, pohvala na koncert a bilo je i pjesme. Zapjevale su Duedenke pjesme sa svog prvog CD-a kojeg su ove večeri i darovale prijateljima i ljubiteljima glazbe.

Gledajući i slušajući sve informacije o koncertu, uživajući u predivnim glasovima i prelijepim pjesmama, ne odolih sjećanju …

A bilo je to tamo negdje u prvoj polovici 2012. godine. Sasvim slučajno saznadoh vijest o osnivanju ženskog sastava koji će njegovati hrvatske izvorne pjesme. –Baš ste me iznendile i obradovele svojim postojanjem, napisah djevojkama u poruci, moleći ih za suradnju i par minuta nastupa za trajanja Pola ure kulture na kojoj je gostovala Marijana Dokoza s romanom “Naranijin plač.

Od tada, te prve suradnje, prv0g, premijernog  nastupa Duedena, pa do danas, puno puta su nam se putevi susreli. Bilo je tu višestruke, ugodne suradnje …Duedeni su zapjevali na više događaja u organizaciji našeg Hrvatskog glasa Berlin …promocija knjige, susreti s književnicima, pa onda izvrsni nastup na Blistavoj noći klasike 2013. te nedavni za obilježavanju 30.- te obljetnice Hrvatske zajednice …Za Duedene se čulo i šire i dalje …a kako i ne bi, naše stranice čita dnevno skoro 40 tisuća ljudi ….. pa su uslijedili napisi o njima i drugdje a bome i pozivi i nastupi u drugim gradovima Njemačke.

Naše glasilo Duedeni su proglasili svojim medijskim pokroviteljem. To smo rado i sa zadovoljstvom, prihvatili.  Sad nedavno, predivna spoznaja. DueDeni žele da vodim program, odnosno da moderiram na hrvatskom jeziku njihov prvi Božićni koncert. Hvala vam …na sjećanju, na časti, na pažnji, suradnji, zahvali, na daru …hvala na pokazanom poštovanju i ljubavi, na predivnoj pjesmi, na lijepom doživljaju uoči prvog adventa. Hvala!

Iskrene čestitke na postignutom, na pokazanom. Iskrene čestitke na uspješnom koncertu!

-Ovo je bio prvi koncert ovakvog karaktera. Nadam se da će prijeći u tradiciju i da ćemo iduće godine biti ponovno skupa, rekoh na kraju koncerta prije no što svi zajedno zapjevasmo O, mila majko nebeska.

biti ponovno skupa …Izrečeno obavezuje i obećava. Božićni koncert DueDena i dogodine. Unaprijed se radujem tome!

Na dobro nam Božić dojde!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments