VRIJEME ZA NAŠEG MENZELA

piše: Božica Jelušić
Dvoje mojih bjelovarskih prijatelja i ja imamo jednu šifru: “To je za Menzela!”.

Misli se, naravno, na genijalnog češkog režisera, koji je “pucao” po provincijalizmu, nakaradnosti, bezkarakternosti, taštini, čaršijskom mentalitetu i groteski u malim i velikim razmjerima.

Činio je to na jedan neujedljiv, neotrovan, no upravo stoga djelotvoran način: kroz zdrav i nezadrživ smijeh izbaciš iz sebe crninu, muku, začepljenje svih kanala, mrzovolju i grlobolju, koje po eteričnom principu, dolaze od toga što ne možeš jasno i glasno artikulirati i izreći ono što te muči.

Recimo, danas je to odlično učinio novinar Pavičić u tekstu o potuljenim liberalima, koji dopuštaju da im podivljalo desničarenje zagorči život svakodnevni, a kad im se doslovce popišaju pred vrata, noću to ribaju antiseptikom i “umudrenim” izjavama, da ne bi slučajno previše “talasali”. Jer kunktatorstvo i cincarsko licitiranje oko sinekura davno su zamijenili politički stav, odlučnost, borbenost i nadasve načelnost (principijelnost), koja se u normalnom parlamentarnom životu očituje i razvija.

Ne znamo što je to izdaja načelnosti? Zar zbilja? Na primjer, kad onaj podšešireni, klaunovski iskešen, nevin ko rosa na laticama, kuštra kosicu onome u kolicima i tapša ga po tjemenu, hehehe, super si to odradio s pola snage, pokazali smo mi njima i još ćemo hehe….i NIKOGA NA SVIJETU to ne zasmeta. Škljocaju aparati, zuje kamere i mobiteli, nedaroviti “jecatelji” i “revatelji” začine to kvazi pjesmom, i eto beskonačnog javnog događanja, udri brigu na veselje! Da proplačeš od muke, da nestaneš od srama!

Nema Menzela da zabilježi takvu grotesku, u koju za desetak godina nitko neće vjerovati. Sprema se “sajam taštine”, te zbog slabog odaziva stranih državnika na naše selsko proščenje s retro-inscenacijom prigovara se da “MVP opstruira”, širi se tuga i jad …

Možda da te famozne državnike podmitimo mandarinama, pršutom, kojom jahtom i benzinskom pumpom ,gradilištima u dubrovačkom zaleđu, ili da im jednostavno stavimo povodac i dovučemo ih k nama, da nam se Prvosjedeća ne uvrijedi i ojadi već na početnom koraku?Scenarij se sam piše, knjiga snimanja deblja se na dnevnoj bazi, konkurenata za glavne uloge bilo bi ko bijeloga graha, da ne govorim o njihovim potencijalnim dublerima. Od ludobaba do ocvalih sponzoruša, od nogoritača do vjerskih fanatika, od “prosjaka do prostaka , sinova do sinčića”, našla bi se cijela ekipa, dok si izrekao Božeprosti …čini se da ipak znaju što čine.

Ili naprosto, da pojednostavim(o) stvari: Ima li netko taj Menzelov privatni broj, da priču odradimo kao GG (grupa građana), kad je već sva kreativna pamet usahla, a sva se hrabrost sakrila u zapećak, čekajući da snijeg okopni i ona trava iz poslovice (“Čekaj magare dok trava naraste”) zaista prekrije doline i planine Lijepe naše, bez ironije, najljepše nam na svijetu.

7. veljače 2015.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments