NAJLJEPŠA BOŽIĆNA PRIČA

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03383U srijedu, 17. prosinca o. g., osječki su Šokci ispričali najljepšu božićnu priču i tako zaključili još jednu uspješnu godinu.

Božić je oduvijek bio glavni šokački blagdan, a ove su ga godine brojnim posjetiteljima dočarale tri skupine Šokačke grane u četiri scenske slike, rekla nam je autorica najljepše božićne priče, voditeljica Ženske pjevačke skupine „Šokice“ i Dječje folklorne skupine, Jelena Dragić, inače, tajnica Šokačke grane.

DSC03395Tridesetak sudionika programa u sat i više vremena oduševilo je stotinjak posjetitelja, a kako je svjedočila nekolicina posjetitelja, ovo je bio najbolji program Šokačke grane.

Ako je tomu tako, presretna sam, priznala je lijepa Jelena i dodala da su i sve dosadašnje božićne priče uvijek oduševljavale posjetitelje. Ovu je osmislila kao detalj neizostavnih svinjokolja, kao neizostavnu sliku svih naših sela u ovo zimsko, predbožićno vrijeme, pa je tu scena u spomen na Svetu Luciju, jer oni malo stariji svakako se sjećaju „baba Luce“, koja je znala nagradit dobru djecu a oprljit prste svijećom onoj zločestoj. E, tu su Šokice svjedočile da se na Luciju sijala pšenica, da se bilježilo vrijeme, iz dana u dan, jer kakvo je vrijeme bilo u tih 12 dana do Božića, takvo je onda dogodine bilo u narednih 12 mjeseci.

I još nešto, djevojke su tih dana zapisivale 12 muških imena na 12 ceduljica, pa koju izvuku ispod jastuka, a toga momka sretnu na misi za Božić, za njega će se udati. Sljedeća slika su tradicijska šokačka posila, kada se Šokice okupe i divane, a naravno i rade, heklaju, šlingaju, necaju i štrikaju i usput dogovaraju koje će kolače za Božić ispeći.

I završna je slika Badnjak, nagovještaj dolaska Božića, čestitanje i darivanje. Čestitanju nije bilo kraja a sva su djeca dobila darak.

Ukupno bogatstvo ovoga programa imalo je zadaću starije podsjetiti na Božiće kako su se nekada slavili, a dječici stvoriti predstavu kako je to nekada izgledalo. To se ne može klikom miša i cunjanjem po internetu, niti posjetom Portanovi i Aveni Molu.

DSC03440Poanta ove priče je predstaviti sliku obiteljske radosti zasnovanu na tradicijskim vrijednostima, nasuprot konzumerizmu koji se obilato nudi. Ovaj i ovakvi programi su hod po skalinama, korak po korak, a ovo što Grana radi, boljitak je u svakom slučaju, zaključila je Jelena Dragić.

I kako je to i red, Božić su svim sudionicima i posjetiteljima čestitali vlč. Ivica Jurić, župnik u Donjogradskoj župi Presvetog Imena Marijinog, zamjenik župana dr. Željko Kraljičak i naravno, predsjednica Šokačke grane, magistra Vera Erl.

DSC03397Vera Erl je naglasila kako je ponosna da je Božić u središtu promišljanja Grane, baš kao i svih dosadašnjih godina, tim prije jer je i u programu i u gledateljstvu puno djece, a toj djeci dočarali smo presjek svih događanja u onodobnoj šokačkoj kući, od svinjokolje, kojom se priprema hrana za obitelj za cijelu godinu, a nastavlja se šokačkim posilima, kada su žene više u kući, a šokačka je kuća oduvijek počivala na ženi, Šokici, koja je držala i tri kuta kuće.

Ta muški su uvijek imali posla vani, spremati hranu za marvu i hraniti marvu, a žene su plele, heklale, šlingale, vezle, tkale, osmišljavale proslavu blagdana i vodile brigu o djeci.

Ovaj predivni prikaz i uključivanje velikog broja djece, pomoći će razumijevanju tog tradicijskog bogatstva ovog velikog blagdana, jer to su u pravilu urbana djeca, rođena na asfaltu velikoga grada i nisu baš svi imali baku i djeda na selu.

Uvjerena sam da ovako ponajbolje starije podsjećamo na vremena koja su minula a ovu djecu učimo i educiramo ovom neprocjenjivom bogatstvu.

Sve u svemu, još jedna prekrasna večer, večer za pamćenje. Osječki Šokci odlaze na zasluženi odmor, proslavit će blagdane u krugu svojih obitelji, a s početkom nove, 2015. godine, već početkom veljače, okupit će se na Velikoj šokačkoj zabavi, svečarskom koncertu Šime Jovanovca i Prijatelja, kojim će Šokačka grana obilježiti 10. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja.

Dođite i Vi u dvoranu Kristal i zajedno s Granom proslavite prvu deceniju uspješnosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments