SARAJEVU U POHODE

prilog: Marica Žanetić Malenica

FB_IMG_1554804132697Udruga za promicanje kulture „KULTura sNOVA“ iz Zagreba i Udruženje bosanskih umjetnika iz Sarajeva organizirali su 5. i 6. travnja 1. Međunarodni pjesnički festivalSarajevo na dlanu“.

Prema riječima organizatora cilj Festivala je promoviranje pjesme kao posebnog izričaja, razmjena iskustava, druženje i širenje međunarodnog prijateljstva, uvažavajući kulturne razlike, potičući mir i toleranciju među narodima.

Sudjelovalo je stotinjak pjesnikinja i pjesnika iz regije i drugih europskih država koji su govorili svoje stihove.

Tijekom trajanja Festivala predstavljena su nova izdanja članica i članova obaju udruga te zajednička zbirka članova Udruženja bosanskih umjetnika „Biseri duha“ i festivalska zbirka „Sarajevo na dlanu“.

FB_IMG_1554804099814U međunarodnu zajedničku zbirku „Sarajevo na dlanu“ uvršteno je 165 pjesama (od pristiglih 249) autorica i autora iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, Švedske, Švicarske, ali i iz Australije, Kanade i SAD-a.

Iako je tema bila slobodna, veliki dio pjesnika pisao je o Bosni i Hercegovini i Sarajevu u kojima se čita njihova sentimentalna veza nemilih ratnih dana, osjećajući sve te ratne teškoće koji je ovaj narod proživio. Raznim izričajima zbirka je raznovrsna po stilu i načinu pjesničkih razmišljanja, a kao međunarodna pokazalo se još jednom u ideji „Kulture snova“ kako različitost jezika i vjere može činiti sinergiju ljudi u istoj ideji mira i tolerancije“, riječi su urednika zbirke Zdravka Odorčića.

Ovaj Festival je bio jedna u nizu kulturnih manifestacija upriličenih za Dan Grada Sarajeva, koji se obilježava 6. travnja/aprila.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments