S GLAZBOM DO BOŽIĆA

S Goranom Cahom na Božićnom oratoriju
tekst i foto: Sonja Breljak
014Berlin/-  Javljam se da Vas pozovem u Berliner Dom na jednu od mojih izvedbi Weihnachtsoratorium-a. Ako ste zainteresirani javite mi, a ja ću Vam napisati na koje termine ću pjevati i rezervirati Vam …stajao je u poruci našeg mladog opernog pjevača Gorana Caha.
Naravo, odgovorih potvrdno i evo me u Berliner Domu, u prvom redu, dok se na pozornici odvijaju razne, operne, baletske, dramske scene -Weihnachtsoratorium. Spektakl. 
Dobro, u Berliner Domu bijah više puta, obiđoh čak i njegove podrume gdje je muzejski prostor, pravo groblje njemačkih vladara.  Veliko je to zdanje. No, sad dok sjedim u vrijeme predstave, čini mi se prostor, smanjen, topal. Dom se prilično popunio i dobro prije predstave.
Kad saznadoh za mogućnost jedne slobodne i jedne poreza oslobođene karte, potražih suučesnika doživljaja među članovima crkvenog zbor. Tako, sjedim sa zborašicom Marijom u prvom redu Berliner Doma i uživamo u pravom glazbeno-plesnom spektaklu.
Sad, prije nego se prihvatih pisanja, pogedah što je to oratorij. Naravno, sveznajuća Wikipedija, ponudi iscrpan odgovor:

Oratorij je glazbena kompozicija koju skupa izvode orkestar, hor, i vokalni solisti. Mada ima sličnosti, oratorijum treba razlikovati od opere. U operi se uvijek radi o nekoj priči, bila ona ljubavna ili neka više dramatična priča o izdaji i prevari, pa čak i ubistvu. S druge strane, oratorijum prvenstveno obrađuje određenu sakralnu temu te su im u početku ‘prirodan’ ambijent bile crkve. Najveću popularnost oratorijumi su imali početkom 17. vijeka u Italiji. U drugoj polovini istog vijeka religiozni oratorij postepeno poprima svjetovni karakter.

Eto, ja imadoh čast slušati Bachov božićni oratorij u Berliner Domu. Naravno, tema je Božić, rođenje Isusa, slavljenje u današnje vrijeme.

Ulogu naratora ima naš  prijatelj, osječki student, moj berlinski sugrađanin,mladi tenor Goran Cah.

Pored Gorana, važne uloge nose: sopran, Sarah Behrendt, mezzosopran  Marianne Schechtel te bass/bariton: Bernhard Hansky.

Igranje u ovoj predstavi mi predstavlja posebno zadovoljstvo, pod vodstvom iskusnog režisera/dirigenta i glazbenu veličinu -Christopha Hagela, koreografa, kolega solista kao i ostalog tima, Oratorij (božićni oratorij/Weihnachtsoratorium ), koji inače nije vičan scenskim izvedbama- baš (on) je doveden do glazbeno-scenske perfekcije/ atrakcije. Vjerujem da je ostavila gledatelje nasmješenih lica i dodatno pobudila božićni duh!
Ovo je jedan od mojih važnijih koncerata u Berlinu. Sretan sam što sam bio dio tima te će to  svakako doprinijeti mojem daljnjem glazbenom/umjetničkom usavršavanju, rekao nam je Goran Cah nakon izvedbe.
Bijah uistinu sretna pogledati i poslušati predstavu u kojoj noseći dio, naraciju, u rukama drži naš Goran Cah.
-Baš je lijepo imati nekog svog, bliženjeg u gledalištu, veli mi Goran na kraju.
I još je ljepše imati nekog svog na pozornici, odgovorih brzo u nadi da će kad tad ponovo biti prigode slušati našeg mladoh tenora pred kojim je, zaisigurno  blistava karijera.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments