OD ZAVIČAJA ŠTO NAM JE VEĆE…

… PUSTITE SAVU DA MIRNO TEČE!

25 godina s ponosom: Ekološko društvo Đurđevac

tekst i foto: Božica Jelušić
10830438_10202072870381971_5360610826174122655_oU ovoj događajima nakrcanoj godini, ostala je neispričana priča o EKOLOŠKOM DRUŠTVU ĐURĐEVAC, najstarijem u svojoj vrsti na prostoru Hrvatske.

Osnovani smo 10. ožujka 1989. godine. Samo kratko vrijeme imali smo službene prostorije ( u kancelarijama bivšeg SSRN-a) dok je ostalo pripalo “ilegali” na adresama predsjednice društva, te u Barnagoru, za potrebe događanja, susreta i pojedinačnih akcija.

Što smo radili? Čuvali i štitili zavičaj, poglavito Dravu, Peske, Borik, čistu vodu i zrak na zavičajnom zemljovidu.

Djelovali smo uvijek promptno i gotovo uvijek na svoju štetu, primajući kritike, uvijene i otvorene prijetnje, opstrukcije i ignoriranja. Pa ipak, vodili smo TRI USPJEŠNE KAMPANJE za čistu Dravu, dobili skromne Soroseve stipendije, postali suradnici EURONATURA i WWF-a. Imamo publikacije, plakate, izložbe, članke, proglase, land-art izvedbe, likovne kolonije, javna predavanja, radionice i konkretne rezultate: suosnivači smo i inicijatori osnivanja DRAVSKE LIGE, zaštitili smo u suradnji s hrvatskim šumama dio Borika u srcu Đurđevca, a naše su dravske kampanje zabilježene i vrednovane kao paradigmatične u svojoj kategoriji.

Tridesetak ljudi, uvjerili smo se, može podići priličnu buku, i ako već ne zaustavi grube zahvate “korisnika” i moćnih lobija, barem predstavljaju kamenčić u cipeli, koji žulja u grabežljivom hodu prema profitima, skrivenim pod firmom “napretka”.
Stoga smo odabrali podrućje OBRAZOVANJE ZA OKOLIŠ kao svoje osnovno “oružje” u osvještavanju javnosti o potrebi mudrog korištenja resursa i ultimativne zaštite okolišnih vrijednosti. DRAVA je bila i ostala naš trajni cilj, odredište, gotovo posvećeni dio zavičaja u koji polažemo nade za budućnost. Jednom kad zaživi Rezervat biosfedre Mura-Drava-Dunav i Park prirode, znat ćemo da ništa nije bilo “uzalud” i ništa “neisplativo” u našim naporima u četvrtini stoljeća.

Godišnjicu obilježavamo radno i skromno: Kalendarom “Dravodani”u izdanju Ekološkog društva Đurđevac i udruge Terra Podraviana, te druženjem u Barnagoru.

Ponosni smo što smo se održali. Zahvaljujemo svima na potpori i dobroj volji uz naš omiljeni i općeprihaćeni slogan: “OD ZAVIČAJA ŠTO NAM JE VEĆE? PUSTITE DRAVU DA MIRNO TEČE!”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ljerka Varga
Ljerka Varga
9 years ago

A zakaj onda?…u naslovu… ?

… PUSTITE SAVU DA MIRNO TEČE!
25 godina s ponosom: Ekološko društvo Đurđevac