OBLJETNICA OČUVANJA TRADICIJE

10 godina Šokačke grane 

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03733Osijek/ Prelijepa manifestacija u prostorijama Šokačke grane u Osijeku, kojom je ova izvanredna udruga, koja je svojim radom i aktivnostima prerasla u instituciju, obilježila prvu okruglu obljetnicu, 10 godina osnutka i postojanja.

U tom ozračju nazočnima se obratila Vera Erl, žena koja je na skupu najčešće apostrofirana, naslovljena u svakom obraćanju desetak, dvanaestak onih koji su se skupu obraćali.

Podsjetila je Vera prisutne na zimu prije 10 godina i osnivački skup u prepunom Šećeranskom domu, podsjetila ih i na jesen 2004. kada su Ivan Nikolić i Slavko Žebić izašli sa idejom i zajedno s njom započeli aktivnost na osnivanju šokačke udruge, i to baš na promociji nove knjige Šokaca iz Vrbanje, Ive Ćosića-Bukvinog a u organizaciji Zavičajne udruge Gibarčana.

DSC03581Prisjetila se i prvih aktivnosti, a započelo je sa „Što su jeli naši stari u Korizmi“, što Grana radi do dana današnjeg i na pregršt projekata koji su postali Granin brand, poput Šokačkog suvenira Osijeku ili međunarodnog okruglog stola „Urbani Šokci i Bunjevci“. I trebalo bi mi još barem dvije kartice teksta da pobrojim što je Vera sve govorila, a doista je puno toga u proteklih 10 godina.

Još ću samo reći da je zahvalila svima koji su sebe utkali u to minulo desetljeće a posebice je zahvalila Gradu i županiji koji su Šokačku granu prepoznali od početka i nesebično ju podupiru.

O tkanju je govorio i prof. Goran Rem, znanstvenik koji je od prvoga dana uz Granu i zajedno sa ocem, zatim Verom i Helenom je zaslužan za sva izdanja, pa i sveučilišni udžbenik „Šokci u kulturi i povijesti“, što sa „Šokačkom čitankom“ i dosadašnjih 9 zbornika čini Granu posebnom. Rem je čestitao Veri i istaknuo da skupa sa svojim suradnicima plete divnu šokačku tkanicu od bogate baštine, ali istovremeno i drugu tkanicu od riječi i tekstova, pa je ova prva slavljenička obljetnica obrubljena tim tkanicama kao svojevrsnim hrvatskim pleterom.

DSC03709I prof Helena Sablić-Tomić se ushićeno obratila skupu; „Da nije Vere i Šokačke grane ne bi toliko znanstvenika sa filozofskog fakulteta primarno ali i intelektualaca iz čitavog okruženja čitali na ovaj način književnost kojoj smo osigurali predznak šokačka. I današnje predstavljanje zbornika govori kako se u ovom slavonskom, bolje rečeno panonskom prostoru i Šokci i Bunjevci moraju nametnuti ukupnom europskom prostoru, jer samo na taj način mogu se oduprijeti globalizacijskim vjetrovima, ukoliko njeguju i čuvaju svoju baštinu i identitet i to svoje iskustvo prenosimo novim generacijama“.

Prof. Ružica Pšihistal priznaje da je 10 godina velika obljetnica pa ju je Grana tako i obilježila, ukupnim aktivnostima i izdavačkom djelatnošću, jer svi su zbornici štivo za pokoljenja. Prilozi su suvremeni i interdisciplinarni, pa čak i oni ljetopisnog tipa vrlo su zanimljivi i imaju svoju vrijednost. Zaključila je da nije samo dovoljnu čuvati i arhivirati, jer sve što je odloženo u pamćenje može postati i teret, a ovu bogatu baštinu potrebno je uvoditi u život, oživljavati ju i iznovljavati, a Grana i Vera baš to dobro rade.

Prof Sandra Brajnović, ravnateljica Trgovačke i obrtničke škole u Osijeku kaže kako je iznimno zadovoljna, jer od kako je sa Granom shvatila je da jako malo zna o zavičaju, o sredini u kojoj odgaja svoju i djeci u školi i koliko je važno njegovati tradiciju. To joj je veliki, veliki motiv da se još više uključi u projekte i aktivnosti i uključi što veći broj djece, kojoj će to itekako koristiti.

DSC03660Prof Tomislav Žigmanov iz Subotice je također nadahnuto govorio o Grani i naglasio da je od prvoga dana bila otvorena i za prinose ljudi koji su se bavili i bave kulturom, poviješću, umjetnošću, šokačke i bunjevačke Hrvate diljem Bačke i Srijema. U tom kontekstu su ovakvi primjeri suradnje vrlo dobri i danas je to već suradnja koja je omeđena ugovorima a Zavod za kulturu Hrvata u Vojvodini je sunakladnik dok je Udruženje“Urbani Šokci u Somboru suorganizator i to je odličan način kontinuiranog održavanj manifestacija i tiskanja knjiga, koje su tako dostupni i čitatelju s druge strane Dunava.

Marija Šeremešić, predsjednika Udruženja građana „Urbani Šokci“ iz Sombora zahvalila je Veri i Grani na pozivu na suradnju, u kojoj je od prvoga dana, a evo to je preraslo u trajni oblik na radost i Šokaca i Bunjevaca diljem Bačke. Priznala je da nije bilo Šokačke grane ne bi bilo ni Urbanih Šokaca u Somboru i poželjela osječkim Šokcima još puno ovakvih obljetnica.

DSC03648I prof Zvonko Tadijan, predsjednik Šokadije iz Sonte ushićeno je pratio skup i izjavio kako je ponosan da Sonta među prvima prihvaćena od Šokačke grane i njihova je Šokadija među prvima potpisala Povelju o trajnoj suradnji i sa Granom ušli u zajedničke projekte, pa je današnji nadnevak velik i za Granu ali i sve one koji zajedno s njom njeguju tu plodnu suradnju.

Skup je završio pjevanjem muške i ženske pjevačke skupine, lijepom revijom šokačkoga ruha, predstavljanjem svih graninih radionica i puhanjem predsjednice Vere Erl u deset slavljeničkih sviječica na rođendanskoj torti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments